Tehotenstvo v tínedžerskom veku: Ako sa s tým vyrovnať?
Ahojte mam 16 rokov a som tehotna. Moja matka to nezobrala vôbec dobre a uvedomujem si ma právo byt na mňa nahnevaná ale momentálne potrebujem podporu keďže otec toho dieťaťa odomna odišiel a neviem ho kontaktovať otca nemam takže som na to sama
@anonym_f69261 inak ak nie si kráľ a oslovujes sa v množnom čísle tak to je na psychiatra 😏
@nikuska155 po prečítaní všetkých príspevkov Ti musím povedať ze ti držím palce lebo vidím ze to dieta ozaj chceš a myslim ,ze si uvedomujes ze to bude ťažké....si uz pevne rozhodnutá? Tiež som mala syna v mladom veku dokonca kamarátku ktorá mala dcérku v 15 stich a je s nej veľmi dobrá mamina.Skola sa dá dokončiť aj popri materskej a samozrejme je tot azke a myslim ze si uvedomujes ze to malo byt najskôr manžel dom práca a dieta ale niekedy su tie cesty nevyspytateľné a nikto nepovedal ze časom to všetko nebudeš mat 🙂 ja ti držím palce ,ako mladá mamina ako zena a hocikedy sa môžeš na mna obrátiť
@julka009 Prepáč, ale akože čo ju máme chváliť?? Keby sa toto stalo mojej 16 ročnej dcére tak by som jej odporučila ísť na potrat. A to isté napíšem aj autorke tohto príspevku - aby šla na potrat. Lebo nie, nie je to idylka starať sa v teenagerskom veku o dieťa.
@extempore nie, netreba ju chvalit. Vsak ona si je vrdoms toho, ze spravila blbosť, ale stalo sa, tak na co ešte prilievat olej do ohna? To nicomu nepomôže. Potrat nie je riesenie, ani autorka ho sama nechce. Nie je to idylka, pre to som aj napisala svoju skusenost, ale nie je to ani koniec sveta. Ten zaciatok bude ťažší, ale raz si povie, ze to stalo za to. Ja by dom napriklad odobne nechcela rodiť prvé dieťa po 40..ale neposielam za to zeny na potrat, len pre to, ze sa to mne nepaci. Je xy situacii, v ktorej by druhy clovek nechcel byt, a nemusi to byt zrovna nizkym vekom, ale nemyslism si, ze vswrko treba hned riešiť potratom, zvlast, ked je s tým dana osoba v pohode. Mne nikdy nenapadlo ist na potrat, a chvalabohu za to. Spravila som chybu, ale postavila som sa k tomu celom, prevzala som zodpovednosť a vychovala som uz teraz dospele dieta 💪. A áno, mojou najvacsou nocnou morou je, ze by to niektore moje dieta "zopakovalo", ale ak by sa to aj stalo, som pripravená im pomoct. Dieťa je viac, ako nejake zmeskane diskotéky a opijaske zurky.
@extempore nie, netreba ju chvalit. Vsak ona si je vrdoms toho, ze spravila blbosť, ale stalo sa, tak na co ešte prilievat olej do ohna? To nicomu nepomôže. Potrat nie je riesenie, ani autorka ho sama nechce. Nie je to idylka, pre to som aj napisala svoju skusenost, ale nie je to ani koniec sveta. Ten zaciatok bude ťažší, ale raz si povie, ze to stalo za to. Ja by dom napriklad odobne nechcela rodiť prvé dieťa po 40..ale neposielam za to zeny na potrat, len pre to, ze sa to mne nepaci. Je xy situacii, v ktorej by druhy clovek nechcel byt, a nemusi to byt zrovna nizkym vekom, ale nemyslism si, ze vswrko treba hned riešiť potratom, zvlast, ked je s tým dana osoba v pohode. Mne nikdy nenapadlo ist na potrat, a chvalabohu za to. Spravila som chybu, ale postavila som sa k tomu celom, prevzala som zodpovednosť a vychovala som uz teraz dospele dieta 💪. A áno, mojou najvacsou nocnou morou je, ze by to niektore moje dieta "zopakovalo", ale ak by sa to aj stalo, som pripravená im pomoct. Dieťa je viac, ako nejake zmeskane diskotéky a opijaske zurky.
@julka009 prosím vás, a medzi rodením v 16tich a po 40ke už nič nie je?? Potrat podľa mňa je riešenie.
@extempore môžeš jej napísať čo by si jej poradila. Ale nazývať ju stetkou je už fakt cez ( ja viem že si to nebola ty,narážam na tie vulgárne ženské čo to tu vypisujú). Každý môže spraviť chybu. Ide o to ako sa k tomu postaví. Pýta si radu. Ak je tvoja rada ísť na potrat ok. Ak ju chces peckovat že urobila somarinu ok. Aj ja som jej to povedala. A tiež že jej mama nie je povinná jj pomáhať. Ale nebudem k nej vulgárna.
@mizoko áno, máš pravdu.. nadávať do šlapiek je vážne mimo.. ☹
@mizoko áno, máš pravdu.. nadávať do šlapiek je vážne mimo.. ☹
@extempore nerozumiem..ja píšem, ze pre mna by bol asi vacsi problem, ak by som mala svoje prve dieťa porodiť po 40, ako ked som ho mala v 17 a niekto to moze byt naopak. Nie, ze medzi tymi dvomi vekmi sa nerodi. Preto potrat nemoze byt riešenie, kedze kazdy mame iné priority, iny pohlad na vec a teda aj v tomto konkretnom pripade nie je potrat riesenie, kedze autorka nad nim neuvazuje. A nadavat jej do slapiek tiez nie je ok, keďže vieme, ze sexuju uz 12 rocne deti, akurat ona mala "stastie", ze zostala tehotna. Aj moje spolužiačky sexovali zaroven so mnou, akurat, ze tehotna som zostala zrovna len ja (oni možno sli na ten potrat, ktovie), a preto mam byt slapka iba ja a oni nie? (No ano, to uz je odpoveď k inemu komentu, ale neda mi to, keďže nadávky sa svojho casu usli len mne, aj ked ja som mala len toho jedného frajera a ine dievcata ich mali uz niekolko za sebou, ale im nikto nenadaval🤷🏻♀️).
@nikola1234n no písala som mu všade ma ma bud bloknutu alebo proste ignoruje samozrejme toto mu dlho nevydrží keďže bude musieť posielať výživné a tak vtedy uvidíme a mam už potvrdenie aj od lekára
@nikuska155 ten otec tvojho dieťaťa ma predpokladám nejaké meno tel číslo fb adresu rodičov.... Takže byť n a tvojom mieste by som mu povedala ze ak nebude komunikovať s tebou tak to budeš komunikovať ty s jeho rodičmi pripadne TO na polícii pre neplatenie výživného za co je basa natvrdo tak by si mu radila si to premyslieť... A ty si rozmysli ci to sama dáš už len plienky stoja kopec peňazí nehovoriac o um ak nebudeš môcť dojčiť dieťa niečím nakŕmiť musíš tak rátaj pár stoviek každý mesiac na výdavky vrátane iných veci ktoré potrebuješ...
@anonym_fdc884 o tom že som tehotna som jej povedala len včera a nebola s toho vôbec nadšená a samozrejme ja to chápem ale je to moja mama a slova typu že je zo mňa sklamaná a že nebudem dobrá matka že som sama ešte decko si mohla odpustiť ešte sme sa ale nebavili o tom ako to bude
@nikuska155 nemusis byt matka, vies o tom.
Otrasne komentare 🙄. Ona si sem prišla pre trochu podpory, pochopenia a vy jej tu nadavate a posielate ju na potrat 🙁. Spravila chybu, no co uz, stava sa, ci vy ostatne ste bez chyb? Postavila sa k tomu zodpovedne, chce sa o dieta postarať, uz to samo svedci o tom, ze chce byt zodpovedná. Ja som tiez otehotnela ako 16 rocna, dva mesiace pred svojou 17, ako 17 a pol rocna som rodila. Dieta ti nikto nezoberie, na sudu ti priznaju plnoletost a mozes sa o neho starat sama. Ak sa da, s otcom nejako pories to otcovstvo, nech platí výživné. S maminou skus vychádzať dobre, bude to pre obe to najlepšie. Bude to ťažké pre obi dve, ale ak je ochotná ti pomáhať, tak to je veľké plus 🙂. Skolu dostuduj externe, ak sa da, budes sa tak moct zároveň starať aj o babo ( ja som to tak mala a bolo to super, aj autoskolu som si spravila popri). Moj ex o dieta nemal zaujem nikdy, vychovala som ho sama ( s pomocou rodicov, ale ta pomoc spocivala hlavne v tom, ze mi pomohli fimancne a ze som tam mohla aj s malym bývať, nie s vychovou ako takou), napocuvala som sa tiez kadeco, ako som si pokazila zivot, aka som ku..a, ze dieta davam na adopciu 😂 (nikdy som to nemala v plane)...ale, presli roky, o par tyzdnov ma caka synova stuzkova (na vlastnej som nebola), zo syna vyrastol uplne normalny chlapec, a kym ten mlady vek bol na zaciatku velke minus, tak teraz je to plus, pretože mam dospele dieta a ja som stale mlada, naproti niektorým mojim rovesnikom, co nemajú este ani jendo dieta 😁.
@julka009 ďalšia taká nezodpovedná že v 16stich. Choré. Ako môže dieťa dať dieťaťu niečo do života. Bez rodičov by si to nezvládla🙂
@julka009 ďalšia taká nezodpovedná že v 16stich. Choré. Ako môže dieťa dať dieťaťu niečo do života. Bez rodičov by si to nezvládla🙂
@anonym_ef291e prečo by som to nemala zvládnuť 😂 ruky mam rozum mam variť viem do roboty ísť môžem som zdravá prečo by som nemohla vychovať slušne dieťa
@anonym_ef291e ano, bolo to nezodpovedne, bolo. Stalo sa, stalo, neodstane sa. Ale predstav si, ze zo syna som vychovala úplne normalneho, zdravého, slušného, zodpovedného jedinca. Dojcila som ho dva roky, nelietala som na diskoteky, ani ine zabavy, chodila som s nim na vylety, pieskoviska, aj do skoly na skusky som si ho vela krát bravala...nevies o mne nic, no aj tak si si potrebovala kopnut. Nevadi, posluz si, teraz mi uz neublížis. Mozem zodpovedne prehlasit, ze materstvo sa stalo pre mna vsetkym. Poznam aj teraz ženy, co maju kludne 30 plus a výchova dieťaťa je taka, ze decko capnem starym rodicom, susedom, kadekomu a ja sa idem ako pubertiacka zabavat po nociach. Ale vsak to je asi v poriadku, však som dospelá a viem, co robim 🤷🏻♀️. Ja som to isto nevedela, len pre to, ze som bola mlada 🤷🏻♀️. Investovala som do toho dieťaťa ďaleko viac, ako mnohe ine...a rodičia mi sice pomohli po finančnej stránke, hlavne tym bývaním, ale co ty vieš, ako to vsetko bolo, a co by bolo, keby... Ďakujem ti, anonym, ktory ani nevie písať neanononymne, pretože by sa asi za seba hanbil, ze mas potrebu moralizovať a sudit, aj ked ti to vobec neprinalezi. Ja som vysla s kožou na trh, napisala som to pod svojím riadnym nickom, aby bolo jasne, že nie som troll, chcela som autorku povzbudiť, ze vsetko sa da, a ty sa tu len trapne skryvas a kydas hnoj, tam, kde netreba.
@anonym_ef291e ano, bolo to nezodpovedne, bolo. Stalo sa, stalo, neodstane sa. Ale predstav si, ze zo syna som vychovala úplne normalneho, zdravého, slušného, zodpovedného jedinca. Dojcila som ho dva roky, nelietala som na diskoteky, ani ine zabavy, chodila som s nim na vylety, pieskoviska, aj do skoly na skusky som si ho vela krát bravala...nevies o mne nic, no aj tak si si potrebovala kopnut. Nevadi, posluz si, teraz mi uz neublížis. Mozem zodpovedne prehlasit, ze materstvo sa stalo pre mna vsetkym. Poznam aj teraz ženy, co maju kludne 30 plus a výchova dieťaťa je taka, ze decko capnem starym rodicom, susedom, kadekomu a ja sa idem ako pubertiacka zabavat po nociach. Ale vsak to je asi v poriadku, však som dospelá a viem, co robim 🤷🏻♀️. Ja som to isto nevedela, len pre to, ze som bola mlada 🤷🏻♀️. Investovala som do toho dieťaťa ďaleko viac, ako mnohe ine...a rodičia mi sice pomohli po finančnej stránke, hlavne tym bývaním, ale co ty vieš, ako to vsetko bolo, a co by bolo, keby... Ďakujem ti, anonym, ktory ani nevie písať neanononymne, pretože by sa asi za seba hanbil, ze mas potrebu moralizovať a sudit, aj ked ti to vobec neprinalezi. Ja som vysla s kožou na trh, napisala som to pod svojím riadnym nickom, aby bolo jasne, že nie som troll, chcela som autorku povzbudiť, ze vsetko sa da, a ty sa tu len trapne skryvas a kydas hnoj, tam, kde netreba.
@julka009 ty si ho vychovala či tvoji rodičia? Kto mu zabezpečil bývanie a finančné prostriedky keď ty si ešte chodila do školy? Nie, nebola to tvoja zásluha 🙂 a preto nikdy nebudem uznávat, keď deti majú deti. Ja som v 16stich na sex ani len nepomyslela, a to mám 26 rokov. Netuším, kam sa všetci s tým sexom ponáhľate no takto to dopadne. Veď poďme si 15rocni robiť deti však rodičia sa postarajú
@anonym_d4eb6c vies ludom sa nezavdacis. Ked by sla na potrat tak by bola vrahyna a ked nesla tak utocia lebo kto vychoval.
@anonym_d4eb6c vies ludom sa nezavdacis. Ked by sla na potrat tak by bola vrahyna a ked nesla tak utocia lebo kto vychoval.
@janulik2008 ved práve ale aly len zivot musi mat taka anonymka ktorá si tu honí ego len aby ona mala doma všetko v poriadku co pochybujem inak by sa tu neodbavovala
@anonym_d4eb6c po prvé, nauc sa písať. Po druhé, čítaj s porozumenim. Mám pod 30 🥱
@nikuska155 ale ženy veď sa ukludnite. Niektoré to už ozaj hrotíte. Dospelé ženy a takto si nadávať? Horšie ako v škôlke.
@nikuska155 mať dieťa tak mladá... Strašne by mi bolo ľúto za mladosťou, ktorú som premrhala a ktorá mala byť ešte pekná a bezstarostná... Ale každého vec, vravím svoj pohľad
@julka009 ty si ho vychovala či tvoji rodičia? Kto mu zabezpečil bývanie a finančné prostriedky keď ty si ešte chodila do školy? Nie, nebola to tvoja zásluha 🙂 a preto nikdy nebudem uznávat, keď deti majú deti. Ja som v 16stich na sex ani len nepomyslela, a to mám 26 rokov. Netuším, kam sa všetci s tým sexom ponáhľate no takto to dopadne. Veď poďme si 15rocni robiť deti však rodičia sa postarajú
@anonym_ef291e ved píšem, ze som sa o neho starala sama, chodil všade so mnou...moja mama otehotnela ako 42 rocna par mesiacov po mne, cize moj syn ma o pol roka mladšiu tetu. Tri krát hadaj, kto sa väčšinou komu staral o dieťa. Ja mame. Cize od 17 som sa nestarala len o jedno, ale rovno o dve, pretože ja dom bola mlada, plná života a energie no a mama to prave vtedy nrkak veľmi nezvládala. A naši nie su ziadny milionári, tak neviem, o akej financnej pomoci hovoríš. Dva roky bol kojeny, tam bolo minimum stravy, plienky som asi do roka vyvarala este klasicke latkove a veci buď dostala, alebo väčšinou všetko kupovala z druhej ruky, a predstav si, platila som si to z toho vtedy asi 200 eurového rodičak. Aj na dovolenku do Talianska som si nasetrila a zobrala tam maleho. Iba to byvanie (a strava, ale co uz take male dieta toho zje), co som aj sama napisala, ze mi to pomohlo. Lenže aj mame svojho času velmi pomohlo, ze som sa vela venovala popri synovi aj sestre, bravala som ich oboch na výlety, na ihriská... možno keby som ja vtedy neotehotnela, ktovie, ako by to s mamou dopadlo, kedze ona svoje neskoré tehotenstvo znášala ovela horsie, ako ja toto svoje skore...cize u nas platilo, ze aj niečo zle, je na nieco dobre...ale ty nic o mne nevies, iba tu stále mudrujes. A som 14 rokov so svojim muzom, 11 sme manzelia, žijeme normalny, usporiadaný život. Som zvedava, ci to aj ty budes moct niekedy povedat a co vyrastie z tvojich deti, ked budú dospely.
@anonym_d4eb6c ja mam 5 deti, ak si mna myslela 😃. Len to piate nemam v ptofile 😃. Ale neoplati sa hadat s nnirkym, kto si ide svoje. Nechápe, ze niekedy sa stanu aj takéto veci v živote, a ze sme to nespravili ani jedna náročky, ale uz keď sa stalo, tak sme sa k tomu aspoň snazili postaviť zodpovedne 🙂.
@anonym_d4eb6c ja mam 5 deti, ak si mna myslela 😃. Len to piate nemam v ptofile 😃. Ale neoplati sa hadat s nnirkym, kto si ide svoje. Nechápe, ze niekedy sa stanu aj takéto veci v živote, a ze sme to nespravili ani jedna náročky, ale uz keď sa stalo, tak sme sa k tomu aspoň snazili postaviť zodpovedne 🙂.
@julka009 si skvela mamina 🙂
@julka009 Podla teba o co pridetehotna v nizkom veku su opijaske zury a zmeskane diskoteky? To vidis zivot takto jednoducho? Co takto studium, cestovanie, sebarealizacia, kariera, nieco nasetrit?
Niektore maju aj ine ambicie ako zurky a diskoteky? Zakladatelka to sice nebude, ale velmi si to zjednodusujes.
@julka009 Podla teba o co pridetehotna v nizkom veku su opijaske zury a zmeskane diskoteky? To vidis zivot takto jednoducho? Co takto studium, cestovanie, sebarealizacia, kariera, nieco nasetrit?
Niektore maju aj ine ambicie ako zurky a diskoteky? Zakladatelka to sice nebude, ale velmi si to zjednodusujes.
@mircalla ale ved to všetko sa da robit aj popri dietati 🙂. Možno bude treba tie dva, tri roky počkať, kym dieta teochu podrastie, ale mamina bude stale mlada, a moze stud9vat, cestovať, realizovať sa...🙂.
@mircalla ale ved to všetko sa da robit aj popri dietati 🙂. Možno bude treba tie dva, tri roky počkať, kym dieta teochu podrastie, ale mamina bude stale mlada, a moze stud9vat, cestovať, realizovať sa...🙂.
@julka009 A co z toho si stihla ty? Mas vysoku skolu, dobru pracu, cestovala si, vies jazyky, nasetrila si si vlastne peniaze?
Kedze pises akurat o diskotekach, tak sa opytam teba, co z toho si stihla
@julka009 A co z toho si stihla ty? Mas vysoku skolu, dobru pracu, cestovala si, vies jazyky, nasetrila si si vlastne peniaze?
Kedze pises akurat o diskotekach, tak sa opytam teba, co z toho si stihla
@mircalla nemam z toho nic, ak ta to zaujima...na vysku som nešla z iných dôvodov, ako bolo dieta. Nasterene nemam ani teraz kto vie kolko 😂. Keby som mala setrit a az potom mat dieta, tak nemam deti stale 😂. Ale toto nie je úplne relevantna otazka...po kariere som nikdy netuzila, po materialnej stranke toho tiež vela nepotrebujem...muz robí v zahranici a ja som sa starala a aj sa staram o deti, domácnosť, zahradu, o vsetko...toto je to, co som si vybrala ja, preto nie je uplne k veci sa pytat, co z toho mam ja, kedze nic z toho nepotrebujem. S muzom sme začínali od nuly, teraz byvame vo vlastnom dome, vlastníme este byt, deti maju všetko, čo potrebuju. Kazda to mame inac nastavene, zariade ne. Mna naplna moje materstvo, teba mozno to, co si písala. A aby nedoslo k nedorozumeniu, ja nikde nepíšem, ze mat deti v skorom veku je super, ze podme vsetci do toho. Je to tazke, ale nie je to koniec sveta a AK sa uz stane, tak nemusí byt jednine riesenie potrat, ide to aj s dieťaťom.
P.s. vysoku sice nemam, ale písala som uz inde, ze skolu som si dokončila externe popri malom, co tiez nebolo med lizat, ale zvládla som to.
@mircalla nemam z toho nic, ak ta to zaujima...na vysku som nešla z iných dôvodov, ako bolo dieta. Nasterene nemam ani teraz kto vie kolko 😂. Keby som mala setrit a az potom mat dieta, tak nemam deti stale 😂. Ale toto nie je úplne relevantna otazka...po kariere som nikdy netuzila, po materialnej stranke toho tiež vela nepotrebujem...muz robí v zahranici a ja som sa starala a aj sa staram o deti, domácnosť, zahradu, o vsetko...toto je to, co som si vybrala ja, preto nie je uplne k veci sa pytat, co z toho mam ja, kedze nic z toho nepotrebujem. S muzom sme začínali od nuly, teraz byvame vo vlastnom dome, vlastníme este byt, deti maju všetko, čo potrebuju. Kazda to mame inac nastavene, zariade ne. Mna naplna moje materstvo, teba mozno to, co si písala. A aby nedoslo k nedorozumeniu, ja nikde nepíšem, ze mat deti v skorom veku je super, ze podme vsetci do toho. Je to tazke, ale nie je to koniec sveta a AK sa uz stane, tak nemusí byt jednine riesenie potrat, ide to aj s dieťaťom.
P.s. vysoku sice nemam, ale písala som uz inde, ze skolu som si dokončila externe popri malom, co tiez nebolo med lizat, ale zvládla som to.
@julka009 Myslela som si, ze nemas nic z toho. Len radis, ako sa vsetko da....
Len chcem poukazat na to, ze je za tym o dost viac, ako zmeskane opijase.
Nie kazda chce byt od teenagerskeho veku len doma a rodit deti. To, ze tebe to vyhovuje, nemusi kazdemu. Rozni ludia, rozne ambicie, rozne perspektivy. Teraz pisem vseobecne, nie o zakladatelke