Zastali by ste sa neznámeho človeka?
Ahojte. Na sociálnych sieťach sa aktuálne často stretávam so sociálnymi experimentami, kedy "herci" predstierajú nejakú situáciu a reakcie okoloidúcich sú pritom natáčané. Vždy si pri tom spomeniem na situáciu spred pár rokov, keď som študovala v Bratislave a v MHD, som sa stretla s agresívnym mužom a jeho partnerkou. Bohužiaľ som vtedy nezareagovala, príliš som bála. Dnes by som samozrejme reagovala inak. Veľa ľudí s ktorými som sa však o tomto bavila má iný názor. Vraj nie je vhodné zapájať sa do cudzích hádok a podobne... A tak moja otázka na vás, aký na to máte názor?
ja som raz tak volala mestskú políciu. akože s drbnutým agresívnym chlapom alebo so skupinou násilníkov sa fakt do konfliktu nepustím ...
zastala, minimálne by som preto niečo urobila, samozrejme, že treba zvážiť situáciu, okolnosti, možnosti, zastať sa niekoho a pomôcť je možné aj formou zavolania polície, upozornenia vodiča MHD , okoloidúcich požiadať a pod. takže áno, ale podľa okolností rôznou formou tak , aby som nehrozila sebe a ostatných.. (ak by sa to dalo)
nebolo to v súvislosti s fyzickým atakom ale raz som mala zážitok na pobočke zdravotnej poisťovne. Vošla som dnu, za prepážkou sedela jedna pani a druhá stála vo dverách, ruky založené v bok, zjavne som vošla do nejakej debaty. Pani ktorá stála sa na mňa oborila či neviem čítať že do jednej majú obedňajšiu prestávku - pozrela som na hodinky, povedala som, že to je o dve minúty a dvere boli odomknuté a či ma teda vybavia alebo mám prísť neskôr.
Pani zjavne naštartovaná len štekla, že mám ostať ale zároveň sa pustila do pani za prepážkou o tom aká je neschopná a nezodpovedná a že nevie ani dvere zamknúť a už ani neviem čo všetko. Tak som jej povedala s kľudom Angličana že jej správanie nie je vhodné ani voči pracovníčke a ani voči mne ako klientovi. Na čo tresla dvermi a odfučala preč.
Pani za prepážkou si už pred mojim príchodom zjavne užila svojho pretože bola úplne vyklepaná, slzy na krajíčku...
Pri agresívnym človeku nie, ohrozila by som seba.
@anonym_autor a ako si tu situaciu v tedy vyriesila
Ja som si tak zastala kolotočara ..kde ho jeho nadriadený urazal ,škaredo hresil...ja som tam stala na kolotoc s mojimi deťmi...mňa to tak naštvalo,že som sa ho musela aj pred ľuďmi zastať...pozeral ako puk...a následne som sa otočila a šla do kase vrátiť listok...ze tak toto ja podporovať nebudem!cca 8 rokov dozadu
@anonym_autor Treba vždy posúdiť situáciu, aby to nedopadlo, ako v prípade filipínca Henryho:
Žiaľ, ak nespravodlivosť zvíťazí, ako ľudia sme skončili. Je páchanej veľa krivdy, násilia a ľudia to prehliadajú. Zväčša tí, čo sa boja zasiahnuťalebo ľudia čo užsa niekoho dávnejšie zastali a sami sebe privodili odpaltu za ten dobý skutok. Je pár odvážnych, čo sa neboja a zasiahnú, ale to sú taký, čo nevedia čo si môžu tým privodiť. Všetko to záleží od situácie...
Osobne som sa zastal viacero ľudí a mal z toho nejeden problém... ale teraz keď mám deti, tak som opatrnejší, lebo dnes neviete kto vás za hocičo môže pichnúť nožom ak za krivý pohľad...
Žiaľ... je taka doba
Ucim aj svoje deti,aby sa snažili vždy pomôcť. Ale ak je niečo,kde sa,boja,skrátka,nejaká situácia,kde je ťažko niečo vymyslieť a reálne pomôcť,už dôvod nech je akýkoľvek,nech vytocia 112 a povedia,čo sa deje.
Teraz sa razí teória,dáš pokoj,máš pokoj.....ale tí ľudia si neuvedomia,že aj oni môžu raz pomoc potrebovať a môžu byť prehliadaní rovnako ako oni prehliadajú.
ja som s priatelom davno videla za bieleho dna na namesti vo velkom meste, ako chlap mlatil svoju zenu/ priatelku, kopal ju, hadzal o zem, sacal ju do steny atd, bolo to neskutocne. moj priatel, velky chlap sa jej zastal, chlap co ju bil, ostal taky zarazeny, prestal a isiel prec, ale ta zena bezala za tym muzom, hadzala sa na neho, ospravedlnovala sa, atd, on potom v tom utoku zlahka pokracoval, az kym nam nezmizli z oci.
nic takej zene nepomoze, ked si to sama necha - ale nebolo mi vsetko jedno, chlap mohol zvrtnut noz a pichnut priatela, neviem, v dnesnej dobe, ako by som sa zachovala, alebo on
Zastala som sa uz a skoro som aj dostala világoš. Vyhrážky typu ,ze ma rozkope a zabije, ale mala som sa kde skryt a zamknúť takze preto som bola odvážna. A vzdy volám policajtov . Väčšinou to bolo u mna v praci s menšinou, ked niekomu normalnemu zneprijemnovali život v danom momente.
Kolegovia veru aj vyfasovali , aj vážnejšie. Aj ženy.
Pamätám si na pripad ked sa mladý muž ozval pri jednom páre, muž mlátil zenu a ten odvazlivec ju chcel ochrániť, no dobil aj jeho takmer na smrť, spôsobil mu veľmi vážne zranenia hlavy.
Ďalej zena utekajuca zo svojho bytu ,buchajuc susedom so žiadosťou o pomoc ,ale vsetci sa báli a jej priateľ ju dobehol a dobodal vo vchode. V tomto prípade by asi tiez veľmi vážne možno az smrteľne zranil aj niekoho z pomahajucich. Každú situáciu treba prehodnotit a rozhodnúť sa najma tak, aby nebol ohrozeny nas vlastný život, duplom ked uz mame rodiny, deti. Bohužiaľ.
Záleží od okolností.
Keď je to slovná hádka možno je lepšie nechať to tak a odísť preč.
Teraz zomrel v Zlatých Moravciach 39 ročný kvôli slovnej hádke, napadla ho skupina 15 ročných chlapcov.
https://tvnoviny.sk/domace/clanok/988715-osudny...
Ale minimálne človek môže privolať políciu.
Koľko bolo prípadov že človek okríkol niekoho v MHD čo robil bordel a potom si ho vonku počkali a zbili.
Ako mám deti, tak to riešim už zvyčajne políciou, lebo však mám pre koho žiť, ale od strednej, kedy spolužiaci šikanovali iného spolužiaka až po dospelosť v sebe nosím nejaké zásady a vždy sa slabšieho zastanem, len už inak vyhodnocujem situáciu, než kedysi a už nevbehnem do stredu bitky dvoch idiotov 😅🙈.
@anonym_autor Podľa závažnosti a či som so synom.
Som dosť veľká papuľa a viem zakročiť, ale ak milé by tam bol náznak fyzického ataku, stiahnem sa a čuším. Čo ma dosť mrzí, lebo ľudia sú ľahostajní. Tie videá sledujem aj ja a veľmi ma bolí keď "ukradnú" dieťa a okoloidúci nerobia nič 🫣
A ty moja nemáš pud sebazáchovy? Stavať sa na odpor nejakému agresívnemu debilovi? Čo môže byť aj pod vplyvom kadečoho? Nuž ja by som si hľadela svojho. Som sama na dve deti a tie deti ma doma potrebujú živú a zdravú. Žena by sa do toho púšťať nemala keď už tak chlap. Keby som bola chlapom a bola fyzicky silná tak áno. Lenže ja fyzickú silu žiaľ nemám takže aj keby deti nemám nešla by som do toho. Úplne sa konfliktom nevyhýbam nie vždy sa v práci dá.
zastala, aj sa mi to niekolkokrat v zivote stalo, naposledy tusim na poste, ale nepovazujem to spatne vzdy za mudre (mam asi tak meter sestdesiat). ale neda mi to, som taka povaha. a je rozdiel, ked si tam sama a ked su tam aj ini ludia, len skratka niekto musi byt ten prvy, co to urobi, a potom sa pridaju aj ostatni.
Zastala. Ale to bolo dieta ktoremu opity otec strelil facku. Sam chlap bol prekvapeny. Ale to som zvazila situaciu. Inac by som zavolala na manzela nech si s nim poradi.
@anonym_autor po tom, čo sa stalo nedávno v Moravciach si každý dobre rozmyslí, či otvorí ústa 😞 skôr treba volať políciu. Aj keď teda ta zrovna v tom spomínanom prípade robí veľké …. už dlhodobo a preto sa to tam aj deje
casto nam pod oknami vycinaju spoluobcania, ale aj rozne ine tipy, biju sa, casto aj rozbiju flasu/sklenene dvere a ohrozuju sa .. vzdy niekto zo susedov alebo aj my volame policiu a zatial nastastie vzdy prisli vcas (sidilia na rovnakej ulici, maju to blizucko)
Vždy som sa zastala alebo resp riešila agresiu
Len !čo sa týka konfliktov medzi partnermi,to je pre mňa na zváženie 😅lebo niekedy aj žena si zaslúži po ústach podľa mňa, preto pri cudzích pároch ťažko hodnotiť
Verím/dúfam v to, že áno, že by som sa zastala.
Pred rokmi som bola na chate, kde sa jeden chalan opil viac než mal a začal byť agresívny na svoju frajerku. Zastala som sa jej, vybehla som na neho, nech prestane a odíde alebo sa ukľudni. Vtedy mi chcel päsťou vraziť, stihla som sa uhnúť a rozbil tak dvere. Do toho už konečne prišli aj zvyšní chlapi a uvedomili si, že asi treba reagovať a vyhodili ho.
Jeho frajerka šla za ním. Zase komu niet rady, tomu niet pomoci.
No dnes neviem, či by som mala sama toľko odvahy, keďže ľudia sú ešte viac prepnutí, než predtým.
Ved pomôcť neznamená len skočiť na agresora, staci zavolať políciu, upovedomiť šoféra, vyjadriť podporu napadnutej žene ,alebo jej pomoct po utoku.
@anonym_autor bežné to robím. Zastávam sa hlavne deti keď je na nich niekto dospelý sprostý. Raz za to isto dostanem cez hubu ale nevadí

postaviť sa na odpor agresívnemu chlapovi nie je veľmi bezpečné, ak si žena
toto sú také situácie, ako myslím, že v Nitre to bolo dávnejšie, kde tak útočili cigáni a tiež sa ľudia báli zasiahnuť