Závidím ľuďom vlastné bývanie
Občas ma prepadne taký zvláštny pocit… niečo medzi jemnou závisťou, smútkom a otázkou "prečo to niekto dostane automaticky a iný za to musí bojovať celý život?". Keď vidím ľudí, ktorí vyrastali vo vlastnom dome, majú po starých rodičoch chatu, byt, pozemok… alebo len tú istotu, že ak by sa niečo pokazilo, vždy sa majú kam vrátiť.
U nás to tak nikdy nebolo. Naši celý život v nájme, a ja som to vlastne prevzala ako štafetu. Žiadne rodinné vlastníctvo, žiadne múry nasiaknuté spomienkami, žiadne "toto raz bude tvoje". Skôr večný kolobeh zmlúv, nájmov, otáznikov a tichého dúfania, že majiteľ si to nerozmyslí práve vtedy, keď sa človek cíti najviac unavený.
A hoci si z toho väčšinou robím srandu, občas to veľmi zamrzí. Ako práve v týchto chvíľach. Lebo vlastní bývanie nie je len o tehlách a streche. Je to o pocite bezpečia, o tom, že niekde patríš. O tom, že keď zatvoríš dvere, svet ostane vonku a ty máš svoje malé kráľovstvo, ktoré ti nikto len tak nevezme.
Veľmi veľmi veľmi ťažké si v dnešnej dobe zaobstarať vlastné bývanie.
@anonym_autor nebuďte smutná, pamätám si na čas, keď som sa ľuďom dívala do okien a túžobne som si želala mať aspoň 2 okná. Bývali sme s mužom v garsónke, bola ako hotelová izba s kuchynským kútom a so sprchou. Každý môže niekomu niečo závidieť. Možno vám druhí závidia, že ste pekná, mladá, alebo, že máte dobré vzdelanie. Mojej kamarátke povedal onkológ na rovinu, že má dva mesiace života. To je ťažké vyrovnať sa s tým. Život ide rýchlo a za pár rokov budete vo vlastnom domove.A ten pocit závisti alebo krivdy bude len spomienkou. Nebojte sa.❤️
@mamka34 🩷🩷🩷
@anonym_autor Nie kazdy dostane byvanie. My ostatni sa musime vlastnym usilim pricinit o to. Vzali sme hypoteku a splacame. Nepozeraj na to,kto co ma. Chod si za svojim snom. Vsetko sa da. Pokual si zdrava,mas pracu a si mlada,byvanie si vies zabezpecit. Mozno mas len strach. Ak mas na splatku najmu,tak mas aj na splatku hypoteky.
Prvý byt - garsónka v BA, novostavba
Ešte bez partnera
Práca fixná, plus vikendy všelijaké brigády, skladanie letákov, balenie časopisov, upratovanie na stavbách
Rok brutal ťažký, fakt základná strava a nič na seba
Ale svoj mini priestor
Po 3 rokoch predaj a kúpa dvojizbak, už dvaja
Dalo sa, moc sme nevyskakovali
Po 4 rokoch predaj a kúpa pozemku a stavba domu
Zase 4 roky skromnejší život (podľa našich nastavení možno), ďalšie roky ok a po vyplatení hypo super
Začať sa dá aj s malom
Ak nemáš pomoc od rodičov, musíš si to ako mnoho iných odmakať a vydržať. Ak teda planujes slušný život a nerobíš CEO
@anonym_c1e867 pred koľkým rokmi?😀
@anonym_autor priemerný vek kedy Slováci odchádzajú z domu je takmer 30 r.Nie všetci majú byty, dedičstvo, peniaze... základ máš si zdravá, más VS, keď si nájdeš partnera bude sa lepšie plánovať, alebo už on bude niečo vlastnit.
@anonym_autor akurát dnes som si tak pomyslela, že dnes si ľudia nemôžu dovoliť ani vlastné bývanie, je to nenormálne, čo za tie nehnuteľnosti pýtaju. Fakt kto nezdedi, alebo sa dobre nevydá, tak má problém... Aj ten nájom je nehorázne drahý. Rozumiem Vášmu príspevku, je to smutné...je veľmi ťažká doba. Pre mnoho ľudí priam likvidačná, nie každý zarába 3000 mesačne.
@anonym_autor Nie kazdy dostane byvanie. My ostatni sa musime vlastnym usilim pricinit o to. Vzali sme hypoteku a splacame. Nepozeraj na to,kto co ma. Chod si za svojim snom. Vsetko sa da. Pokual si zdrava,mas pracu a si mlada,byvanie si vies zabezpecit. Mozno mas len strach. Ak mas na splatku najmu,tak mas aj na splatku hypoteky.
@marca12 len teraz potrebujete na to bývanie oveľa vyššiu hypotéku ako pred cca 5 rokmi a potom sú aj splátky vysoké a suma chýba v rozpočte. Samozrejme ak Vám hypotéku vôbec schvália.... Ale sýty hladnému neverí. Nie je to vôbec jednoduché.
@marca12 len teraz potrebujete na to bývanie oveľa vyššiu hypotéku ako pred cca 5 rokmi a potom sú aj splátky vysoké a suma chýba v rozpočte. Samozrejme ak Vám hypotéku vôbec schvália.... Ale sýty hladnému neverí. Nie je to vôbec jednoduché.
@dominikak4 Ale platy su vyssie ako pred par rokmi. Ako pisem vsetko sa da,len treba chciet. Fnukat moze rodina s detmi alebo slobodna mamicka,ale mlada,schopna baba sa musi vediet ohanat a zabezpecit si byvanie. To nepisem,ze by som ju chcela zhadzovat,ale musi sa nakopnut.
Tiež sme nič nedostali od rodiny a v čase, keď sme kupovali byt v BA som bola ešte študentka (doktorandské). Zobrali sme si spotrebák, ktorý sme po čase refinancovali do hypotéky. Bývali sme na intráku ešte asi dva roky od toho ako sme kúpili byt, medzi časom sme sa aj vzali. Byt bol v prenájme a tak sme mali možnosť vykrývať vysoké náklady - hypo+ spotrebák +réžia. Nemáš možnosť ísť ešte na dva roky k vašim a našetriť si aspoň na nejaký ten základ? Alebo do zdieľaného bytu? Alebo si nájsť prácu v nejakom malom meste kde nie sú ceny nehnuteľností odstrelené na Marse?
@anonym_autor Tak napríklad mne nikto nič nedal automaticky. Nás bolo sedem detí a každý z nás si musel zaobstarať vlastné bývanie sám. Aj môj syn sa musel postarať sám, keď chcel vlastné bývanie. Pravdou je, že to bolo iba krátko pred Coronou, takže vlastne mal šťastie. Po Corone sa to zhoršilo a obávam sa, že to bude čím ďalej, tým ťažšie a nemožnejsie. Takže sa teš z toho čo máš, pretože tiež si mala možno ešte šťastie, pretože lepšie už to nebude. A radšej sa drž príslovia, praj a bude ti dopriate, pretože závisť ti nepomôže v ničom. Mne robí dobre porovnávať sa radšej s tými, ktorí sú na tom horšie ako ja, nie s tými, ktorí sú na tom lepšie.
@anonym_9427b1 ludia,vy ste mimo..porovnavas rok 2013 so sucasnou situaciou??nemas prehlad ako to je na realitnom trhu a ako sa vyvija nasa ekonomika?🤦♀️
@anonym_2d57cc jasne, že porovnávam, čítala si to vôbec dokonca? Vtedy s takým zárobkom som riskol a zobral hypo, konkrétne k číslam... 75 x vyššiu sumu ako bol môj príjem. Aktuálne máme vyššiu hypotéku ale iba 50x ako je náš príjem. Takže v r.2013 boli lacnejšie nehnuteľnosti ale aj nižšie platy. Inak povedané...hodnota bytu v čase predaja vzrástla o 100%, plat za zvýšil o 150%. Chápeš? Takže ako som písal, niekedy treba riskovať a buď vyjde alebo nie. My sme tiež riskovali so stavbou a napríklad to (ne) vyšlo s úrokami a hypotéku sme brali v čase najvyšších úrokov cez 4% ale necúvli sme. Chceli sme a máme. Síce to stojí viac námahy a práce aby sme na to zarobili ale našťastie to je v pohode a zvládame to. Všetci dookola sa len čudujú a myslím, že niektorí aj závidia ale ľuďom nevysvetlíš že 2 roky som nemal žiaden voľný víkend alebo že počas mojej materskej som pracoval denne a chodil som z jednej práce do druhej a manželka sa doma starala o syna. Všetko je to zaslúžene, nič som nezdedil, nikto mne ani manželke nič nedal a tak ako sme sa rozhodli ,zle, či dobre, tak sme v tom boli a aj sme sami. Ale toto musí mať človek v povahe. Zatiaľ čo kamaráti bývali v podnájme a užívali si (v tom 2013) ja som si zobral hypo s platom 530€ , 300€ som platil a prežíval som s 230€! V porovnaní s dnešnými cenami? Potraviny, ktoré dnes kúpim za 100€ som vtedy kúpil tak za 70-80€, takže nie je tam veľký rozdiel ako ho ty uvádzaš. Takže najviac, čo neznášam je vyplakávanie.
@anonym_autor my sme kombinovali - spotrebák (tých 20%) + hypo. Ale nejdem sa tu hrať na múdru, boli sme dvaja na to, takže trochu iná situácia, aj keď sme teda kupovali väčší byt. Držím ti palce, verím, že sa ti jedného dňa podarí nasporiť ten základ a získať hypo na vlastný, aj keď len malý bytík ❤️.
@anonym_2d57cc jasne, že porovnávam, čítala si to vôbec dokonca? Vtedy s takým zárobkom som riskol a zobral hypo, konkrétne k číslam... 75 x vyššiu sumu ako bol môj príjem. Aktuálne máme vyššiu hypotéku ale iba 50x ako je náš príjem. Takže v r.2013 boli lacnejšie nehnuteľnosti ale aj nižšie platy. Inak povedané...hodnota bytu v čase predaja vzrástla o 100%, plat za zvýšil o 150%. Chápeš? Takže ako som písal, niekedy treba riskovať a buď vyjde alebo nie. My sme tiež riskovali so stavbou a napríklad to (ne) vyšlo s úrokami a hypotéku sme brali v čase najvyšších úrokov cez 4% ale necúvli sme. Chceli sme a máme. Síce to stojí viac námahy a práce aby sme na to zarobili ale našťastie to je v pohode a zvládame to. Všetci dookola sa len čudujú a myslím, že niektorí aj závidia ale ľuďom nevysvetlíš že 2 roky som nemal žiaden voľný víkend alebo že počas mojej materskej som pracoval denne a chodil som z jednej práce do druhej a manželka sa doma starala o syna. Všetko je to zaslúžene, nič som nezdedil, nikto mne ani manželke nič nedal a tak ako sme sa rozhodli ,zle, či dobre, tak sme v tom boli a aj sme sami. Ale toto musí mať človek v povahe. Zatiaľ čo kamaráti bývali v podnájme a užívali si (v tom 2013) ja som si zobral hypo s platom 530€ , 300€ som platil a prežíval som s 230€! V porovnaní s dnešnými cenami? Potraviny, ktoré dnes kúpim za 100€ som vtedy kúpil tak za 70-80€, takže nie je tam veľký rozdiel ako ho ty uvádzaš. Takže najviac, čo neznášam je vyplakávanie.
@anonym_9427b1 nie,stale nechapem🙄 cize sa chvalis ze si 2 roky nemal volny vikend a si cele roky drel ako taky vôl..
@anonym_autor nie kazdy zdedil,al .dostal .ja cely zivot platim hypo,najprv na byt,teraz na dom .nikdy som ani neuvazovala o tom,ako kto co ma,kto co mi da,spoliehala som sa na seba a darilo sa.
@anonym_9427b1 nie,stale nechapem🙄 cize sa chvalis ze si 2 roky nemal volny vikend a si cele roky drel ako taky vôl..
@anonym_2d57cc tak potom nekomentuj keď nechápeš a vyjadruj sa k tomu, čo chápeš! 🤦

@anonym_autor nebuďte smutná, pamätám si na čas, keď som sa ľuďom dívala do okien a túžobne som si želala mať aspoň 2 okná. Bývali sme s mužom v garsónke, bola ako hotelová izba s kuchynským kútom a so sprchou. Každý môže niekomu niečo závidieť. Možno vám druhí závidia, že ste pekná, mladá, alebo, že máte dobré vzdelanie. Mojej kamarátke povedal onkológ na rovinu, že má dva mesiace života. To je ťažké vyrovnať sa s tým. Život ide rýchlo a za pár rokov budete vo vlastnom domove.A ten pocit závisti alebo krivdy bude len spomienkou. Nebojte sa.❤️