icon

Život na východnom Slovensku. Ako sa adaptovať na novú lokalitu?

18. okt 2025

Ahojte. Je tu niekto, kto odisiel zo zapadneho Slovenska na vychodne, s tym, ze na vychode nikoho nepozna, nema ziadnu rodinu? Ze zacal akoby nanovo zivot? Da sa zvyknut na taku zmenu? Pracu mam vyriesenu, ide o specializovanu poziciu, ktora je platena raz tolko (lebo na vychode nevedia zohnat ludi), takze zivotna uroven by mala ist hore.

Strana
z4
martinmmartin
18. okt 2025

@anonym_autor a
ro ides uplne sama alebo s rodinou?

autor
18. okt 2025
@martinmmartin

@anonym_autor a
ro ides uplne sama alebo s rodinou?

martinmmartin
18. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor a byvat budes ako? Mesto dedina? Unytovna? Byt?

anonym_a1f2cc
18. okt 2025

Snad aspon do KE alebo PO.

zuzanita1609
18. okt 2025

Zo stredu na východ som šla a všade sa nájdu pozitíva/negatíva. No keďže ja som človek prispôsobivý,šlo to celkom hladko. Ľudia z dediny,v ktorej teraz žijem, úplne v pohode,ukecaní,zvedaví,ako všade,mesto ako PO už poznám skoro dostatočne,chytila som už aj šarištinu (nárečie),čiže miešam sem tam rečou Liptov-Šariš 😆. Príroda krásna,hoc som bola zvyknutá skôr na ihlicnaté lesy,než tie listnaté. Nemusíš sa báť, ľudia sú tu tiež milí a je tu všetko,čo k spokojnému životu potrebuješ (známa hláška od nechválne známeho našeho premiera,že na východze nič nie je,bolo z jeho úst len ďalšia sprostosť 😏). Ale napríklad doteraz som nepochopila,že prečo na okná zvyknú hovoriť "oblaky",keď ja poznám oblaky ako mraky a u nás na strede to boli tiež obloky-okná 😂.

autor
18. okt 2025
@martinmmartin

@anonym_autor a byvat budes ako? Mesto dedina? Unytovna? Byt?

@martinmmartin Kosice, neviem lokalitu este, byt mi plati zamestnavatel

anonym_395701
18. okt 2025
@zuzanita1609

Zo stredu na východ som šla a všade sa nájdu pozitíva/negatíva. No keďže ja som človek prispôsobivý,šlo to celkom hladko. Ľudia z dediny,v ktorej teraz žijem, úplne v pohode,ukecaní,zvedaví,ako všade,mesto ako PO už poznám skoro dostatočne,chytila som už aj šarištinu (nárečie),čiže miešam sem tam rečou Liptov-Šariš 😆. Príroda krásna,hoc som bola zvyknutá skôr na ihlicnaté lesy,než tie listnaté. Nemusíš sa báť, ľudia sú tu tiež milí a je tu všetko,čo k spokojnému životu potrebuješ (známa hláška od nechválne známeho našeho premiera,že na východze nič nie je,bolo z jeho úst len ďalšia sprostosť 😏). Ale napríklad doteraz som nepochopila,že prečo na okná zvyknú hovoriť "oblaky",keď ja poznám oblaky ako mraky a u nás na strede to boli tiež obloky-okná 😂.

@zuzanita1609 to je skôr nespisovna forma slova "oblok" čiže okno 😁 tiež som tomu nechápala spočiatku

anonym_06c29b
18. okt 2025

Bývam v KE, a tu sa ti bude páčiť. Ľudia sú tu v pohode oproti BA, mne osobne táto zmena veľmi prospela a som tu šťastná. Našla som si priateľov, kolegov, partnera a nevrátila by som sa už späť.

jamimo
18. okt 2025

@anonym_autor toto je vysoko individuálne. Niekto si nájde aktivity, priateľov, vyplnenie času rýchlo a je tam ako doma.. Moja sesternica sa tam vydala pred 25 rokmi, má už dospelé deti, fajn prácu, napriek všetkým argumentom a pozitívam, 👉 nikdy si nezvykla, jej srdce je proste doma inde. Len sa prispôsobila manželovi. Na starobu sa určite vráti do rodného mesta.

anonym_67fd53
18. okt 2025

"... lebo na východe nevedia nájsť ludí " mohla by si povedať o aku pozíciu ide? dik

ghost2323
18. okt 2025

Bývam v KE a tiež si myslím, že sa ti tu bude páčiť, mesto je krásne, je tu veľa možností. Samozrejme keď tu nepoznáš ľudí tak začiatok bude náročnejši, záleží na tvojej povahe ale nepochybujem, že sa tu zabyvaš.

zuzanita1609
18. okt 2025
@anonym_395701

@zuzanita1609 to je skôr nespisovna forma slova "oblok" čiže okno 😁 tiež som tomu nechápala spočiatku

@anonym_395701 áno,už tomu rozumiem,ale pamätám si v začiatkoch, išli sme autom niekde a vraví mi "utri mi trošku ten oblak" a ja pozerám,🧐 zdvihnuté obočie 🤨,že čo to chceš utrieť? Na oblaky nedotiahnem 😆. To mi tak utkvelo v pamäti. Alebo ešte hláška "ic do motora" a ja rozmýšľam,na kuu onuu sa mám trepať do motora auta (motor-na východe auto,nie motor ako časť auta 😁).

viera012345
18. okt 2025

@anonym_autor Pred štvrťstoročím som menila krajný juhovýchod za Spis, čo znamená zmenu v mentalite ľudí, ale aj v podnebí,vo vzhľade krajiny.Stahovala som sa sama, zvykala postupne.Prve kontakty/známosti získa človek v zamestnaní a medzi susedmi.Po rokoch môžem povedať,ze aj keď sa vyskytujem v centre mesta málokedy, nikdy sa nestane, že by som nestretla známych, nepostala na kus reči...

zuzanita1609
18. okt 2025
@viera012345

@anonym_autor Pred štvrťstoročím som menila krajný juhovýchod za Spis, čo znamená zmenu v mentalite ľudí, ale aj v podnebí,vo vzhľade krajiny.Stahovala som sa sama, zvykala postupne.Prve kontakty/známosti získa človek v zamestnaní a medzi susedmi.Po rokoch môžem povedať,ze aj keď sa vyskytujem v centre mesta málokedy, nikdy sa nestane, že by som nestretla známych, nepostala na kus reči...

@viera012345 presne..ono to nakoniec záleží aj od nás,aké sme povahy,či skôr zhovorčiví, rýchlo adaptovatelní,či skôr samotárski,menej komunikatívni, introverti. Mne stačilo ísť pár krát do obchodu a už som sa asimilovala 😁. Susedov som schytala na jednotku- mlada rodinka,dve deti. Už tykame. Nižšie sused, taký starší pán, dôchodca už, ráno zvykne sedieť na verande, popíjať kávu,bafkať cigu a keď idem do obchodu,vždy sa mi prihovorí,či riešime počasie,či politiku,či nesmrteľnosť chrusta za pár minút 😄. Liptov milujem,domovina,ale východ už tiež ☺️.

anonym_ff2ea7
18. okt 2025
@anonym_06c29b

Bývam v KE, a tu sa ti bude páčiť. Ľudia sú tu v pohode oproti BA, mne osobne táto zmena veľmi prospela a som tu šťastná. Našla som si priateľov, kolegov, partnera a nevrátila by som sa už späť.

@anonym_06c29b v BA ludia nie su v pohode?

anonym_ff2ea7
18. okt 2025
@zuzanita1609

@anonym_395701 áno,už tomu rozumiem,ale pamätám si v začiatkoch, išli sme autom niekde a vraví mi "utri mi trošku ten oblak" a ja pozerám,🧐 zdvihnuté obočie 🤨,že čo to chceš utrieť? Na oblaky nedotiahnem 😆. To mi tak utkvelo v pamäti. Alebo ešte hláška "ic do motora" a ja rozmýšľam,na kuu onuu sa mám trepať do motora auta (motor-na východe auto,nie motor ako časť auta 😁).

@zuzanita1609 ten motor (auto) sa odjakziva pouzival aj na zapade. Motor bolo auto, hruby motor bol autobus a koleso bol bicykel.

anonym_06c29b
18. okt 2025
@anonym_ff2ea7

@anonym_06c29b v BA ludia nie su v pohode?

@anonym_ff2ea7 za mňa nie, najnormálnejší sú tam práve ľudia z mimo BA, ktorí tam prišli za prácou.

anonym_ff2ea7
18. okt 2025
@anonym_06c29b

@anonym_ff2ea7 za mňa nie, najnormálnejší sú tam práve ľudia z mimo BA, ktorí tam prišli za prácou.

@anonym_06c29b v com konkretne najnormalnejsi?

anonym_06c29b
18. okt 2025
@anonym_ff2ea7

@anonym_06c29b v com konkretne najnormalnejsi?

@anonym_ff2ea7 vo všetkom mindset, mentalita, priateľkosť, nastavenie životné, hodnoty. To má rodený blavák iné ako cezpoľný. A za CPčkárov rátam už ľudí z Pezinka.

billy_jean
18. okt 2025
@ghost2323

Bývam v KE a tiež si myslím, že sa ti tu bude páčiť, mesto je krásne, je tu veľa možností. Samozrejme keď tu nepoznáš ľudí tak začiatok bude náročnejši, záleží na tvojej povahe ale nepochybujem, že sa tu zabyvaš.

@ghost2323 ty si v KE? Ale nie si origoš z KE, že?

zuzanita1609
18. okt 2025
@anonym_ff2ea7

@zuzanita1609 ten motor (auto) sa odjakziva pouzival aj na zapade. Motor bolo auto, hruby motor bol autobus a koleso bol bicykel.

@anonym_ff2ea7 západ zasa veľmi nemám pochodený ,2x v živote som bola v Ba a stačilo mi 😁 . Keď som šla okolo Kobyly,tie cesty tam boli veru horšie ako niekde na východe 🤭. Ale tak ako sa vraví,tam kde dobrí ludzé,tam dobre budze....od BA po Čiernu nad Tisou 😉.

ghost2323
18. okt 2025
@billy_jean

@ghost2323 ty si v KE? Ale nie si origoš z KE, že?

@billy_jean pôvodne viac na východ v Košickom kraji ale to na mojom príspevku nič nemeni

anonym_40ab28
18. okt 2025
@anonym_06c29b

@anonym_ff2ea7 vo všetkom mindset, mentalita, priateľkosť, nastavenie životné, hodnoty. To má rodený blavák iné ako cezpoľný. A za CPčkárov rátam už ľudí z Pezinka.

@anonym_06c29b no áno úplne ine hodnoty lebo co sa pristahuju tak len ruka hore zábavy hodnoty na bode mrazu užiť si veľkomesto a byť na veliko lebo žijú v ba
A každý domáci vie, že žiadna sláva a ego nemá prečo rásť za to,ze je v ba
Takže asi tak

anonym_a1f2cc
18. okt 2025

Och, tieto vecne a nekonecne boje medzi vychodniarmi a zapadniarmi. Idioti su aj v Kosiciach, aj v Bratislave.

inaemre
18. okt 2025

No to ma tiez velmi zaujima o aku poziciu ide kedze na vychode takeho experta nenajdu ako si ty 🫣 Lebo tam ziju len robotnici alebo ako?

anonym_40ab28
18. okt 2025
@anonym_a1f2cc

Och, tieto vecne a nekonecne boje medzi vychodniarmi a zapadniarmi. Idioti su aj v Kosiciach, aj v Bratislave.

@anonym_a1f2cc hej ale také reči ze najnormalnejsi ľudia čo prišli za prácou 😅hej hej tak isto ako všade v zahraničí len nadávať frflat na domácich
Co my velkomestania žijeme pri zemi a vážime si priateľstva a hodnoty lebo medzi veľa ľuďmi je to vzácnejšie nájsť
A furt budú frflotat a tváriť sa ľudia všade na majstrov sveta ale domáci to nepriatelia bez hodnôt 😅iste

billy_jean
18. okt 2025
@inaemre

No to ma tiez velmi zaujima o aku poziciu ide kedze na vychode takeho experta nenajdu ako si ty 🫣 Lebo tam ziju len robotnici alebo ako?

@inaemre ja len pre príklad. V minulosti som hľadala odborného garanta pre kliniku asistovanej reprodukcie. V Košiciach je počet týchto ľudí limitovaný. Išla som smerom do BA a napokon som našla v Prahe. Potom som pre jedno SSC hľadala SSC Directora, opäť smer BA alebo Praha, Budapešť apd.

anonym_40ab28
18. okt 2025
@anonym_40ab28

@anonym_a1f2cc hej ale také reči ze najnormalnejsi ľudia čo prišli za prácou 😅hej hej tak isto ako všade v zahraničí len nadávať frflat na domácich
Co my velkomestania žijeme pri zemi a vážime si priateľstva a hodnoty lebo medzi veľa ľuďmi je to vzácnejšie nájsť
A furt budú frflotat a tváriť sa ľudia všade na majstrov sveta ale domáci to nepriatelia bez hodnôt 😅iste

@anonym_40ab28 hlavne si urobte prieskum v bordeloch a na prívatoch v ba odkial su dievcence s tak vysokými hodnotami a potom chlapci co dojdu z východu sa smeju,ze kamošky z rodiska co tu robia ake špičkové pozície
Ale škoda reči

anonym_06c29b
18. okt 2025
@anonym_40ab28

@anonym_40ab28 hlavne si urobte prieskum v bordeloch a na prívatoch v ba odkial su dievcence s tak vysokými hodnotami a potom chlapci co dojdu z východu sa smeju,ze kamošky z rodiska co tu robia ake špičkové pozície
Ale škoda reči

@anonym_40ab28ja hovorím o originál BA ľuďoch - o tzv. domorodcoch, nie CPčkároch. Tí mi nesedia povahovo.

anonym_a1f2cc
18. okt 2025
@anonym_40ab28

@anonym_40ab28 este raz opakujem 🙂 Vztahovacni idioti, ktori si myslia, ze pojedli vsetku mudrost sveta a od nich mudrejsich niet sa najdu tak v Bratislave, ako aj v Kosiciach.

Strana
z4