icon

Život na východnom Slovensku. Ako sa adaptovať na novú lokalitu?

18. okt 2025

Ahojte. Je tu niekto, kto odisiel zo zapadneho Slovenska na vychodne, s tym, ze na vychode nikoho nepozna, nema ziadnu rodinu? Ze zacal akoby nanovo zivot? Da sa zvyknut na taku zmenu? Pracu mam vyriesenu, ide o specializovanu poziciu, ktora je platena raz tolko (lebo na vychode nevedia zohnat ludi), takze zivotna uroven by mala ist hore.

anonym_ff2ea7
18. okt 2025
@staromodna

@anonym_autor toto je hrozne náročná otázka, pretože záleží od množstva faktorov. Ja som prišla naopak z východného na západné Slovensko a žijem tu 7 rokov a nie, nemám tu stále nikoho a neviem sa absolútne s nikým zoznámiť, avšak deti už majú tú svoje zazemie a v podstate nemá zmysel sa pre nás sťahovať na východ, pretože som za tie roky vzťahy určite stratila a neviem ci by sa obnovili, takze žijem svoj izolovaný zivot, avsak nemam pocit, že ty to budeš mať tak, ako ja, keďže ľudia na východe sú otvorenejší ako tito prepacte, ale vo väčšine "nudni" západní ari. Proste východniari su "šaľeni ludze" a tak to proste je. Neradim samu seba medzi najnormalnejsich ľudí 😁

@staromodna nechce sa mi verit, ze ta spoluvychodniari v ba nezobrali do partie, ved ich je v ba plno, nie?

staromodna
18. okt 2025
@anonym_ff2ea7

@staromodna nechce sa mi verit, ze ta spoluvychodniari v ba nezobrali do partie, ved ich je v ba plno, nie?

@anonym_ff2ea7 to bude asi tým, že nežijem v Bratislave, ale v jednej Slovensko maďarskej obci - to, aby som mala jednoduchšie všetko 🫣 no v každom prípade neviem o nijakých kosicanoch v Ba. Ja som osobne z Košíc, nevedela by som sa celkom baviť s ľuďmi z Trebišova napriklad

anonym_ff2ea7
18. okt 2025
@staromodna

@anonym_ff2ea7 to bude asi tým, že nežijem v Bratislave, ale v jednej Slovensko maďarskej obci - to, aby som mala jednoduchšie všetko 🫣 no v každom prípade neviem o nijakých kosicanoch v Ba. Ja som osobne z Košíc, nevedela by som sa celkom baviť s ľuďmi z Trebišova napriklad

@staromodna jaj, tak to mate este takto rozselektovane? Ze kosican len s kosicanom? No to mate zlozite teda. A preco si sa s detmi stahovala do slovensko-madarskej obce? Za pracou?

schauma123
18. okt 2025

Budeš spokojná. Poď ku nám,my sme dobre ľudze 😁👍

staromodna
18. okt 2025
@anonym_ff2ea7

@staromodna jaj, tak to mate este takto rozselektovane? Ze kosican len s kosicanom? No to mate zlozite teda. A preco si sa s detmi stahovala do slovensko-madarskej obce? Za pracou?

@anonym_ff2ea7 išli sme za prácou, lebo 7 rokov dozadu neponúkali v ke take platy ako na západe a proste sme sem nejako zablúdili, ale uz sa pracuje na presťahovaní 🙂 mne osobne vadí vychodnarsky prízvuk 😁 a to cim ďalej na východ, tým horšie. Ešte tie Košice sú také najmenej bolestivé, kedze som odtiaľ a celý život naucena počúvať ten spev pri rozprávaní, ale napríklad keď prehovorí niekto z Prešova ci Popradu, skoncila som. Ja neviem ani gadzovat

anonym_ff2ea7
18. okt 2025
@staromodna

@anonym_ff2ea7 išli sme za prácou, lebo 7 rokov dozadu neponúkali v ke take platy ako na západe a proste sme sem nejako zablúdili, ale uz sa pracuje na presťahovaní 🙂 mne osobne vadí vychodnarsky prízvuk 😁 a to cim ďalej na východ, tým horšie. Ešte tie Košice sú také najmenej bolestivé, kedze som odtiaľ a celý život naucena počúvať ten spev pri rozprávaní, ale napríklad keď prehovorí niekto z Prešova ci Popradu, skoncila som. Ja neviem ani gadzovat

@staromodna a kam sa planujete presunut teraz?

staromodna
18. okt 2025
@anonym_ff2ea7

@staromodna a kam sa planujete presunut teraz?

@anonym_ff2ea7 iba zase po západe, keďže už na východ nemá zmysel ísť. Ale tiež sa trápim nad tým do akej lokality ísť a ani neviem s kým sa poradiť v tejto veci, takže uvidíme aké to bude zase rozhodnutie

anonym_ff2ea7
18. okt 2025
@staromodna

@anonym_ff2ea7 iba zase po západe, keďže už na východ nemá zmysel ísť. Ale tiež sa trápim nad tým do akej lokality ísť a ani neviem s kým sa poradiť v tejto veci, takže uvidíme aké to bude zase rozhodnutie

@staromodna ak vas neoslovila Ba, mozno nieco mensie, ako Pezinok, Trnava, Modra?

dudos
18. okt 2025
@anonym_06c29b

@danica2711 máš pravdu, nie som Blavák, som z Pezinka. Ale od strednej, po VŠ som študovala v BA. Tam som aj pracovala asi 8 rokov. Čiže mám nacítených, napozeraných a navnímaných Blavákov ako aj ľudí zo stredného a východného SVK a viem, kde je fajn miesto na život.

@anonym_06c29b o Pezinčanoch vieme svoje tu v Bratislave. Stačí ráno ísť autom cez kruhový objazd vo Vajnoroch. Viac arogantných šoférov človek nezažil ako s EČV PK.

tetapetra
18. okt 2025
@staromodna

@staromodna ja umrem 🤦🏻‍♀️ košičanka povie,že jej vadí prízvuk 😂😂😂. Veď vy a Prešov, to je extrém. Stačí si pozrieť televízne noviny a rozhovory s ľuďmi.

staromodna
18. okt 2025
@anonym_ff2ea7

@staromodna ak vas neoslovila Ba, mozno nieco mensie, ako Pezinok, Trnava, Modra?

@anonym_ff2ea7 ja nie som v Bratislave, skôr bližšie k Sencu

staromodna
18. okt 2025
@tetapetra

@staromodna ja umrem 🤦🏻‍♀️ košičanka povie,že jej vadí prízvuk 😂😂😂. Veď vy a Prešov, to je extrém. Stačí si pozrieť televízne noviny a rozhovory s ľuďmi.

@tetapetra no neviem, kto ako, ja osobne nemám prízvuk. Bola som vychovávana s tým, aby som rozprávala po slovensky bez prizvuku, takže ano, mám s tým problém počuť spievajuceho človeka

tetapetra
18. okt 2025
@staromodna

@tetapetra no neviem, kto ako, ja osobne nemám prízvuk. Bola som vychovávana s tým, aby som rozprávala po slovensky bez prizvuku, takže ano, mám s tým problém počuť spievajuceho človeka

@staromodna neverím, to sa nedá. Hlavne ak rozprávaš dlho, neexistuje. Jednoducho zaspievas. Syn ma triednu, učiteľku sjl, na rodičku tak zaspievala, hneď som vedela,že je odniekiaľ z východu.

staromodna
18. okt 2025
@tetapetra

@staromodna neverím, to sa nedá. Hlavne ak rozprávaš dlho, neexistuje. Jednoducho zaspievas. Syn ma triednu, učiteľku sjl, na rodičku tak zaspievala, hneď som vedela,že je odniekiaľ z východu.

@tetapetra kľudne s radosťou predvediem 🙂 v Košiciach nežijem uz dlhé roky, s nikým sa odtiaľ ani netýkam, takze nemám už ani odkiaľ mat taky prízvuk, plus doma rozprávam cudzím jazykom, takže nemám dôvod mat prízvuk a nemala som ani ako mala. Som skrátka výnimka

tetapetra
18. okt 2025
@staromodna

@tetapetra kľudne s radosťou predvediem 🙂 v Košiciach nežijem uz dlhé roky, s nikým sa odtiaľ ani netýkam, takze nemám už ani odkiaľ mat taky prízvuk, plus doma rozprávam cudzím jazykom, takže nemám dôvod mat prízvuk a nemala som ani ako mala. Som skrátka výnimka

@staromodna keď myslíš.

diablikovci
18. okt 2025

Ja som si ani po 20 rokoch v Ke nezvykla… A to pochádzam len zo Spiša. 🤷‍♀️

zuzanita1609
18. okt 2025

Nechápem, prečo niekomu môže vadiť prízvuk,ak to ovšem že nie je niečo úradné, odborné atď. Som na východe pár rokov (4 + -) a už sa aj na mňa chytá 🤭 ☺️. Ale ešte sem tam pomiešam s liptovským (maľô,veľkô,fajnô) ,keď to spojím napr. s "ta,bars šumnô" znie to celkom ako keď sa spájajú v dobrom dva ikonické svety 🤭.

anonym_ff2ea7
18. okt 2025
@diablikovci

Ja som si ani po 20 rokoch v Ke nezvykla… A to pochádzam len zo Spiša. 🤷‍♀️

@diablikovci a napises dovod?

oblecenie99
18. okt 2025

Ja neviem, Slováci majú asi nejakú fóbiu na prízvuk, ako čítam diskusiu, a ako to vnímam všeobecne, ináč si to neviem vysvetlit. Musí to mať nejaky historický kontext, zvyšky generačného pocitu menejcennosti, alebo Boh zná.. Pritom by ste na to mali byť mega hrdí. Prízvuk je všade po krajine. V rámci práce som pochodila krajinu krížom krážom, a mňa to práveže fascinuje, aké pestré to je, na tak malom území. Či už som bola v BA, v Snine, v Trebišove, v Prešove, na Horehroní, v Trnave, Skalici, "na maďarov" - dokonca aj slovenskí Maďari majú rôzni prízvuk ešte aj v maďarčine, hneď rozoznáš, či je niekto z Medzibodrožia, alebo od Moldavy nad Bodvou, či Dunajskej Stredy, všade to znelo tak typicky pre ten ktorý kraj, a mne sa to veľmi páči.

Košice sú takým kvázi hlavným mestom východu, stretneš tu mix ľudí, ale je to jedno normálne, moderné a pekné mesto. Nebude oveľa lacnejšie ako Bratislava, ale predpokladám, že ceny máme stále o kúsok nižšie. Keby si napísala Trebišov, Sečovce, či Čierna nad Tisou, tak pochopím, že máš všelijaké predstavy, ale Košice sa ti zapáčia, uvidíš.
Ja som bola v BA len párkrát a zvyčajne na veľmi krátky čas, ale už som sa s mestom skamarátila, aj keď začiatky neboli ľahké, mala som šťastie na naozaj blbcov.. ale zistila som, že sa musím aj ja ináč nastaviť a viem si predstaviť, že by som tam vedela aj bývať.

anonym_20e2e0
18. okt 2025

@anonym_autor choď a noc nad tým nedumaj. Zvykneš-zvykneš, nezvykneš, tak otvoríš nejaký job portál a začneš riešiť plán B. Ak ťa tu nič nedrží, ja by som šla. Načo si robiť dopredu starosti. Ja som bratislavčanka, žiaľ, mám už záväzky, neviem len tak všetko zahodiť a odísť, ale pre tú srandu by som šla, keby som dostala takúto ponuku a nemala muža +3 deti. Východ/Západ, bože veď sme len krpaté Slovensko, ja ľúbim aj východniarov a stredoslovákov najviac, tam chodíme lyžovať, keď sa dostaneme ďalej ako na Babu, no a samozrejme tu v ba mám kamošky najsamlepšie, pritom žiadna z nich nie je "rodená" bratislavčanka (teda trepem, dve zo strednej sú, ale ostatné, čo som spoznala až na materskej, tie už sú dosťahované a všetky sú úplne v pohode), aj v robote pohoda východ západ Sever, aj Ukrajina, aj štyria Rakúšania, aj Maďarov tam máme, tí majú tiež milý prízvuk, no a čo. Mne sa to páči, je to vec nastavenia mysle, ja mám rada rôznorodosť, každý z tých ľudí je ináč zaujímavý. A netrúfam si tvrdiť že my sme lepší alebo horší a alebo čo. Sme iní ako východniari a stredoslováci a južania a severania a asi aj záhoráci a možno aj ako pezinčania. Mňa to moc netrápi, keď je ten druhý človek ok. 🤷.

anonym_df30d2
18. okt 2025
@anonym_06c29b

@anonym_ff2ea7 za mňa nie, najnormálnejší sú tam práve ľudia z mimo BA, ktorí tam prišli za prácou.

@anonym_06c29b opýtaj sa originál bratislavčanov, či si myslia to isté. Možno budeš prekvapená odpoveďou

anonym_df30d2
18. okt 2025
@anonym_06c29b

@anonym_ff2ea7 vo všetkom mindset, mentalita, priateľkosť, nastavenie životné, hodnoty. To má rodený blavák iné ako cezpoľný. A za CPčkárov rátam už ľudí z Pezinka.

@anonym_06c29b bratislavčan ti povie, že blaváci neexistujú. To len sedliaci sa tak o nich vyjadrujú, hlavne, že sa všetci do tej Bratislavy rýpu.

viera012345
19. okt 2025
@tetapetra

@tetapetra Dámy,ja vás nechápem...Argentincan sa naučí,ze na po...i budar padne a kolegyne sa s kamennou tvárou opýta, že "kam se sarpes?,,a vy riešite prízvuk a nárečie?😀😀😀

anonym_eefdcf
19. okt 2025
@anonym_06c29b

@anonym_ff2ea7 za mňa nie, najnormálnejší sú tam práve ľudia z mimo BA, ktorí tam prišli za prácou.

@anonym_06c29b za mňa sú Bratislavčania v pohode ale východniari nie.

tetapetra
19. okt 2025
@viera012345

@tetapetra Dámy,ja vás nechápem...Argentincan sa naučí,ze na po...i budar padne a kolegyne sa s kamennou tvárou opýta, že "kam se sarpes?,,a vy riešite prízvuk a nárečie?😀😀😀

@viera012345 👀 ja nechápem teba

anonym_ff2ea7
19. okt 2025
@viera012345

@viera012345 co to pises? O com?

viera012345
19. okt 2025
@tetapetra

@viera012345 👀 ja nechápem teba

@tetapetra Píšem to ako reakciu na dialekt a nárečie, ktoré je síce občas zvláštne, ale keď mu postupne rozumie cudzinec, tak asi pre Slováka to az taký problém nebude, či?

viera012345
19. okt 2025
@anonym_ff2ea7

@viera012345 co to pises? O com?

@anonym_ff2ea7 Píšem o tom, že nárečie je pre rodeného Slováka jednoduchšie pochopiť, ako cudzincovi...

tetapetra
19. okt 2025
@viera012345

@tetapetra Píšem to ako reakciu na dialekt a nárečie, ktoré je síce občas zvláštne, ale keď mu postupne rozumie cudzinec, tak asi pre Slováka to az taký problém nebude, či?

@viera012345 my sme sa o ničom takom nebavili

anonym_ff2ea7
19. okt 2025
@viera012345

@anonym_ff2ea7 Píšem o tom, že nárečie je pre rodeného Slováka jednoduchšie pochopiť, ako cudzincovi...

@viera012345 tu nejde o pochopenie narecia, ale ze niekoho irituje (vadi), ked niekto hovori narecim. Niekomu vadi spievane hovorene slovo, niekomu vadi pocuvat tvrde trnavske alebo zahoracke narecie. Ide o to, ze ti to piluje usi, nie ze tomu nerozumies.