icon

Život v chudobe

unbeholfen
11. nov 2025

Pomme sa baviť o chudobe. Len tak sa chcem vyrozprávať že velká chudoba je. Neni penazí. Ludia sú bez peňazí, len si požičávajú, potom vrácá a zas nemajú. Zbírajú kovošrot, zálohujú aby niečo mali pár drobných. Semtam sa podarí nejaká brigáda zehnať, ale kým dójde výplata, tolko si napožičávajú, že keď vrátia nič im nezostane. Nevíme sa vymaniť z tej večnej chudoby.

unbeholfen
autor
29. nov 2025

Banka za to nemôže, len som mal vedomosť že to je zadarmo. Keby som vedel ani tam nejdem. Táňa Pauhofová bola s autistami na JOJ tá herečka.

janulik2008
29. nov 2025
@unbeholfen

Banka za to nemôže, len som mal vedomosť že to je zadarmo. Keby som vedel ani tam nejdem. Táňa Pauhofová bola s autistami na JOJ tá herečka.

@unbeholfen treba citat podmienky

unbeholfen
autor
29. nov 2025

Inák ja by som mal byť hrdý na to že som chudobný lebo to je jediné obdobie keď sa správam normálne t.j. nechodím po jarnokoch, nepriberám, neprejedám sa, nekupujem zbytočnosti, z práce idem priamo domov, proste to čo robí väčšina ludí. Keď mám peniaze tak chodím po jarmokoch, nakupujem hlúposti, priberám, keď idem z práce tak sa zastavím pri automate s jedlom už pri odchode z budovy, pred nástupom na vlak ešte navštívim staničný bufet, cestou z vlaku zájdem do potravín…

unbeholfen
autor
29. nov 2025
@janulik2008

@unbeholfen treba citat podmienky

@janulik2008 nenapadlo ma to vtedy sa s tým zaoberať, na fórach bolo že to je zdarma, že len vojdete do banky a raz dva je zrušený. Tak som myslel že to je také jednoduché.

mischy00
29. nov 2025
@unbeholfen

@janulik2008 nenapadlo ma to vtedy sa s tým zaoberať, na fórach bolo že to je zdarma, že len vojdete do banky a raz dva je zrušený. Tak som myslel že to je také jednoduché.

@unbeholfen ked ti pošlem 7 eur na zrušenie účtu, budes šťastnejší?🙂

unbeholfen
autor
29. nov 2025

Nie. To neni o šťastí. Proste to vyriešim po výplate. Len som tam šiel zbytočne a ešte aj tá zamestnankyňa banky sa čudovala keď som jej oznámil že ja nemám ani 7€. Tak už viem že mám počkať. Len som myslel na základe diskusií že to je zadarmo v zmysle že prídem s zrušia. Ide obdobie pôstu. Kresťanom by sa to páčilo. Urobím záznamy a až keď budem mať pôst za sebou, vzedy zverejním záznamy aby sa mi neposmievali že sa chystám niečo a potom to nezvládnem.

janulik2008
29. nov 2025
@unbeholfen

Inák ja by som mal byť hrdý na to že som chudobný lebo to je jediné obdobie keď sa správam normálne t.j. nechodím po jarnokoch, nepriberám, neprejedám sa, nekupujem zbytočnosti, z práce idem priamo domov, proste to čo robí väčšina ludí. Keď mám peniaze tak chodím po jarmokoch, nakupujem hlúposti, priberám, keď idem z práce tak sa zastavím pri automate s jedlom už pri odchode z budovy, pred nástupom na vlak ešte navštívim staničný bufet, cestou z vlaku zájdem do potravín…

@unbeholfen preto ti hovorim ze tebe treba niekoho kto by mal tvoju vyplatu aby si nedaval na blbosti. Alebo kartu nechaj doma a ber si len hotovost.

bruneta880
29. nov 2025

Neprispievam posledné roky takmer vôbec, ale už ste tu naozaj niektoré pod hranicou ľudskosti...vy vôbec neviete aké je to byť v jeho topánkach!A tie vaše rady, on nevie uplatniť v realite!Pretože sa v tej práci nevie brániť posmeškom, ani jednať asertívne alebo nestíha tempo práce.Je to ČLOVEK ☝️ ktorý je autista a má psychické problémy, už sa niektoré trocha uvedomte...je mi z vás zle a zároveň do smiechu, ako si nájdete toľko času, riešiť "takého chudáka".On tu každému slušne odpovedá a vy si tu honíte svoje egá, koho zaujíma koľko stála operácia nejakej mačky.On musí vyberať koše aby sa najedol. Som zvedavá koľké z vás čo mu tu hovoríte aby schudol má ideálne postavy a dokonalé životy, lebo z mojich bohatých skúseností, presne takto reagujú, zakomplexovaní, nešťastní jedinci, ktorí si presne takýmto úbohým spôsobom potrebujú zdvihnúť svoje nulové sebavedomie.A vaše reakcie na mňa ma vôbec nezaujímajú. Šťastné a veselé blížiace sa Vianočné sviatky. Hlavne autorovi, drž sa, prajem ti, aby si si našiel zamestnanie kde budeš chodiť na stálo a mať už konečne stabilný príjem aby si nemusel počítať centy...moja rada pre teba v dobrom, hľadaj menšie skôr rodinné firmy, kde by si robil pomocné práce, v tých veľkých si len "číslo "

janulik2008
29. nov 2025
@bruneta880

Neprispievam posledné roky takmer vôbec, ale už ste tu naozaj niektoré pod hranicou ľudskosti...vy vôbec neviete aké je to byť v jeho topánkach!A tie vaše rady, on nevie uplatniť v realite!Pretože sa v tej práci nevie brániť posmeškom, ani jednať asertívne alebo nestíha tempo práce.Je to ČLOVEK ☝️ ktorý je autista a má psychické problémy, už sa niektoré trocha uvedomte...je mi z vás zle a zároveň do smiechu, ako si nájdete toľko času, riešiť "takého chudáka".On tu každému slušne odpovedá a vy si tu honíte svoje egá, koho zaujíma koľko stála operácia nejakej mačky.On musí vyberať koše aby sa najedol. Som zvedavá koľké z vás čo mu tu hovoríte aby schudol má ideálne postavy a dokonalé životy, lebo z mojich bohatých skúseností, presne takto reagujú, zakomplexovaní, nešťastní jedinci, ktorí si presne takýmto úbohým spôsobom potrebujú zdvihnúť svoje nulové sebavedomie.A vaše reakcie na mňa ma vôbec nezaujímajú. Šťastné a veselé blížiace sa Vianočné sviatky. Hlavne autorovi, drž sa, prajem ti, aby si si našiel zamestnanie kde budeš chodiť na stálo a mať už konečne stabilný príjem aby si nemusel počítať centy...moja rada pre teba v dobrom, hľadaj menšie skôr rodinné firmy, kde by si robil pomocné práce, v tých veľkých si len "číslo "

@bruneta880 dostal tu x rad co ma robit. On sa furt lutuje a sam priznava ze ked ma peniazky tak ich rozflaka a ptm place 3/4 mesiaca to cloveka hneva 😉
Posledne robil brigadne niekde a dokonca sa mu tam paci. Pisali mu ze mu drzia palce nech vydrzi, on sam pisal ze spokojny.

unbeholfen
autor
29. nov 2025

Nehádajte sa ludé, trošká som si zastrílal na zombíkov, takú hru hrajem teraz. Ha čo mám keď je chudoba, budem hrať hry, piť vodu z vodovodu a vybavené. Synovec išiel s kamarátmi na kebab, ja budem mať vifonku. Momentálne mám prácu kde je všetko v poriadku len som ešte nemal prvú výplatu keďže som nastúpil začiatkom novembra. Som už zapojený do projektu Asset, to je niečo ako Profesia Lab, proste sú všelijaké projekty pre autistov, chodím medzi nich, páči sa mi tam. Sú to úplne iní ludia ako tí grázli na ulici čo sa mi buď vyhrážajú alebo posmievajú… Každý šecko v porádečku, pár kilečiek ajtak treba zhodiť. Zajtra pozriem politické diskusie, v jednej bude minister práce. A ešte pár zombíkov zostrelím, potrebujem vyhrať ešte pár levelov aby som získal samopal. Začínal som kušou, momentálne mám 2 druhy pištolí.

simona_racz
29. nov 2025
@bruneta880

@bruneta880 je to tak, tí čo nemajú tie diagnózy nevedia. Len povedia že veď sú aj slávni autisti. Preto sa tomu hovorí ,,na spektre” lebo aj to má rôzne stupne. Sú autisti čo vynikajú v niečom nadpriemerne, možno aj autor v niečom, len to nevie zúžitkovať. Ale mnoho z nich nevie fungovať v kolektíve, nevedia kedy ako regovať, nevedia riešiť konfliktné situácie, nevedia fungovať pod tlakom, stresom. Všimla som si že zrazu otočí tému na strielanie zombíkov v hre. Možno je to únik pred tým ako ho tu zhadzujú. Ale nie si sama, ani mne sa to nepáči, ale ja do elektronických hádok nejdem. Ja si vychádzam s každým. Nekrič tolko lebo tým im len nahrávaš.

simona_racz
29. nov 2025
@unbeholfen

@unbeholfen nevadí, pôst ti len prospeje. 😏🤟len potom pozor na ten refeeding. Keď prídu peniaze, tak opatrne.

anonym_c478a5
29. nov 2025

@unbeholfen uvidíme tu "chudobu" teraz na vianoce. Preplnené obchody, nakupovanie zbytočnosti, vypekanie zbytočnosti, nákup jedlá ako pre 3 rodiny atď atď. A 26.12.ludoa nabehnú opat 2 kolo.
Ľudia peniaze povacsine majú, len mnohí nevedia hospodáriť. A taktiež nemôžeme mať všetci všetko rovnako. Socik už máme totižto úspešne za nami.

sevrin
30. nov 2025
@simona_racz

@unbeholfen nevadí, pôst ti len prospeje. 😏🤟len potom pozor na ten refeeding. Keď prídu peniaze, tak opatrne.

@simona_racz 😂😂😂😂
Toho ešte nepoznáš, aké hodovačky zakaždým nastanú, keď sa mu do papŕč dostanú nejaké peniaze.

unbeholfen
autor
30. nov 2025
@anonym_c478a5

@unbeholfen uvidíme tu "chudobu" teraz na vianoce. Preplnené obchody, nakupovanie zbytočnosti, vypekanie zbytočnosti, nákup jedlá ako pre 3 rodiny atď atď. A 26.12.ludoa nabehnú opat 2 kolo.
Ľudia peniaze povacsine majú, len mnohí nevedia hospodáriť. A taktiež nemôžeme mať všetci všetko rovnako. Socik už máme totižto úspešne za nami.

@anonym_c478a5 kde na to berú? Idú na pôžičky či ako? Ani tú nedajú keď človek nesplní podmienky. Tak aj ja sa čudujem kde na toto spomenuté berú?

unbeholfen
autor
30. nov 2025

@sevrin & @simona_racz toto preberieme po výplate. Teraz sa bavme o tom čo je teraz. Hovorí sa že obchody sú preplnené, robia sa obrovské nákupy, ale kde na to berú keď všade radia šetriť, a kríza, a konsolidácia a takéto oné. Keď som čítal ontom refeedingu som sa trocha zlakol, ale ako je možné že sa mi nič nestalo? A tie prerušovane pôsty mám za sebov snáď stovky. U mňa prerušovaný pôst znamená: Po výplate hojno, pred výplatou ho…

unbeholfen
autor
30. nov 2025

Inák som pokročil v hre. Získal som ten samopal, úplne som ho vyapgrejdoval, kapacita zásobnika, fire rate, čas prebíjania, fire demage, a je účiný, na jednu ranu dáva dole zombíka. Ale medzitým som získal aj takú pušku, a tá po upgrade dáva dole zombíkov aj po dvoch ak idú za sebou. Už som aj jedného bossa porazil. Takže aspoň virtuálne mám dosť peňazí na nákup zbraní a ich vylepšovanie. Keď pozriem reklamu tak získam 3600 dolárov alebo 10 tehličkek zlata. Plus pozerám vianočné romantické komédie prevažne severoamerickej tvorby, a tie sú super, presne podla mojich predstáv. Dnes mám obed u mamy (to je len v nedele) a od pondelka začína 15 dňový pôst.

unbeholfen
autor
30. nov 2025

Počasie mi zmarilo plány na okamžitý zárobok, lebo v tejto zime a upršaných dňoch sa mi nechce kilometre chodiť po košoch aby som našiel aspoň tolko zálohovatelných pet fliaš a plechoviek aby som mal na menší nákup. Kovošrot hladať a terigať na kočíku na koniec mesta do výkupu tiež nie. Takže si asi vyskúšam aké to je byť závislý iba na mzde a invalidnej dávke čo sú len raz mesačne. Bez denného zárobku. Ale zase možno hlad ma donúti ísť aj v takomto počasí lebo ako kamoška povedala “hlad je silný motivátor” ale snažím to brať pozitívne že mám príležitosť byť v ketóze a schudnúť. Influenceri často hovoria o priaznivých účinkoch ketózy.

mamadievcatiek
30. nov 2025

Nečítala som všetky strany diskusie.Ale ak máš problém v každej práci s kolegami, tak si skús pohľadať robotu v ktorej budeš buď sám alebo v malom kolektíve.Ak si manuálne zručný, môžeš sa zamestnať ako školník v škole.Tam kolegou nebudeš mať.A budeš tam aj obedy.Síce plat bude nižší ale v štátnej správe ti nehrozí to že nedostaneš výplatu.Ako napr.v súkromnej firme.

sevrin
30. nov 2025
@mamadievcatiek

Nečítala som všetky strany diskusie.Ale ak máš problém v každej práci s kolegami, tak si skús pohľadať robotu v ktorej budeš buď sám alebo v malom kolektíve.Ak si manuálne zručný, môžeš sa zamestnať ako školník v škole.Tam kolegou nebudeš mať.A budeš tam aj obedy.Síce plat bude nižší ale v štátnej správe ti nehrozí to že nedostaneš výplatu.Ako napr.v súkromnej firme.

@mamadievcatiek vyhodili ho asi z 50 zamestnaní. Čo myslíš, na akej úrovni je jeho manuálna zručnosť? 😅

lenkasarka
30. nov 2025
@unbeholfen

@anonym_c478a5 kde na to berú? Idú na pôžičky či ako? Ani tú nedajú keď človek nesplní podmienky. Tak aj ja sa čudujem kde na toto spomenuté berú?

@unbeholfen poviem ti kde nato beriem. Pracujem. Nemám pôžičku,nemám hypoteku,nemám nič na splátky. Ale ja za 2 dni neprejem svoju vyplatu. Poplatim všetko čo je potrebné,kúpim aj to nepotrebné. Platíme dcére vs+podnajom. A neplacem tak ako ty čo vlastne nemas žiadne výdavky,bývanie máš zadara,cestovanie zadara,máš dávku od štátu a furt len plačeš.

janulik2008
30. nov 2025
@mamadievcatiek

@mamadievcatiek tusim to mu radili uz 🙂

unbeholfen
autor
30. nov 2025

Mal som pár zanestnaní kde som mal obedy. Z toho hladiska to bolo dobré že do prvej výplaty som nemusel hladovať. Alebo keď som aj akurát nemal peniaze tak aspoň tie obedy… V terajšej nemám obedy ani gastráče, ani zálohy, tak aspoň idem chudnúť. To len dva dni treba vydržať hladný potom telo prejde do ketózy a pocit hladu prestane. To som nedávno zistil, lebo vďaka tomu že máme systém zálohovania, a výkup kovošrotu, tak som nikdy nebol dlhšie ako deň hladný, lebo stačí vyjsť prehrabať smetné koše a vzdy sa dá za 2-3€ vyzbierať pár plechoviek a pet fliaš. Takže ak velmi chcem spravím si pár eur každý deň. Len teraz je aj zima, aj bolo nasnežené, napršané tam stojí voda kde zbieram železo, minule pod snehom bolo, a nechcelo sa mi v takom počasí obchádzať smetné koše. Buď ma hlad donúti ísť za každého počasia a najem sa, alebo vydržím 2 dni kým telo prejde do ketózy a pocit hladu prestane.

anonym_8beb35
30. nov 2025
@unbeholfen

Mal som pár zanestnaní kde som mal obedy. Z toho hladiska to bolo dobré že do prvej výplaty som nemusel hladovať. Alebo keď som aj akurát nemal peniaze tak aspoň tie obedy… V terajšej nemám obedy ani gastráče, ani zálohy, tak aspoň idem chudnúť. To len dva dni treba vydržať hladný potom telo prejde do ketózy a pocit hladu prestane. To som nedávno zistil, lebo vďaka tomu že máme systém zálohovania, a výkup kovošrotu, tak som nikdy nebol dlhšie ako deň hladný, lebo stačí vyjsť prehrabať smetné koše a vzdy sa dá za 2-3€ vyzbierať pár plechoviek a pet fliaš. Takže ak velmi chcem spravím si pár eur každý deň. Len teraz je aj zima, aj bolo nasnežené, napršané tam stojí voda kde zbieram železo, minule pod snehom bolo, a nechcelo sa mi v takom počasí obchádzať smetné koše. Buď ma hlad donúti ísť za každého počasia a najem sa, alebo vydržím 2 dni kým telo prejde do ketózy a pocit hladu prestane.

@unbeholfen pošli IBAN. pošlem ti tých 7€ nech máš pokoj ;)

unbeholfen
autor
30. nov 2025

Ajtak mám obezitu druhého stupňa tak je načase aby som zhodil nejaké kilečká. Hovorievajú že tučný nemôže byť chudobný, ale to je pohlad z dávnych časov keď sa páni mali dobre a sedliaci zle. Ale dnes je obezita práve kvôli nepravidelnému stravovaniu, alebo kvôli spracovaným potravinám. Sú to prázdne kalórie. Takže ak chudoba žere vifonky a lacné párky tak berú len prázdne kalórie a žiadne vitamíny. Výsledok je obezita ale vitamíny žiadne.

janulik2008
30. nov 2025
@unbeholfen

Ajtak mám obezitu druhého stupňa tak je načase aby som zhodil nejaké kilečká. Hovorievajú že tučný nemôže byť chudobný, ale to je pohlad z dávnych časov keď sa páni mali dobre a sedliaci zle. Ale dnes je obezita práve kvôli nepravidelnému stravovaniu, alebo kvôli spracovaným potravinám. Sú to prázdne kalórie. Takže ak chudoba žere vifonky a lacné párky tak berú len prázdne kalórie a žiadne vitamíny. Výsledok je obezita ale vitamíny žiadne.

@unbeholfen pomáha aj pohyb ;)

unbeholfen
autor
30. nov 2025
@anonym_8beb35

@unbeholfen pošli IBAN. pošlem ti tých 7€ nech máš pokoj ;)

@anonym_8beb35 už som povedal že to nič nerieši. Počká to do výplaty.

unbeholfen
autor
30. nov 2025
@janulik2008

@unbeholfen pomáha aj pohyb ;)

@janulik2008 pohyb mám keď zbieram kovošrot, alebo nachodím kilometre nech nazriem do kazdého koša v meste… Zamestnania mám tiež prevažne manuálne. Takže pohyb je. Ja som ako Kungfu Panda že nemotorný tlsťoch ale v pohybe som skoro stále.

mischy00
30. nov 2025

@unbeholfen mna este napadlo, neviem ci mozes ale ja chodím darovať krv a tam tiež dostaneš nieco pod zub a gastro lístok. A viem, ze u nás v kauflande večer všetko zlacneju a rožky su aj po 1 cente, aj zelenina sa dopredava, salámy, mäso. To skôr ked budes teda po výplate, aspoň zásoby menšie urobiť, chlieb, pečivo mat v zálohe.

unbeholfen
autor
30. nov 2025

Zistím aké sú tam podmienky, či to s mojimi diagnózami môžem. Vypĺňam aj prieskumy za odmenu, to som objavil vďaka tomuto fóru. Takže do takých miniprojektov z ktorých mám nejaký osoch sa zapojím. Takže ak máte podobné nápady, sem snimi. Videl som aj plagát na hlavnej stanici že sa v decembri bude podávať jedlo bezdomovcom, tak sa postavím do radu. Pri Vivo keď som vyberal koše odohnal ma vrátnik že tam nemôžem vyberať koše a boli tam zálohovatelné plechovky len som to nestihol vybrať. Okolo kuchajdy (kde behávajú pri tom chodniku) ani v jednom koši neboli.