icon

Ako sú nastavené benefity v slovenských firmách?

Včera o 13:14

Téma: Benefity v slovenským firmách

Ahojte, pracujem rok a pol v SVK firme, na východe. Predtým som vždy pracovala pre veľké medzinárodné firmy (nemecké, americké, škandidávske, francuzske), tak som bola zvyknutá na benefitný systém. Zrejme v lokálnych SVK firmách je to takto nastavené? Nie som v BA, čiže aj to je podstatné pri špecifikácii. Nevediem ľudí, nemám žiadnych podriadených.

Treba povedať, že práca ma baví, mám výborného nadriadeného, veľmi "demanding", ale rozumieme si. Mám plnú dôveru vedenia, určitú dávku autonómie a samostatnosti a celkovo je tu fajn team ľudí. Čiže určite nemám záujem odísť. Na strane druhej si uvedomujem, že tu nie je žiadna starostlivosť o zamestnanca a pridaná hodnota. A rada by som vedela, či je to vo všetkých lokálnych firmách takto.

- Plat - nie je úplne nízko, ale v BA by som určite vzhľadom na pozíciu, expertízu a moju prax dostala oveľa vyššiu základnú mzdu. Mám fixný lat a 20% eur variabilku, tá sa priznáva takmer vždy, nebola by mi priznaná, ak by som polku mesiaca bola na PN, alebo teda nepracovala, alebo by som urobila vážny prešľap, porušenie pracovnej disciplíny apd.

- Mám auto aj na súkromné účely a PHM sú v réžii zamestnávateľa. To vnímam ako jediný vážnejší benefit. Auto potrebujem k výkonu svojej práce.

- Máme telefón s neobmedzeným paušálom aj na súkromné účely, plus notebook.

- Firma nemá žiadny 13. plat, 14. plat, žiadne príplatky, bonusy, odmeny apd. Pracujeme 40h, týždenne, nadčasy sú súčasťou mzdy a služobné cesty v rámci SVK sa nijako nevykazujú, nerobíme cestovné príkazy. V ten deň je teda normálne 8h pracovný čas a stravný lístok.

- Stravovanie: Máme pár centov nad rámec zákona, ale nič výnimočné, iba za odpracované dni.

- Pracovný čas je flexibiný : 9-15, ale len možno raz do mesiaca sa mi podarí odísť o 15.00, inak si to povaha mojej práce nemôže dovoliť a som na mobile, na emailoch, na teamsoch, proste online do 17h.

- Máme 2x sick day v rámci roka. Žiadna dovolenka navyše, voľno pri jubileu, prac. výročí, narodení dieťaťa apd.

- Vzdelávanie - nemáme žiadne. Občas ideme na nejakú odbornú konferenciu, ale žiadne jazykové ani soft skills vzdelávanie sa nás netýka.

- Možnosť kariérneho rastu v zásade žiadna. Ja si však už nejak na kariére nezakladám. Čo som chcela, to som dosiahla predtým.

- Multisport karta - riadne platená plným poplatkom, bez príspevku zamestnávateľa.

- na Vianoce máme vianočné posedenie a dostaneme darček. Plus raz do roka máme celofiremný teambuilding.

- Pitný režim - firma zabezpečuje na pracovisku kávu, čaj, vodu, mlieko do kávy apd. Nič viac.

A to je všetko. Rada by som vedela, ako to máte nastavené v iných slovenských firmách, anonymne samozrejme, keďže aj ja som anonym 🙂.

Ďakujem.

anonym_a23d02
Včera o 13:30

Veľmi podobne, akurát že nemáme autá (ale moja práca si ho nevyzaduje), takže jedine co mame je Mutlisport s výrazným príspevkov zamestnávateľa (doplacam 8e), inak nič, všetko ostatné ako píšeš ty...

anonym_c610e9
Včera o 13:48

Neslovenska firma, západ SR
Dvakrát ročne odmena 500 € v čistom. Na Vianoce poukážka v 100 € hodnote. Pitný režim nonstop k dispozícii tepla, studena voda, sóda a raz mesačne nárok na bezplatné elektrolyticke nápoje. Mikulášske balíčky pre mňa a moje deti,darček ku dňu žien.Pracovné pomocky bez obmedzenia. Obedy teplé, varené jedlo každý deň aj v noci. Dochádzkovy bonus, osobná prémia ( 23 % z hrubého).Príspevok do 3.piliera.Preplatene pár krát do roka vstupenky na isté akcie, cafeteria, možnosť podávať zaplatené zlepsovaky.

anonym_56b257
Včera o 13:54

13,14ty plat.
Bonusy teraz budeme mat ja hovori sa,ze bud 270 alebo 370eur,muz ale 600eur ta ista firma,ale neni.600eur dochadzkovy 2krat rocne,dalsie bonusy.Ako sodovka je vsade,to neni benefit.Jedlo za 1.10 mozes si vybrat asi z 5tich jedal.
Kazdy rok sa zvysuju platy.
Prispevok aj zamestnavatela do 3piliera.
Plavaren,klzisko pre celu rodinu zadarmo,vzdy v nedelu.
Prispevok do kupelov,a volno mimo dovolenky ked sa ide.Bez urocne pozicky,kazdych 5r navyse den dovolenky.Pri narodeni dietata,jubilejne narodeniny prispevok.A rozne benefity o ktorych ani neviem.Vyroba.

anonym_56b257
Včera o 13:55

Den zien,kvietok a 100eur bonus,dalsi benefit.

anonym_9b5d67
Včera o 13:56

@anonym_autor pracujem v pološtátnej akciovke, benefity máme viaceré, avšak to je skôr vďaka KZ. Medzi benefity patrí napr. príspevok pri narodení dieťaťa, pracovné výročie, za darcovstvo krvi, extra 7 dní na doprovod maloletého k lekárovi pri dvoch a viac maloletých v rodine, 4x sick day, nadčas platený nad rámec zákona 60% (namiesto 25% stanovených zákonom), neobmedzený paušál a nárok na výmenu mobilu každé 3 roky neriešim nakoľko nie každá pozícia vo firme ho má a potrebuje, ja som na takej pozícii, že ho mám, NTB detto, taktiež nepovažujem za extra benefit, lebo záleží od pozície a nezáleží mi na tom nakoľko ho využívam len pracovne, mám doma svoj NTB na súkromné účely. Taktiež máme pohyblivú pracovnú dobu ktorú využívam, pracovné cesty riadne preplatené, firemné auto v prípade potreby si požičiam s firemnej požičovne, ja mám napríklad aj príplatok za lektoring, taktiež za člena alebo predsedu skúšobnej komisie (skúšky sú potrebné v zmysle zákona), skrátený týždenný pracovný čas na 37,5 hod, príspevok do 3. piliera a veľa ďalšieho. Taktiež je tu aj určitý stupeň kariérneho rastu, treba ukázať, že niečo viem a mať šťastie. Ja som začínal ako robotník. Ale ako píšem, tie výhody plynú z KZ.

anonym_4697fd
Včera o 13:58

Veľká pôvodom slovenská firma, západ, nie BA kraj. Plat- som spokojná. Ročne garantované navýšenie min. o infláciu, k tomu 13. a 14. Plat, dohromady vo výške 1 platu. Ročné odmeny do výšky 30 % ročného platu.
Auto- nemám pridelené, ak treba, dostanem na služobku referentske vozidlo.
Telefón s internetom i na súkromné účely mám.
6 dní voľna navyše ročne.
Stravovanie- na obed v kantíne doplácame 20 centov. Pokiaľ na obed nejdem, dostanem niečo vyše 6 eur na stravovacie kartu.
Podnik prispieva 50 e mesačne na PEPS/ 3. Pilier.
Pohyblivá pracovná doba, ale 8-13 musíme byť na pracovisku.
Multisportku máme, ale hradime si tiež niečo okolo 36? Eur.
Máme možnosť nejakých osláv a teambuildingov. Väčšinu ide o oslavy v zmysle catering u v práci, ale je možnosť i nejakých rodinných podujatí. Dokonca niekedy bývajú aj víkendy na horách pre pracovníkov a výjazdové porady. Pokiaľ ide o školenia, veľa interných. Nejaké drahšie externé musia byť zdovodnené. Podobne i so služobkami.

Kariérne sa podľa mňa dá pekne rásť, je to špecifický sektor a skúsenosti sa cenia.
Sociálny fond si môžeme čerpať/ dať preplatiť ( okolo 300 eur ročne). Navyše k tomu máme nárok i na rekreačný poukaz. Odmeny sú pri nejakých pracovných jubileach, odchodné do dôchodku nad rámec zakona, finančná kompenzácia dlhodobej PN.
Pokiaľ to práca vyžaduje, máme zabezpečené i jazykové vzdelávanie.
Pitný režim máme biedny, kávu a barel s vodou.

Každopádne ja som spokojná, bola aj je to moja vysnena firma 🙂

anonym_8830ad
Včera o 14:19

@anonym_autor a co viac by si ešte chcela? Polovica ľudí nemá ani toľkoto.

anonym_a3de04
Včera o 14:39

@anonym_autor nechápem prišla si sa pochváliť či naopak?
Nemám bariabilnú zložku, ani 13 a14 plat, ani pravidelne odmeny a preplaných nadcasoch môžem snívať. Žiadne volno navyše.
Nemám služobné auto ani mobil, keď treba idem buď vlastným alebo spoločným služobným má 15+rokov.
Nemám multisport kartu, ani voľno pri jubileach, vianočný darček som mala balíček oplatok a 20€ odmenu, v r 2024 som mala 10€.
Žiadne jazykové kurzy, ani teambilding. Školenie online, vždy pri zmene legislatívy. V pripade potreby čiastočne HO

anonym_3dfd3f
Včera o 14:55

Plat vo vyske minimalnej mzdy. Zlava na nakup v predajniach spolocnosti 30 percent. Moznost odmeny raz za stvrtrok, ak sa splnia plany, ale iba vo vyske 50€. 15eur bonus na vianocny vecierok, musis vydokladovat co si kupila. Stravne iba v ramci prikazani. Ziadny 13 ci 14 plat. Ziadna dovolenka navyse, ziadny sick day.

anonym_49a1b4
Včera o 15:19
@anonym_8830ad

@anonym_autor a co viac by si ešte chcela? Polovica ľudí nemá ani toľkoto.

@anonym_8830ad
Jej vsak to tu mate lepsie ako vo Svajciarsku,

anonym_ce2300
Včera o 15:33

no silno rozmyslam co napisat. doteraz ma nenapadlo o tom premyslat, kedze robotu mam rada, plat mi staci.
- sluzobne auto nie (nepotrebujem k praci)
- mobil, pausal nie
- ntb na sukromne ucely nie
- 13. plat nie
- odmeny ak su tak raz rocne, nie kazdy rok
- kavu, caj mlieko sa skladame
- prispevok na stravu v minimalnej vyske
- vianocne posedenie sa skladame, bez darcekov
- teambulding - skladame sa na naklady, no nie je povinny
- multisport netusim co je
- vzdelavania ano, povinne ked sa nieco pomeni - naklady na cestu si hradime sami

viestta
Včera o 15:44

Si na tom lepsie ako desattisice inych zamestnancov a na druhej strane asi aj horsie ako dalsie tisice zamestnancov. Z toho vyplyva, ze mozes byt spokojna ale mozes byt aj nespokojna. Je to na teba co z toho si vyberies

autor
Včera o 18:11
@anonym_56b257

13,14ty plat.
Bonusy teraz budeme mat ja hovori sa,ze bud 270 alebo 370eur,muz ale 600eur ta ista firma,ale neni.600eur dochadzkovy 2krat rocne,dalsie bonusy.Ako sodovka je vsade,to neni benefit.Jedlo za 1.10 mozes si vybrat asi z 5tich jedal.
Kazdy rok sa zvysuju platy.
Prispevok aj zamestnavatela do 3piliera.
Plavaren,klzisko pre celu rodinu zadarmo,vzdy v nedelu.
Prispevok do kupelov,a volno mimo dovolenky ked sa ide.Bez urocne pozicky,kazdych 5r navyse den dovolenky.Pri narodeni dietata,jubilejne narodeniny prispevok.A rozne benefity o ktorych ani neviem.Vyroba.

@anonym_56b257 slovenská firma?

autor
Včera o 18:13
@anonym_a3de04

@anonym_autor nechápem prišla si sa pochváliť či naopak?
Nemám bariabilnú zložku, ani 13 a14 plat, ani pravidelne odmeny a preplaných nadcasoch môžem snívať. Žiadne volno navyše.
Nemám služobné auto ani mobil, keď treba idem buď vlastným alebo spoločným služobným má 15+rokov.
Nemám multisport kartu, ani voľno pri jubileach, vianočný darček som mala balíček oplatok a 20€ odmenu, v r 2024 som mala 10€.
Žiadne jazykové kurzy, ani teambilding. Školenie online, vždy pri zmene legislatívy. V pripade potreby čiastočne HO

@anonym_a3de04 pochvaliT? Ved z toho co nemas ty, nemam nic ani ja. Iba to auto, aj to pouzivam preto, lebo beham po regione a pridem domov vecer casto krat. A mobil a notebook pri mojej praci potrebujem, to nie je benefit. Ostatne nemame nic.

anonym_56b257
Včera o 18:26
@anonym_autor

@anonym_56b257 slovenská firma?

@anonym_autor sk.firma to neni,vyrobu maju po celom svete.

anonym_a3de04
Včera o 18:29
@anonym_autor

@anonym_a3de04 pochvaliT? Ved z toho co nemas ty, nemam nic ani ja. Iba to auto, aj to pouzivam preto, lebo beham po regione a pridem domov vecer casto krat. A mobil a notebook pri mojej praci potrebujem, to nie je benefit. Ostatne nemame nic.

@anonym_autor mobil potrebujem aj ja , v kancelárii mám pevnú linku, ak som doma musím použiť vlastný mobil, vlastne energie.
Nemám variabilnú zložku mzdy ,. mohla by som sa aj rozkrájať....
Memám stick dať, ak.vypadnem kvoli zdravotným problémom musím si to odrobiť..Ak finisujeme s projektom alebo máme uzávierky tak musím do práce ak žijem a viem sa doplaziť do práce.
A mlieko do kávy mám ak si zoberiem z domu väčšinou si beriem aj čaj.
PS musím si sama kúriť drevom v krbe. Fajnové je to hlavne v takýchto mrazoch ako bolo teraz keď nikto cez víkend nekúri.

autor
Včera o 18:31
@anonym_56b257

@anonym_autor sk.firma to neni,vyrobu maju po celom svete.

@anonym_56b257 jasne, ale ja píšem o slovenských firmách, čiže nie zahraničná matka.

autor
Včera o 18:32
@anonym_a3de04

@anonym_autor mobil potrebujem aj ja , v kancelárii mám pevnú linku, ak som doma musím použiť vlastný mobil, vlastne energie.
Nemám variabilnú zložku mzdy ,. mohla by som sa aj rozkrájať....
Memám stick dať, ak.vypadnem kvoli zdravotným problémom musím si to odrobiť..Ak finisujeme s projektom alebo máme uzávierky tak musím do práce ak žijem a viem sa doplaziť do práce.
A mlieko do kávy mám ak si zoberiem z domu väčšinou si beriem aj čaj.
PS musím si sama kúriť drevom v krbe. Fajnové je to hlavne v takýchto mrazoch ako bolo teraz keď nikto cez víkend nekúri.

@anonym_a3de04 ja som teraz pracovala od 15.00 do 19.00, aby som všetko stihla budúci týždeň. Takže asi tak 🙂.

anonym_a3de04
Včera o 18:52
@anonym_autor

@anonym_a3de04 ja som teraz pracovala od 15.00 do 19.00, aby som všetko stihla budúci týždeň. Takže asi tak 🙂.

@anonym_autor a teraz sa tu budeme predbiehať ako deti v mš?
Fakt za mňa posledné:Fotka robená poobede pri odchode z práce keď sa kúrilo od siedmej ráno