icon

Ako vypočítať nárok na dovolenku po materskej dovolenke?

mbavlsikova
28. sep 2014

Ahoj maminky, prosím o radu, už som to tu celé prečítala ohľadom výpočtu dovolenie ale nejako si to stále neviem vypočitať či mám alebo nemám nárok. Moja známa učtovnička mi povedala že nemám, ale podľa toho ako som pochopila ZP a diskusie čo tu už sú tak si myslím že mám nárok. Poznáte nejaký vzorec ako to počítať? alebo nájde sa tu dobrá duša čo sa tomu rozumie a podľa dátumov by mi vedela rovno povedať. Musím potom o túto dovolenku požiadať alebo by to malo byť automaticky zo zákona pri ukončení PP dohodou. Na MD som nastúpila 26.9.2011. v trvaní 43 týždňov (slobodná 2 deti naraz). teda trvala ak som to správne vypočítala do 9.7.2012. RD začala 10.7.2012 trvá do 19.10.2014. a budem končíť dohodou k 20.10.2014. nakoľko mi nechcú upraviť pracovný čas lebo im to vraj nedovoľujú prevádzkové dôvody. Ešte jedna otázka mimo, môžem žiadať aby bol tento dôvod vo výpovedi uvedený? nakoľko si myslím že je to len výhovorka z jeho strany len aby mi nemusel dať odstupné. Mám 34 rokov.
Veľmi pekne ďakujem za všetky odpovede.

katulka74
28. sep 2014

Ahoj, ja som nastupila na MD 1. 9.2011 a na RD od 25.4. 2011,teraz 6.9., mi skoncil rodicovsky, vybrala som si tyz dovolenky, zbytok nechala preplatit, vypoved som dala dohodou podla paragrafu 60, pocas materskej ti vznika narok na dovolenku, musis najst uctovnicku ktora ti ovlada a pomoze ti s tym

1. dôležité osobné prekážky, pri ktorých zamestnávateľ poskytne zamestnancovi pracovné voľno, ale neposkytne mu náhradu mzdy, pretože zamestnanec je hmotne zabezpečený podľa iných právnych predpisov, napr. podľa zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení (počas pracovnej neschopnosti nemocenským, počas ošetrovania chorého člena rodiny ošetrovným, počas materskej dovolenky poskytnutej podľa § 166 ods. 1 Zákonníka práce materským) alebo podľa zákona č. 280/2002 Z. z. o rodičovskom príspevku v znení neskorších predpisov (počas materskej dovolenky poskytnutej podľa § 166 ods. 2 Zákonníka práce rodičovským príspevkom),
nárok na dovolenku vzniká aj počas materskej dovolenky. Materská dovolenka /u otcov rodičovská dovolenka/ v trvaní 34 týždňov, u osamelej ženy 37 týždňov a u ženy, ktorá zároveň porodila dve a viac detí v trvaní 43 týždňov.

Ak si zamestankyňa nemohla vyčerpať dovolenku pre čerpanie materskej alebo rodičovskej dovolenky, nevyčeranú dovolenku je zamestnávateľ poskytne po skonceni materskej alebo rodicovskej dovolenky.
http://www.epi.sk/priklad-z-praxe/Preplatenie-d...

pozri napr. na www.porada.sk Zákonník práce (tam sú aj staršie verzie, z r.2012), teraz je to dosť skryté v § 144a ods.1 písm.a)- za výkon práce sa posudzujú aj prekážky v práci, ak zákon nehovorí ina, a čo je to prekážka v práci vid § 141 ods.1 sú uvedené dôležité osobné prekážky- je tam aj md a nikde inde v zákone sa nehovorí, že to nie je výkon práce (na rozdiel od rodič.dovolenky, kde je v § 144a ods.3 písm.b) uvedené, že sa neberie ako výkon práce)

petrouchka
29. sep 2014

@mbavlsikova
ked mas teraz 34 rokov, v rokoch 2011 a 2012 si mala menej ako 33, cize si asi mala vymeru dovolenky len 20 dni, na rok 2011 Ti nalezi plna vymera, cize 20 dni, ale predpokladam, ze ked si isla na MD koncom septembra, tak si uz nieco z toho mozno aj vycerpala predtym. Za rok 2012 mi to vychadza cca. 18 dni.