Čo robiť, ak nepodpíšu výpoveď v práci?
Dobrý deň prosím Vás viete mi poradiť. V práci mi povedali, že mi nepodpíšu výpoveď iba s výpovednou lehotou jeden mesiac. Čomu ja rozumiem a podpísala som to v zmluve. Avšak dostala som výbornú ponuku práce kde môžem nastúpiť 1.8. Potrebovala by som radu ako postupovať. ĎAkujem vopred
čo sa stane ak neprídem do práce ?
no mas dve moznosti - bud dodrzis vypovednu lehotu, alebo nedodrzis. Ked odhliadneme od nejakeho moralneho hladiska, tak ti z toho moze hrozit max, ze ti siahnu na mesacny plat, pokial to mas v zmluve. Inak ti daju absenciu. Pripadne, ak si naozaj nenahraditelny clovek, kvoli ktoremu by museli zastavit vyrobu a prisli by o zisky, tak mozu ta zalovat za usly zisk. Ale na rovinu - pochybujem, ze by im to stalo za to.
Uz sa musis rozhodnut - byt fer a prist o vybornu ponuku, alebo hladiet na svoje potreby, svoj zivot, svoje tuzby a nadrzovku neprist do prace.
Ja som mala podobnu situaciu, nakoniec sme sa dohodli v novej praci, ze mi na mesiac, ktory sa mi prekryval, dali zmluvu na dohodu a chodila som sa na pol dna kazdy den zaucat. Ale v tej starej praci som robila z domu, takze sa to dalo vymysliet.
Sucasne mozes mat aj dve TPP zmluvy. V starej si zobrer dovolenku, neplatene volno. Inak sa to neda.
Ako zamestnanec mas svoje povinnosti voci staremu zamestnavatelovi a aposobis problem ak odides a oni nemaju nahradu. Zakon chrani aj zamestnavatela.
@katarinaba ďakuje za V8š čas a radu ak sa smiem ešte spýtať... čo znamená absencia ? ja som rozhodnutá ja idem do novej práce ale neviem ako to ukončiť v starej. mám dávať výpoveď alebo len proste neprísť ? čo ak neprídem ? automaticky tým dňom ma vyhodia ?
nie, nič sa automaticky nedeje, výpoveď určite napíš a modli sa aby ťa nežalovali za ušlý zisk
@zuzanka.zuzu ani mne neschvalili ale pochopili ked ma prihlasil novy zamestnavatel 😉
@zena666 pochopia aj títo, otázne je čo s tým urobia, fyzicky ju tam neprinútia prísť, ale páky aby to finančne pocítila veru majú
absencia znamena, ze si neprisla do prace a neuviedla si dovod. Pocas absencie ti neplatia poistne, neplynie ti mzda - ale toto mas vykryte novym zamestnanim. Mozu ti napisat do zapoctoveho listu, hodnotenia, ze si absenter, ale toto v novom zamestnani evidentne nepotrebujes, kedze ta prijali.
osobne by som isla na personalne a na rovinu im povedala, ze sa proste musis rozhodnut pre novu pracu a ak maju co i len trochu rozumu, tak ti podpisu dohodu.
Napis si aj dohodu o ukonceni PP s datumom akym chces skoncit PP. A napis si aj vypoved, kde bude zohladnena vypovedna lehota. Ak nepodpisu dohodu, vypoved prevziat musia. A nasledne sa zariadis. Maj z kazdeho dve vyhotovenia, jedno pre nich, druhe ti potvrdia, ze prevzali a pripadne napisu, ze suhlasia.
@katarinaba ďakujem.môžem sa prosím spýtať ? čo mám napísať na uvedené miesto prosím ? keďže sme sa nedohodli na výpovednej ?,
" Môj pracovný pomer založený uvedenou pracovnou zmluvou sa tak skončí uplynutím ...............................výpovednej doby. Výpovedná doba začína plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede a skončí sa uplynutím posledného dňa príslušného kalendárneho mesiaca."
neviem náájsť žiadnu výpoveď kde nie je napísaná výpovedná doba. Prevezmú výpoveď a kedy mi ukončia pracovný pomer ? môžem do novej práce nastúpiť 1.8?
@zuzanka.zuzu, pochybujem, že majú. Na to, aby ju mohli žalovať za ušlý zisk musí byť táto klauzula aj (správne) zadefinovaná v pracovnej zmluve a také zmluvy sú náramne zriedkavé. Je oveľa pravdepodobnejšie, že jej jednoducho na hulváta nedajú poslednú výplatu a Čierny Peter ostane v jej ruke. Ak jej to riziko za to stojí, tak by som to kľudne tak spravila (máme začiatok júla, zamestnávateľ nestojí zo dňa na deň bez zamestnanca a jeho neochota sa dohodnúť skôr ukazuje na nadšenu buzeráciu, "lebo moze")
podla toho, aku mas vypovednu lehotu - podla doby trvania PP. Lehota bude plynut od 1.8., cize PP konci poslednym dvom vypovednej lehoty.
@vroni čiže ak neprídem po mojej dovolenke
T. J. 22.7 do prace kedy mi ukoncia pracovný pomer?
Dakujem vam krásne za rady všetkým
@katarinaba
Nemozes mat 2 TPP. Mozes mat max dohodu. A mimo to ak neprides do prace dostanes paragraf a ten sa stebou taha uz cely zivot a za to ti to ozaj nestoji
To ta nemusi trapit, clovek moze mat viac pracovnych pomerov sucastne. Kedy ukoncia, vtedy ukoncia, uvidis, ked ti poslu papiere z personalneho.
@1mina kludne mozes mat. V zakonniku prace sa hovori aj o tom, ze niekedy je potrebne povolenie od zamtela na vykonavanie rovnakeho druhu prace, co by mohlo mat konkurencny charakter, ale pokial si napr. v jednom zamestnani predavacka a v druhom robis za pasom vo fabrike, tak mozes bez toho, aby si zamtelovi co i len nieco spomenula.
@modrykolibrik uplny nezmysel. Dnes sa zapocty zamtelom neodovzdavaju. Pokial nechce zamtel od predchadzajuceho nejaky posudok, tak sa nikdy nikto nic nedozvie. A mozes mat v pohode viac pracovnych pomerov, nemusi ist o dohody.
@1mina súhlas zamestnávateľa musíš mať len ak by šlo o konkurenčnú činnosť, tak isto súbeh zamestnanie a szčo.

Skusala si sa dohodnut v novej praci na neskorsom nastupe?