Daňová reforma - živnostníčky
Ahojte,
určite ste mnohé zaregistrovali "novinku" z dielne vlády: https://spravy.rtvs.sk/2021/11/po-matovicovej-r...
Chcem sa opýtať hlavne živnostníčok:
Ako to vy máte?
- bude vám po tom, key sa tento zákon zmenil, podnikanie vôbec vynášať?
Ja zarobím máločo ako podnikateľka,uplatňujem si priame náklady. Minulý rok som nezarobila ani nad 5000 Eur za celý rok, lebo proste to nešlo, kvôli kadečomu (vieme aký bol rok). Keď si predstavím, že teraz po novom, ak to schvália, budem musieť dať takmer 40 % z toho čo zarobím štátu, tak ma ide šľak trafiť. Doteraz som si len odvody - sociálne a zdravotné platila, a daň zo zisku. Je toto normálne ako sa vláda správa k živnostníkom? To chcú, aby sme všetci pozatvárali a šli makať do fabrík, alebo kam???
Vidíte to tiež tak čierno, alebo naopak?
Skúste si ten návrh aspoň prečítať poriadne. Inak je zbytočne sa tým momentálne zaoberať, keďže je to len idea.
@draik a co myslíš, že som to nečítala? Pozri si to: 38% chcú pre szco. 48% je pe zamestnancov. Szco majú mať úľavu, pretože szco ručia celým svojím majetkom.
Momentálne platím jedine odvody. Nič viac. Uplatňujem si priame náklady. Ak by to schválili, tak môžem rovno zavrieť.
@ivkazba tu je to pekne na obrázku znázornené.
https://spravy.rtvs.sk/2021/11/matovicova-refor...
Riešili sme teraz s partnerom ( on je SZČO, nie ja). Podľa mňa zbytočná reforma, ktorá odstráni časť SZČO, na druhej strane podporí čiernu prácu, resp. umelé vykazovanie nákladov a daňové podvody. A o tom by Matovič, ktorý dokladoval že jeho mama každý deň prejazdi 400 km, mal vedieť.
Dúfam že tá reforma neprejde. Nedomyslene ako celý Matovič.

Áno, ak by aj toto bolo schválené, bude mi podnikanie vynášať. V každom prípade, toto je iba návrh, nedávam tomu veľkú nádej, že toto v tomto znení prejde na vláde či v parlamente. Sas bude prvá, kto to nepodporí podľa mňa. A k tým 40%, nech pozerám ako pozerám(prečítala som viac článkov k tomu) nevychádza mi, že by som 40% zisku mala odviezť.