Dočasná opatera pre psíkov
Ahojte, robíte/robili ste niekto dočaskárku pre útulok? Zaujímalo by ma par informácii. 🙂
Pred rokmi som aj ja mavala psíkov v dočaske.
@strasko
@curlie
@miriamzba
Mňa to už dlho láka vyskúšať, ale neviem reálne čo to všetko obnáša, mám ku psom veľmi pozitívny vzťah, ale nemám nejaké veľké vedomosti/skusenosti. Je nutné toho psíka aj vyslovene cvičiť ? Dá sa to zvládať aj popri bábätku, či to je nereálne ? Máme 3izb. byt, bez zvierat. Dočasná opatera býva väčšinou na koľko, po dobu kým si nenájde nového majiteľa, čiže môže byť kľudne aj dlhu dobu v dočaske? Mávajú tie psíky zvädnuté hygienické návyky, alebo je to potrebné ich naučiť ?
@strasko
@curlie
@miriamzba
Mňa to už dlho láka vyskúšať, ale neviem reálne čo to všetko obnáša, mám ku psom veľmi pozitívny vzťah, ale nemám nejaké veľké vedomosti/skusenosti. Je nutné toho psíka aj vyslovene cvičiť ? Dá sa to zvládať aj popri bábätku, či to je nereálne ? Máme 3izb. byt, bez zvierat. Dočasná opatera býva väčšinou na koľko, po dobu kým si nenájde nového majiteľa, čiže môže byť kľudne aj dlhu dobu v dočaske? Mávajú tie psíky zvädnuté hygienické návyky, alebo je to potrebné ich naučiť ?
@anonym_autor veľmi záleží, akého psíka ti dajú. Niektoré návyky majú, niektoré musíš učiť ty. Nikto od teba nebude určite požadovať nejaké výsledky a nedajbože cvičenie 🙂 Ide hlavne o to, aby psík sa pripravoval na život v rodine už v takých podmienkach a nie kdesi vonku v koterci. Pri bábätku zatiaľ neviem, budem to vedieť posúdiť o pol roka a to mám psíkov dvoch, ale určite to zvládneme, ale zase ja som na chaos už zvyknutá 😊 A je to na dobu, kým si nájde psík domov, prípadne sa veľa krát dočaskár rozhodne, že už psíka nikam dať nechce a adoptuje ho. Ja som mala cez 20 psíkov v dočaske aj popri svojej fenke z útulku, ale ja psíky absolútne milujem 😊
Treba si hlavne uvedomiť že je to úplne čistá dušička, ktorá má veľké city a netreba sa s tým zahrávať, aby v konečnom dôsledku havko netrpel
@strasko
@curlie
@miriamzba
@anonym_autor podľa mňa je to nesmierne individuálne. Záleží či je to psík, ktorý je v útulku od majiteľov, alebo sa napr narodil v osade a pod. prosto jeho minulosť a zázemie. Väčšinou si ale ty môžeš vybrať. Samozrejme ak zvolíš šťeňa, musíš ho naučiť všetko.
Predpokladám, že si nezoberieš nejakého veľkého psa ťažkej povahy, teda by si to vedela aj pri bábätku 🙂 a psíka máš zväčša kým si nenájde trvalý domov - zase záleží. Niektoré sa umiestnia hneď, iné nie.
Ja som to mala tak, že sme našli deň pred vianocami šťeňa na ulici, dali sme ho útulku, lebo sme mali už doma jedného psíka a nechceli sme viac. Tento havko ale dostal v útulku chorobu (parvovirózu myslím) a bez domácej starostlivosti, tepla a pokoja by neprežil, tak nás ako nálezcov oslovili, či by sme nevedeli pomôcť. Absolvovali sme s ním denné infúzie (hradené útulkom), mal krvavé hnačky - samozrejme v byte, tomu nepredídeš, takže sme si s ním prežili fakt ťažké časy. Ale neskôr sa adoptoval, potom žiaľ ešte raz menil rodinu. Moja mamina ho dodnes stretáva, je to šťastný havko a sme radi, že sme pomohli.
Je aj veľmi dôležité, z akého dôvodu chceš psíka v dočaske - či chceš pomôcť, alebo si skúsiť aké by to bolo bez väčších záväzkov, alebo máš možno iný dôvod... treba ale myslieť na to, že to zvieratko je v strese pri každej zmene, aj keď to tak nemusí vyzerať. Ty mu ideš robiť náhradný domov, takže áno, mal by dostať komplet starostlivosť aj s výcvikom, tréningom... to ako by si si brala dieťa do náhradnej starostlivosti a chcela by si vedieť, či ho treba dať do školy. Tak by som to nejako povedala 🙂

Ja som mala dávnejšie psíka v dočaske 🙂