Firma končí činnosť. Môžu mi dať výpoveď na materskej?
Chcela by som sa poradit a ziskat iny pohlad na vec. V sucasnosti som v TPP s dobou neurcitou a som jedinym zamenstnancom firmy. Firma sa rozhodla ukoncit so mnou pracovnu zmluvu a pouzila na to argument ukoncenia cinnosti spolocnosti v SK (organizacnej zlozky s.r.o.). Je to pravne v poriadku? Kedze je to medzinarodna spolocnost mali vsetky papiere pripravene od pravnikov a velmi sa mi nechce pustat do vopred prehrateho boja ale zaujima ma co na to hovori pravo, lebo som sa zatial vlastnym vyskumom nic nedozvedela. Firma mi dala 3 mesacnu vypovednu lehotu a vlastne na matersku budem odchadzat cca 2 tyzdne pred ukoncenim pracovnej doby a dostanem zakonne odstupne. Bude to mat nejaky vplyv na matersku?
@gapa dakujem Ti velmi pekne za vycerpavajucu odpoved. Na MD odchadzam cca 6.Februara a PP mi konci 28.2.2011 (nastastie sa mi to podarilo s nimi posunut o ten mesiac).
Ak som to spravne pochopila po doruceni papierov od zamestnavatela o skonceni PP (posle mi nieco take vobec?) tak musim zajst s tymi papiermi do zdrav.poist.? Alebo budu stacit papiere o poberani materskeho?
Musim v takomto pripade nastup na MD pred ukoncenim PP este niekam ist? A ako to je s tou podporou v nezam. - ak by som chcela poberat podporu po ukonceni rodicovskej dovolenky, musim si toto poistenie platit od 1.3.2011 az do dovrsenia 3 rokov dietata?
Fakt som mimo, obdivujem ludi, ktory sa v tomto vsetkom vyznaju. Dakujem.
@tinax podpora v nezamestnanosti - aktualne plati, ze musis mat zaplatenych 730 dni poistenia za posledne tri roky - potom mas narok na podporu.
http://www.socpoist.sk/davka-v-nezamestnanosti/... takze pre platenie dobrovolneho mas este cas, ale posledne dva roky (cize najneskor ked maly bude mat rok ale radsej si daj taky mesiac/dva rezervu) si ho potom zacni platit...
a pre info - budu novely, to, co plati teraz, o ten rok a pol, kedy to bude pre teba aktualne, uz platit nemusi.... treba to sledovat...

ak sa v zákone nič také zásadné nezmení a tvoj prac.pomer skončí počas trvania nem.poistenia (t.j. nie napr. počas čerpania roeič.dovolenky alebo čerpania neplat.volna, počas prerušenia nem.poistenia), tak nie. Ak skončí PP v r.2011, tak a bude materské rátať z vym.základu v r.2010.
Len od ukončenia PP do pôrodu nebudeš dôchodkovo poistená a ak by si chcela potom získať nárok na podporu (po napr. dosiahnutí 3rokov dalšieho dieťaťa), tak len cez dobrov.poistenie v nezam.
Budeš musieť si tiež vybaviť zd.r poistovnu. budeš poistená štátom bud ako poberatel nemocenského, materského, rodič.príspevku čo treba zd. poistnovni zdokladovať.
Ak dobre rozumiem, tak ti skončí PP dva týždne pred nástupom na MD. Tiež je podstatné, že ak ti už nebude trvať pracovný pomer= nem.poistenie, t.j. nastupuješ na MD v tzv. ochrnnej lehote, tak nárok na materské ti v OL vzniká presne!!! 6týž. pred pravdep. termínom pôrodu, čo napíše lekár do žiadosti o materské. Ak bude nem.poistenie trvať, tak sa môžeš rozhodnúť, kedy chceš nastúpiť na MD v rozmedzí 6-8týžd. pred PTP.
ale radšej konkrétne.
Ak si teraz v 11/2010 prevzala výpoved z dôvodu zrušenia časti firmy (t.j. § 63 ods.1 písm. a) ZP ), máš odpraované viac ako 5rokov, t.j. od 1.12. ti začína plynúť 3mesačná vym.lehota, ktorá končí 28.2.2011. Tvoj PTP je 20.3.2011 (sapon podla nicku), tj. nástup na MD 6týžd. pred PTP vychádza na 6.2.2011 a 8týž. pred pôrodom vychádza na 23.1.2011.
Na tvojom mieste, ak ti končí PP 31.1.2011 a ty nebudeš poberať nemocenské, tak by som presne v posledný den trvania PP (t.j nie den po ukončení!!!!) nastúpila na MD. Vyhneš sa tak evidovaniu na UP, ak si sama nechceš platiť zdr. poistenie.
Takto nastúpiš na MD ak dobre rátam 6týždnov a 6dní pred PTP, čo je uplne v poriadku, ked nastupuješ na MD počas trvania PP. Ak by si však nenastúpila na MD najneskôr 31.1.2011, tak potom sa dá nastúpiť najskôr 6.2.2010, lebo netrvá nem.poistenie, ale nastupuješ na MD už v ochrannej lehote po ukončení NP.
Už sa ma toto jedna mamina pýtala presne na toto, len jej PP končil niekedy teraz. Ona aj písala dotaz na SP, či je možné takto nastupovať na MD medzi 6 a 8 týž. pred PtP (napr. 6 týž. a 6dní pred PTP). Odpísali jej, že je na nej kedy v tomto rozmedzí nastúpi na MD. Ona si sama zvolí nastup. T.j. ak by boli problémy s lekárom, že by ti to vypisovali oni po svojom (tak to velakrát byva), tak napíš na SP dotaz aj ty a odpoved lekárovi (sestričke ) ukáž. Lekár má vyplniť len očakávaný dátum pôrodu a nie nástup na MD, aj ked tým mamičkám "zväšča" ulahčí rátanie.
Ak by si bola pred nástupom na MD PN, tak môžeš byť pn až do 5.2.2010 a potom nástup na MD 6.2.2011. Ale ak trvá pn pred MD, tak lekári tiež majú tendencie dávať nástup na MD 8týž. pred PTP, aj ked ja som protestovala a nastúpila 6týž. pred.
Ale zásadne, moja rada, ak nenastúpiš na MD najneskôr 31.1.2011, nech ti nedá lekár nedá nástup na MD v období po 31.1.2011 skôr ako 6týž. pred PTP!!!!!!!!!!
POtom nezabudni po narodení dieťaťa podať prihlásku na dôch.poisteie., tiež nezabudni zájsť na svoju zdr. poistovnu s dokladmi o poberaní nem.dávok a ukonč.PP.. a potom sa rozhodnúť o tej podpore a poist. v nezam. do jedného roku dieťaťa.