icon

Hľadá sa účtovná pomoc pre nováčika v obci

zuzulik27
30. mar 2026

Ahojte. Je tu nejaká pani co robí už dlhšie účtovníctvo v obci? A má vo svojom rozpočte aj školu aj škôlku aj jedáleň? Mám nastúpiť na túto pozíciu ale som totálny nováčik a nerozumiem tomu. Chcela by som preto aby som mala niekoho "online po svojom boku" kto by mi poradil vysvetlil a povedal čo ako zaúčtovať. Jasné, nie zadarmo. Ďakujem

anonym_f460e7
30. mar 2026

@zuzulik27 To akože ideš nastúpiť na pozícii účtovníčky a nerozumieš tomu? Ako ťa vôbec mohli vybrať a zamestnať 😵‍💫? Tomu zasenerozumiem ja.

anonym_9ca26d
30. mar 2026

To si myslis, ze niekto ti bude cely den diktovat co robit a svoju robotu nestihne urobit?
Uvedomujes si, ze budes robit s peniazmi obce? Tymto stylom mozno obec krachne do mesiaca a teba budu vysetrovat.
To fakt ides robit robotu o ktorej nemas ani sajnu?
Tak ja pojdem robit jadroveho fyzika, 😁 nevadi ze nemam tucha, staci, ze pipne vyplata.

anonym_51b7b7
30. mar 2026

Ja sa ani necudujem, poznam x takychto "odbornikov" na obciach, preto tie samospravy aj tak vyzeraju.
Autorka vela stastia, zobrala si si na plecia prilis velke susto.

anonym_0dd255
30. mar 2026

Nech ti radí ten čo ti to miesto dohodil

muchotrafka298
30. mar 2026

Toto si dufam robis srandu tymto prispevkom. Ze Ti niekto bude radit, sediet vedla teba a kompletne Ta ucit ako uctovat v obci? Vsetky veci? Nech Ta zauca ten, co Ti miesto dohodil alebo ten, co tam bol pred tebou. Na to su skolenia, kedze tam sa uctuje inak ako zvycajne. Tam nestaci ovladat klasicke uctovnictvo, co si mohla vediet, ked si tu pracu vzala. Ako to chces robit, ked tomu nerozumies a hladat pomoc na anonymnom diskusnom fore????

simca06022011
30. mar 2026

nech sa paci, mozes si zaplatit odbornikov, napr CUS/PP, s poradenstvom atd :D neverim co citam... a to som po 20r v praxi, nechcela ist robit ucto obci, lebo som to v zivote nevidela. Popravde ako to tam funguje ti moze ukazat asi len ten, ktoreho nahradzas.

zuzulik27
autor
30. mar 2026

Ešte som nenastúpila. Zaucam sa. A stále zvažujem ci som schopná sa to naučiť. Teraz keď vidím co to všetko obnasa tak uff áno je to náročné. Hlavne keď som nikdy účtovníctvo nerobila.

anonym_4985b1
30. mar 2026

a to tam budes sama ako uctovnicka ? zavisi od programu v akom budete uctovat, tie firmy mozu poslytnut konzultanta ale ak si nikdy neuctovala tak neviem ako to chces robit, tam mas hmotnu zodpovednost, a su to verejne financie ja by som to velmi zvazovala, aka velka obec to je ? kolko zamestnancov ? SKD , materska skola?

uctovat rozpoctovku (co je obec ) je uplne ine ako uctovat firmu (podvojne ucto) a teraz idu najhorsie mesiace

muchotrafka298
30. mar 2026
@zuzulik27

Ešte som nenastúpila. Zaucam sa. A stále zvažujem ci som schopná sa to naučiť. Teraz keď vidím co to všetko obnasa tak uff áno je to náročné. Hlavne keď som nikdy účtovníctvo nerobila.

@zuzulik27 fuha, tak toto si teda fakt trufas....nikdy si nerobila uctovnictvo, nevyznas sa ani v klasickom (jednoduchom, podvojnom) a ides uctovat verejne financie? Tak to fakt klobuk dole pred tvojou odvahou. Ty neovladas zaklady, to Ta ma niekto ucit aj toto? A este ked si vezmes, ze uctovat verejne financie je nieco uplne ine ako klasika, cize teba bude treba ucit hlavne ako uctovat tu obec a vsetko v nej.

zuzulik27
autor
31. mar 2026
@muchotrafka298

@zuzulik27 fuha, tak toto si teda fakt trufas....nikdy si nerobila uctovnictvo, nevyznas sa ani v klasickom (jednoduchom, podvojnom) a ides uctovat verejne financie? Tak to fakt klobuk dole pred tvojou odvahou. Ty neovladas zaklady, to Ta ma niekto ucit aj toto? A este ked si vezmes, ze uctovat verejne financie je nieco uplne ine ako klasika, cize teba bude treba ucit hlavne ako uctovat tu obec a vsetko v nej.

@muchotrafka298 áno učím sa výlučne účtovanie v obci. Aktuálna pracovníčka mi všetko ukazuje. V podstate si tie veci zapisujem nahrávam aby som to vedela. Ale to aj tak. Tie súvislosti vzájomne medzi účtami no uff nechápem.

13uzivatelka11
31. mar 2026
@zuzulik27

@muchotrafka298 áno učím sa výlučne účtovanie v obci. Aktuálna pracovníčka mi všetko ukazuje. V podstate si tie veci zapisujem nahrávam aby som to vedela. Ale to aj tak. Tie súvislosti vzájomne medzi účtami no uff nechápem.

@zuzulik27 tak keď to nechápeš, tak to miesto ani neber.. ako sa môžeš dať na takúto prácu keď s tým nemáš žiadne skúsenosti. Vieš aké problémy si môžeš urobiť a aj obci, keď si v živote účtovníctvo nevidela? To sa nedá zaučiť za dva týždne.. ako ta tam vôbec mohli prijať? To nie je dobrá známosť, čo ti túto prácu dohodila

cinky16
31. mar 2026

@zuzulik27 ved ta osoba, ktora odchadza, ta zauca, ona ti nemoze byt napomocna po telefone? a k tomu, ze si ucto nikdy nerobila, mas odvahu. ja robim 15 rokov PU a na obec by som si netrufla

muchotrafka298
31. mar 2026
@zuzulik27

@zuzulik27 ked tomu nerozumies a nechapes suvislosti, ako chces tu pracu vykonavat? To nie je sranda, tam mas aj hmotnu zodpovednost, mozes vyrobit svojou nevedomostou velke prusery. A never tomu,ze ta osoba co odchadza Ti bude napomocna kedykolvek jej zavolas,napises a pride tvoje prusery hasit. Na to sa nespoliehaj. Mam kamaratku, ktora uctovala pre obec dlhe roky a bola velmi skusena uctovnicka, mala vlastnu firmu a klientelu. Klasicke uctovnictvo mala v malicku a napriek tomu pre nu vobec nebolo jednoduche.

zuzulik27
autor
31. mar 2026
@13uzivatelka11

@zuzulik27 tak keď to nechápeš, tak to miesto ani neber.. ako sa môžeš dať na takúto prácu keď s tým nemáš žiadne skúsenosti. Vieš aké problémy si môžeš urobiť a aj obci, keď si v živote účtovníctvo nevidela? To sa nedá zaučiť za dva týždne.. ako ta tam vôbec mohli prijať? To nie je dobrá známosť, čo ti túto prácu dohodila

@13uzivatelka11 ja nie som prijatá. Zvažujem ešte len ci ísť do toho alebo nie.

muchotrafka298
31. mar 2026
@zuzulik27

@zuzulik27 tym lepsie pre teba, ze sa mozes rozhodnut. Neovladas uctovnictvo, nerozumies suvislostiam, neorientujes sa v problematike. Co viac Ti treba na to, aby si si povedala, ze toto nie je praca pre teba? To nie je pokus omyl, ze vyskusam, ze ved niekto to potom dorobi.opravi. To nie je uctovanie vo firme, kde Ti ma kto pomoct, mozes sa na niekoho obratit a vysvetlia Ti veci kazdy den za pochodu. V uctovnictve kazda chyba stoji peniaze a nie male, tak aj toto si treba uvedomit.

13uzivatelka11
31. mar 2026
@zuzulik27

@zuzulik27 hľadala si tu pôvodne niekoho, kto ti s tým bude pomáhať. Prečo by zaucali niekoho a strácali s ním čas, koho neplánujú prijať..

muchotrafka298
31. mar 2026
@13uzivatelka11

@zuzulik27 hľadala si tu pôvodne niekoho, kto ti s tým bude pomáhať. Prečo by zaucali niekoho a strácali s ním čas, koho neplánujú prijať..

@13uzivatelka11 presne, nebudu predsa zbytocne minat cas a energiu na zacvik niekoho, kto to miesto nevezme ani nemaju v plane mu ho dat. A nemyslim,ze casovo a kapacitne dokazu zaucit napriklad 10 ludi a potom si z nich niekoho vybrat.

zuzulik27
autor
31. mar 2026
@13uzivatelka11

@13uzivatelka11 oni ma plánujú prijať. A aj ja som plánovala na to miesto nastúpiť. No až keď sa zaucam tak vidím co skutočne ta práca obnasa a preto váham. Tak účtovníčka so 40rocnymi skúsenosťami asi predpokladá ze sa to každý ľahko naučí a preto nevidí problém ze by mal nastúpiť človek bez skúsenosti na jej miesto.

anonym_9ca26d
31. mar 2026

Neber to v zlom...Tej odchadzajucej je asi jedno komu to hodi na krk a mozno ti tam uz nechala nejake manko na ktore ty ako clovek neprides a pride na to potom nejaky auditor .😁
Skus si odpivedat na to, ci ta praca v ktorej sa neorientujes (co ti pisala asi kazda) stoji za to, nervy, stres obava ci je vsetko ok...

muchotrafka298
31. mar 2026
@zuzulik27

@13uzivatelka11 oni ma plánujú prijať. A aj ja som plánovala na to miesto nastúpiť. No až keď sa zaucam tak vidím co skutočne ta práca obnasa a preto váham. Tak účtovníčka so 40rocnymi skúsenosťami asi predpokladá ze sa to každý ľahko naučí a preto nevidí problém ze by mal nastúpiť človek bez skúsenosti na jej miesto.

@zuzulik27 nezabudni uzatvorit poistku pri hmotnej zodpovednosti, bude sa Ti mozno hodit. Kludne to zober, narobis si manko (nie naschval, ale vlastnou nevedomostou), budes doma revat po robote kazdy den, ze to nevies, nejde Ti to a nebude nikoho, kto by Ti pomohol. Lebo toto je realita. Pani co tam je teraz je to srdecne jedno, ze ty nevies, nerozumies tomu. A je teraz uplne jedno, ze nevies uctovat ani normalne, nieto verejne financie. Ano, su na to kurzy, na ktory mozes ist. Ale ty nerozumies podla mna vobec uctovnictvu ako takemu. A to je problem. Asi Ti nemusim pisat, ze uctovnicka chodi na dovolenku a berie si volno, ked nema nic odovzdavat, nie su ziadne terminy a pod. Nie kedy ona, ale kedy moze. A to je tak par dni do mesiaca.

zuzulik27
autor
31. mar 2026
@muchotrafka298

@zuzulik27 nezabudni uzatvorit poistku pri hmotnej zodpovednosti, bude sa Ti mozno hodit. Kludne to zober, narobis si manko (nie naschval, ale vlastnou nevedomostou), budes doma revat po robote kazdy den, ze to nevies, nejde Ti to a nebude nikoho, kto by Ti pomohol. Lebo toto je realita. Pani co tam je teraz je to srdecne jedno, ze ty nevies, nerozumies tomu. A je teraz uplne jedno, ze nevies uctovat ani normalne, nieto verejne financie. Ano, su na to kurzy, na ktory mozes ist. Ale ty nerozumies podla mna vobec uctovnictvu ako takemu. A to je problem. Asi Ti nemusim pisat, ze uctovnicka chodi na dovolenku a berie si volno, ked nema nic odovzdavat, nie su ziadne terminy a pod. Nie kedy ona, ale kedy moze. A to je tak par dni do mesiaca.

@muchotrafka298 musím len súhlasiť. Ďakujem

zuzulik27
autor
31. mar 2026

Ďakujem všetkým za názory a pohľady na vec. Pomohlo mi to v rozhodovaní. A áno. Práve preto ze viem co viem a co neviem tak sa do tej prace nepustam bezhlavo a bez ohľadu na ostatných. Týmto uzatvaram diskusiu 😀