icon

Inšpektorát práce - osobné skúsenosti

3. mar 2026

Aké sú vaše skúsenosti s touto inštitúciu, ak nejaké máte? Bola som zamestnaná viackárt ako študent, čiže na základe DBPŠ. Zamestnávatelia radi využívajú prácu študentov, pričom nerešpektujú žiadne podmienky dané zákonom. Radi uplatňujú odvodovú úľavu (s tým súvisí neoficiálne vyplácanie mzdy), čiže za takéhoto študenta neplatia absolútne nič. Účtovníčky si robia s papiermi kadečo, ako im to vyhovuje, pritom sa často zneužíva neznalosť zamestnanca. Ak by ľudia vedeli, čo sa skutočne deje a ako si nielen malé podniky, ale aj veľké spoločnosti robia, čo chcú s cieľom veľkého príjmu na úkor zamestnanca, táto inštitúcia by bola zahltená. Alebo potom je tú skupina, ktorá aj vie, ale nehodlá sa zaťažovať stretom s akýmkoľvek úradom, veď spoľahlivosť štátnych inštitúcii je nám pomerne známa. Ako sa nedá spoľahnúť na štát, tak menej sa dá spoľahnúť na národ samotný. Ako ste pochodili s inšpektorátom práce? Pomohol Vám? Dal veci na pravú mieru? Ako na to reagoval zamestnávateľ?

Strana
z2
anonym_eb7bd1
3. mar 2026

Odvodová úľava pri DoBPŠ študentov neznamená, že zamestnávateľ za študenta neplatí absolútne nič ani že mzda sa má vyplácať neoficiálne. Študent môže uplatniť výnimku z platenia dôchodkového poistenia do určitého mesačného limitu. Z tejto časti príjmu sa neplatia odvody na starobné a invalidné poistenie. Ak zárobok presiahne tento limit, odvody sa platia len zo sumy nad limit. Úľava sa týka len sociálneho poistenia, nie dane z príjmu. Zamestnávateľ aj pri uplatnení odvodovej úľavy stále odvádza úrazové a garančné poistenie a má všetky povinnosti voči Sociálnej poisťovni. Zdravotné poistenie sa pri študentovi na DoBPŠ neplatí, pretože je poistencom štátu. To však nie je obchádzanie zákona, ale zákonný režim. Ak niekto vypláca časť mzdy tzv. na ruku, nesúvisí to s odvodovou úľavou. Odvodová úľava je legálny nástroj na zníženie odvodového zaťaženia pri študentskej dohode, nie mechanizmus na neoficiálne vyplácanie mzdy.

anonym_695974
3. mar 2026

@anonym_autor ty ako aj ostatní ľudia však v tom majú veľký kus zodpovednosti, môžu veľa veci ovplyvniť. Napr. nepracovať bez riadnej pracovnej zmluvy/dohody. Trvať na jej dodrziavani a odmeňovaní v súlade s ňou. Vyžadovať výplatné pásky ku každej výplate, odmietnuť byt vyplácaný na ruku, poznať svoje práva a trvať na nich, upozorňovať na chyby.
A je jedno či ma niekto 16, 40 alebo 60 rokov. Toto môže urobiť každý. Len tak sa pracovne prostredie a klíma na SK skutočne zlepší.

autor
3. mar 2026
@anonym_eb7bd1

Odvodová úľava pri DoBPŠ študentov neznamená, že zamestnávateľ za študenta neplatí absolútne nič ani že mzda sa má vyplácať neoficiálne. Študent môže uplatniť výnimku z platenia dôchodkového poistenia do určitého mesačného limitu. Z tejto časti príjmu sa neplatia odvody na starobné a invalidné poistenie. Ak zárobok presiahne tento limit, odvody sa platia len zo sumy nad limit. Úľava sa týka len sociálneho poistenia, nie dane z príjmu. Zamestnávateľ aj pri uplatnení odvodovej úľavy stále odvádza úrazové a garančné poistenie a má všetky povinnosti voči Sociálnej poisťovni. Zdravotné poistenie sa pri študentovi na DoBPŠ neplatí, pretože je poistencom štátu. To však nie je obchádzanie zákona, ale zákonný režim. Ak niekto vypláca časť mzdy tzv. na ruku, nesúvisí to s odvodovou úľavou. Odvodová úľava je legálny nástroj na zníženie odvodového zaťaženia pri študentskej dohode, nie mechanizmus na neoficiálne vyplácanie mzdy.

@anonym_eb7bd1 presne tak, čiastku, ktorá presiahne limit vyplatí „na čierno”, neprizná ju… asi ste štátny zamestnanec a veľmi vám nie je známa prax

anonym_695974
3. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_eb7bd1 presne tak, čiastku, ktorá presiahne limit vyplatí „na čierno”, neprizná ju… asi ste štátny zamestnanec a veľmi vám nie je známa prax

@anonym_autor ako na čierno? mas dohodu, dochádzku, ma on tvoj bankový účet, na ktorý ma vyplácať mzdu, dostaneš výplatnú pásku..? Ak nie, smer Personalne - mzdová uctaren. Potom žiadosť o oficiálne vyjadrenie, inak IP.

autor
3. mar 2026
@anonym_695974

@anonym_autor ty ako aj ostatní ľudia však v tom majú veľký kus zodpovednosti, môžu veľa veci ovplyvniť. Napr. nepracovať bez riadnej pracovnej zmluvy/dohody. Trvať na jej dodrziavani a odmeňovaní v súlade s ňou. Vyžadovať výplatné pásky ku každej výplate, odmietnuť byt vyplácaný na ruku, poznať svoje práva a trvať na nich, upozorňovať na chyby.
A je jedno či ma niekto 16, 40 alebo 60 rokov. Toto môže urobiť každý. Len tak sa pracovne prostredie a klíma na SK skutočne zlepší.

@anonym_695974 jednotlivec tým nič nedosiahne, takýto zamestnanec je zamestnávateľovi nepohodlný a veľmi dobre vie, že sa rýchlo nájde iný, ktorý bude pracovať podľa jeho podmienok

anonym_695974
3. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_695974 jednotlivec tým nič nedosiahne, takýto zamestnanec je zamestnávateľovi nepohodlný a veľmi dobre vie, že sa rýchlo nájde iný, ktorý bude pracovať podľa jeho podmienok

@anonym_autor však, keď si toto povie každý, tak potom sa naozaj nečudujme. Ale v tom prípade sa ani ty nesťažuj.
Alebo možno ty sa nenechas využívať, po tebe ani Jano s Jožom, neskôr ho Zuzana udá a napokon ho môžu všetci okašľať.

anonym_eb7bd1
3. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_autor mám firmu o 100 ľuďoch, zamestnávam študentov, rovnako mám ľudí na praxi a aj klasicky TPP.

wagea
3. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_autor zdeľam názor ako je v prvej odpovedi a nie, nie som štátny zamestnanec. Som externá účtovníčka a mzdárka pre viacero klientov, medzi nimi sú aj zamestnávatelia, ktorí zamestnávajú študentov na DoBPŠ s tzv. odvodovou úľavou. Je to úplne v poriadku, pokiaľ sú splnené všetky zákonné podmienky. Ku mne sa na začiatku mesiaca vždy dostane dochádzka, na základe ktorej spracujem a odošlem mzdy a potrebné výkazy. Ak sú niektorí z týchto zamestnancov vyplácaní ,,na ruku" = načierno, ja s tým nič nemám, nemám o tom ani vedomosť. Rovnako ako keď mi niekto doručí dochádzku, podľa ktorej mal zamestnanec v mesiaci 10 dní dovolenky a v skutočnosti to nie je pravda - ja to nemám odkiaľ vedieť, pracujem na základe dodaných podkladov. Ak má zamestnanec podozrenie na čiernu prácu, príp. nemá niektoré zákonné príplatky preplatené, je potrebné kontaktovať priamo príslušný inšpektorát práce (v prvom rade mzdárku, môže sa stať chyba v spracovaní miezd, ale tu asi o tento prípad nejde...). Podotýkam, že ak sa zamestnancovi vedome vypláca mzda načierno, zamestnanec ju prijíma, vedome s tým teda súhlasí, a tým sa priamo zúčastňuje na tejto čiernej práci.

autor
3. mar 2026
@anonym_695974

@anonym_autor ako na čierno? mas dohodu, dochádzku, ma on tvoj bankový účet, na ktorý ma vyplácať mzdu, dostaneš výplatnú pásku..? Ak nie, smer Personalne - mzdová uctaren. Potom žiadosť o oficiálne vyjadrenie, inak IP.

@anonym_695974 žiadna výplatná páska, ak by bola, bola by tam iná suma, akú som réalne dostala… preto to nerobia… akú sumu priznali, mám možnosť vidieť až na ročnom zúčtovaní. Toto sa deje takmer všade. Za posledný polrok som bola zamestnaná pri 4 spoločnostiach, všade rovnako… išlo o menších súkromníkov a jednu spoločnosť, konkrétne Robel, kde urobili tiež to, čo nemali, uplatnili bez môjho písomného vyhlásenia odvodovú úľavu, čo by nemali urobiť bez “môjho podnetu” teda, ale urobili, čo ma už pri takejto spoločnosti prekvapilo

wagea
3. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_695974 žiadna výplatná páska, ak by bola, bola by tam iná suma, akú som réalne dostala… preto to nerobia… akú sumu priznali, mám možnosť vidieť až na ročnom zúčtovaní. Toto sa deje takmer všade. Za posledný polrok som bola zamestnaná pri 4 spoločnostiach, všade rovnako… išlo o menších súkromníkov a jednu spoločnosť, konkrétne Robel, kde urobili tiež to, čo nemali, uplatnili bez môjho písomného vyhlásenia odvodovú úľavu, čo by nemali urobiť bez “môjho podnetu” teda, ale urobili, čo ma už pri takejto spoločnosti prekvapilo

@anonym_autor v tom prípade smer podnet na IP

autor
3. mar 2026
@anonym_eb7bd1

@anonym_autor mám firmu o 100 ľuďoch, zamestnávam študentov, rovnako mám ľudí na praxi a aj klasicky TPP.

@anonym_eb7bd1 tak veľká poklona, ak to všetko rešpektuje a nehľadáte iné pohodlné chodníčky, lebo iní ich hľadajú a aj zväčša nájdu… vychytralé účtovnícky majú prehľad, ako veci fungujú, a teda aj ako ich obísť

anonym_eb7bd1
3. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_autor ty si nechcela odvodovú úľavu?

autor
3. mar 2026
@anonym_eb7bd1

@anonym_autor ty si nechcela odvodovú úľavu?

@anonym_eb7bd1 vy nebodaj ponechávate študentovi časť, ktorú by ste inak odviedli? 😮😮

martinka13
3. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_autor veď tak nemusíš pracovať. Ak s tým nebude nik súhlasiť, nebude tak nik zamestnávať. Či sa pýtaš, či sa oplatí niekoho udať?

simca06022011
3. mar 2026

@anonym_autor Tuto vec treba nahlasit socialnej poistovni, tu to bude skor zaujimat ako inspektorat.. ale aj tam mozes skusit. Ti odkontroluju ci su cestne vyhlasenia, na zakalde coho je to uplatnovane a skontrluje si aj pasky...
Ale vlastne toto tvoje rozhorcenie celkom nechapem, ulavu si nechcela, vadi ti ze si na ruku dostala viac penazi ako na paske? Ze si si nevypytala vyplatne pasky v x pracach, ked si videla, ze sami sa k tomu nemaju? Vypytat si to kedykolvek mozes, ono urcite vystavene su v tom mesiaci... ALebo co je vlastne problem konkretny? ze okrem teda tej ze v potvdeni mas inu sumu dokopy ako si dostala na ruku (predpokladam nizsiu)?

anonym_80fdeb
3. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_autor od ukončenia školy som si prešla viacerými zamestnaniami, brigádami, dohodami, praxou atď...a vždy, vždy som dostala výplatnú pásku a sumu na účet podľa toho. Už pri prvej výplate si mala riešiť. A verím, že by si to viac nedovolili. A keby áno, tak zase udať atď atď, až by ich lacnejšie vyšlo vyplatiť dohodnutú sumu ako tie sankcie.

autor
3. mar 2026
@anonym_80fdeb

@anonym_autor od ukončenia školy som si prešla viacerými zamestnaniami, brigádami, dohodami, praxou atď...a vždy, vždy som dostala výplatnú pásku a sumu na účet podľa toho. Už pri prvej výplate si mala riešiť. A verím, že by si to viac nedovolili. A keby áno, tak zase udať atď atď, až by ich lacnejšie vyšlo vyplatiť dohodnutú sumu ako tie sankcie.

@anonym_80fdeb Môžem vedieť koľko rokov dozadu to je, čo ste takto pracovali? Ale súhlasím, určite to tak je, mala som konať hneď na začiatku… na druhej strane teenager má bojovať, keď pracovne starší čušia? A potom aj to, že vidím, ako sa veci majú, viem len na základe toho, že som zamestnávateľov prestriedala a porovnávam

anonym_eb7bd1
3. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_eb7bd1 vy nebodaj ponechávate študentovi časť, ktorú by ste inak odviedli? 😮😮

@anonym_autor nie každému študentovi uplatníme odpočitateľnú položku, pokiaľ sa dá. A následne sa časť nad 200 eur už riadne odvádza a zdaňuje. Každý zamestnanec má výplatnú pásku a mzdu na účte

wagea
3. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_autor tu ide o veľké nepochopenie odvodovej odpočítateľnej položky.

autor
3. mar 2026
@wagea

@anonym_autor tu ide o veľké nepochopenie odvodovej odpočítateľnej položky.

@wagea “ Odvodová odpočítateľná položka (OOP) pri dohode o brigádnickej práci študentov (DoBPŠ) sa výrazne odrazí na čistej mzde. Vďaka nej študent neplatí odvody na dôchodkové poistenie, ak jeho mesačný príjem nepresiahne 200 eur (platí pre rok 2023, aktuálne odkazuje na túto sumu), čím dostane v čistom takmer celú hrubú mzdu.”

Vidím to tak, že sa opäť pôjdem informovať na sociálku

simca06022011
3. mar 2026
@anonym_autor

@wagea “ Odvodová odpočítateľná položka (OOP) pri dohode o brigádnickej práci študentov (DoBPŠ) sa výrazne odrazí na čistej mzde. Vďaka nej študent neplatí odvody na dôchodkové poistenie, ak jeho mesačný príjem nepresiahne 200 eur (platí pre rok 2023, aktuálne odkazuje na túto sumu), čím dostane v čistom takmer celú hrubú mzdu.”

@anonym_autor len stale si nepovedala co je vlastne problem... 😂 ty si chcela menej zarobit alebo co?

anonym_eb7bd1
Včera o 05:13
@anonym_autor

@anonym_autor a čo s tým má sociálka? Oni nie sú kontrolný orgán. Ty si celkovo taká komplikovanejšia na komunikáciu a pochopenie, že? Inak zaujímavé je, že všade si mala nejaký problém, u každého zamestnávateľa. No radosť takého brigoša mať.

bomba36
Včera o 05:25

Trolling s iphonom nevyšiel, tak dávaš novú tému?

anonym_695974
Včera o 05:36
@anonym_autor

@anonym_80fdeb Môžem vedieť koľko rokov dozadu to je, čo ste takto pracovali? Ale súhlasím, určite to tak je, mala som konať hneď na začiatku… na druhej strane teenager má bojovať, keď pracovne starší čušia? A potom aj to, že vidím, ako sa veci majú, viem len na základe toho, že som zamestnávateľov prestriedala a porovnávam

@anonym_autor rozumiem tomu, že si dostala výsledok ročného zúčtovania alebo potvrdenie o prijme a to ta šoklo? Ak si nemala pásku, dostávala peniaze na ruku, tak to takým prekvapením nie je, či?
Ak by si neuplatnila OOP, tak je to horšie aj pre teba lebo mas nižšiu mzdu. V každom prípade som si to nikdy nedovolila študentovi zadať bez jeho súhlasu.

A áno, každý sa rozhoduje sám za seba. To, že ostatní mlčia, neznamená, že musíš aj ty. Si naštvaná, pretože vidíš, že niečo tu nefunguje. A prečo? Pretože doteraz všetci ti, ktorí mohli a mali s tým niečo urobiť, boli ticho.
Ja sa veľakrát v prípade nespravodlivosti ozvem. A nerobím to len pre seba, mojim cieľom je, aby sme my ale i naše deti žili v lepšej spoločnosti.

anonym_eb7bd1
Včera o 05:43
@bomba36

Trolling s iphonom nevyšiel, tak dávaš novú tému?

@bomba36 prečo, garantujem ti, že Iphone téma nie je jej 🙂

anonym_e09b7b
Včera o 06:09
@anonym_autor

@anonym_autor nerozumiem s cim mas problem
uplatnenie OOP je uplne v poriadku v tomto pripade
ak si preberala mzdu na ruku ste vinny z pohladu zakona obaja aj ty aj zamestnavatel

anonym_65d7bc
Včera o 06:47

kde som pracovala dopredu ohlasená hygiena , urobena potemkinovska dedina , to iste inšpektoriat práce
jedine danovaci prišli na raziu , tak to sa potom zabavala pri kavičke a rychlo doniesli dodatky k zmluva ako to spravne malo byt a zrazu sme mali zmluvy aj zaklad ako my byt

bomba36
Včera o 07:03
@anonym_eb7bd1

@bomba36 prečo, garantujem ti, že Iphone téma nie je jej 🙂

@anonym_eb7bd1 bola tvoja?

autor
Včera o 07:11
@anonym_eb7bd1

@anonym_autor a čo s tým má sociálka? Oni nie sú kontrolný orgán. Ty si celkovo taká komplikovanejšia na komunikáciu a pochopenie, že? Inak zaujímavé je, že všade si mala nejaký problém, u každého zamestnávateľa. No radosť takého brigoša mať.

@anonym_eb7bd1 žiadny problém nebol, práca bola urobená a rôznymi spôsobmi - pre daného zamestnávateľa vyhovujúcimi - zaplatená

anonym_eb7bd1
Včera o 07:16
@bomba36

@anonym_eb7bd1 bola tvoja?

@bomba36 jasne, že áno 🙂

Strana
z2