icon

Je práca v sobotu nadčas podľa zákonníka?

Včera o 09:32

Dobry den, pracujem v obchode s otvaracou dobou 8.00-16.00 a mam TPP 37.5 tyzdenne uvazok. Majitelka teraz chce mat otvorene aj v sobotu 8.00-12.00 a vraj pracovat mam ja. Je to v sulade so zakonnikom prace? Ja si myslim, ze nie, ze nadcas je len vo vynimocnych pripadoch a mam narok na 2 dni odpocinku za tyzden. Prosim skuste mi poradit, ci uvazujem spravne. Vopred dakujem

gastanka32
Včera o 09:43

Co mas uvedene v pracovnej zmluve?

domcci72
Včera o 11:19

no ono to funguje tak, že pokiaľ to máš takto uvedené v pracovnej zmluve, tak sa na to odvolať môže a do práce ideš a hotovo. 🙉

melanta
Včera o 13:40

Máš úväzok 37,5 hodiny týždenne, čiže budeš robiť 37,5 týždenne. S nárokom na 2 dní voľna po sebe. Majiteľke povedz, že takto je to v zmysle zákona a ak si to chce overiť, tak buď nech si zaplatí právne poradenstvo alebo zadarmo jej to povedia na infolinke inšpektorátu práce.

melanta
Včera o 13:40
@domcci72

no ono to funguje tak, že pokiaľ to máš takto uvedené v pracovnej zmluve, tak sa na to odvolať môže a do práce ideš a hotovo. 🙉

@domcci72 autorka píše dosť jasne, ako má zmluvu, takže majiteľka sa nemá na čo odvolať.

misickaa4
Včera o 13:48

@anonym_autor co mate v zmluve ohladne nadcasov?

anonym_c443e7
Včera o 13:55
@misickaa4

@anonym_autor co mate v zmluve ohladne nadcasov?

@misickaa4 to nie je nadčas.
@anonym_autor nech ti zmení pracovnú zmluvu a plat a môžete sa o tom rozprávať.Kto pracuje v sobotu má príplatok plus jeden deň v týždni voľno ako sa dohodnete..nadčas je, keby si tam zostala poobede dlhsie

autor
Včera o 16:03
@melanta

Máš úväzok 37,5 hodiny týždenne, čiže budeš robiť 37,5 týždenne. S nárokom na 2 dní voľna po sebe. Majiteľke povedz, že takto je to v zmysle zákona a ak si to chce overiť, tak buď nech si zaplatí právne poradenstvo alebo zadarmo jej to povedia na infolinke inšpektorátu práce.

@melanta dakujem pekne, myslela som si

autor
Včera o 16:05
@anonym_c443e7

@misickaa4 to nie je nadčas.
@anonym_autor nech ti zmení pracovnú zmluvu a plat a môžete sa o tom rozprávať.Kto pracuje v sobotu má príplatok plus jeden deň v týždni voľno ako sa dohodnete..nadčas je, keby si tam zostala poobede dlhsie

@anonym_c443e7 dakujem pekne, zmluvu snad nezmeni, cize nemusim suhlasit s "nadcasom"

misickaa4
Včera o 18:12

@anonym_autor mate v zmluve nieco ohladne nadcasov?

melanta
Dnes o 04:02
@misickaa4

@anonym_autor mate v zmluve nieco ohladne nadcasov?

@misickaa4 ohľadom nadčasov môže mať v zmluve iba to, čo hovorí zákon. A ten o.i. hovorí, že nadčas je možný nariadiť iba pri nepredvídateľnej nutnej práci. Čiže nemožno nariadiť nadčas na sobotu pretože sa majiteľka rozhodla fungovať aj v sobotu.

autor
Dnes o 07:40
@melanta

@misickaa4 ohľadom nadčasov môže mať v zmluve iba to, čo hovorí zákon. A ten o.i. hovorí, že nadčas je možný nariadiť iba pri nepredvídateľnej nutnej práci. Čiže nemožno nariadiť nadčas na sobotu pretože sa majiteľka rozhodla fungovať aj v sobotu.

@melanta dakujem velmi pekne, velmi si mi pomohla

misickaa4
Dnes o 10:52
@melanta

@melanta a ak ta sobota je prave z tohto dovodu?
Ze je narast prace atd, atd?
Nehovorim, ze to tak skutocne je, ale ze to ta majitelka moze takto prezentovat
Preto sa pytam autorky, co presne ma napisane v zmluve ohladne nadcasov
150h nadcasov rocne (pre bezneho pracovnika) je mozne nariadit...

melanta
Dnes o 11:01
@misickaa4

@misickaa4 nepredvídateľné prevádzkové dôvody. Zopakujem - nepredvídateľné prevádzkové dôvody. Mať obchod otvorený pondelok až piatok a zrazu sa rozhodnúť mať otvorené aj v sobotu nie je nepredvídateľný prevádzkový dôvod. Ak by išlo o jednu sobotu, kedy potrebuje urobiť výnimočnú inventúru napríklad, tak to je v poriadku. Jednorazová sobota.

Prečítaj si a poriadne si aj vylož zákonník (nestačí čítať, je potrebné aj vedieť si ho vyložiť). Potom nebudeš toto písať. Takže zopakujem čo som už napísala. Je jedno, čo má v zmluve. Nadčasy sa riadia zákonom, je možné nariadiť 150 hodín ročne, ale ešte raz píšem, že musí ísť o nutné prevádzkové dôvody. Autorka píše, že majiteľka obchodu sa rozhodla mať otvorené aj v sobotu. To nie je dôvod na nadčas. Ak by aj mala v zmluve niečo nad rámec zákona, nemá to platnosť. Ak je v zmluve nejaká povinnosť zamestnanca nad rámec zákona, tak tento bod zmluvy nie je platný. Zmluva nemôže byť nad zákon čo sa týka povinností zamestnanca.

melanta
Dnes o 11:04
@misickaa4

@misickaa4 ešte doplním. Ak je nárast práce a je potrebné rozšíriť otváracie hodiny, majiteľka si v rozšírených otváracích hodinách môže predávať sama alebo prijať ďalšieho zamestnanca. Nie je to dôvodom na nadčasy. Je to iba dôvod majiteľky ušetriť na ďalšom zamestnancovi. Verím, že teraz som už bola dostatočne zrozumiteľná, aby si pochopila, že tvoje otázky a pripomienky sú úplne nerelevantné.

misickaa4
Dnes o 11:29
@melanta

@misickaa4 ešte doplním. Ak je nárast práce a je potrebné rozšíriť otváracie hodiny, majiteľka si v rozšírených otváracích hodinách môže predávať sama alebo prijať ďalšieho zamestnanca. Nie je to dôvodom na nadčasy. Je to iba dôvod majiteľky ušetriť na ďalšom zamestnancovi. Verím, že teraz som už bola dostatočne zrozumiteľná, aby si pochopila, že tvoje otázky a pripomienky sú úplne nerelevantné.

@melanta dakujem za odborny vyklad. K tej odbornosti by sa zislo ak trochu pokoja a neutocenia hned na druhu osobu. Hned hnev, ze si niekto dovolil napisat nieco ine?
Ja chapem, kedy mozu byt nadcasy, ale to, ako to je v zakone a ako to realne funguje v xy prevadzkach je rozdiel.
Ale ano, ak sa drzime striktne zakona, tak je to zvysena potreba prace atd..len vravim, ze da sa aj normalne komunikovat a nie hned utocim lebo sa tu niekto nieco opyta .

melanta
Dnes o 11:52
@misickaa4

@melanta dakujem za odborny vyklad. K tej odbornosti by sa zislo ak trochu pokoja a neutocenia hned na druhu osobu. Hned hnev, ze si niekto dovolil napisat nieco ine?
Ja chapem, kedy mozu byt nadcasy, ale to, ako to je v zakone a ako to realne funguje v xy prevadzkach je rozdiel.
Ale ano, ak sa drzime striktne zakona, tak je to zvysena potreba prace atd..len vravim, ze da sa aj normalne komunikovat a nie hned utocim lebo sa tu niekto nieco opyta .

@misickaa4 nenapísala som nič, čo by bolo útočné. Raz som situáciu vysvetlila, napriek tomu si si išla svoje. Preto som vysvetlila opätovne. Ak to vnímaš útočne, tak to mrzí, ale ovplyvniť to neviem.

To, že v niektorých prevádzkach sa zákon nie vždy dodržiava - áno, to je pravda, vždy je to však chyba zamestnancov, že to tolerujú. Samozrejme, že prvotná chyba je na strane zamestnávateľa, ale v druhom rade je to o nastavení zamestnancov. Tu sa autorka evidentne nechce nechať vykorisťovať, preto mám za to, že sa pýtala na zákonný postup. Pekný deň.

misickaa4
Dnes o 12:32
@melanta

@misickaa4 nenapísala som nič, čo by bolo útočné. Raz som situáciu vysvetlila, napriek tomu si si išla svoje. Preto som vysvetlila opätovne. Ak to vnímaš útočne, tak to mrzí, ale ovplyvniť to neviem.

To, že v niektorých prevádzkach sa zákon nie vždy dodržiava - áno, to je pravda, vždy je to však chyba zamestnancov, že to tolerujú. Samozrejme, že prvotná chyba je na strane zamestnávateľa, ale v druhom rade je to o nastavení zamestnancov. Tu sa autorka evidentne nechce nechať vykorisťovať, preto mám za to, že sa pýtala na zákonný postup. Pekný deň.

@melanta pekny den

anonym_99fa50
Dnes o 18:39

@anonym_autor ešte doplním toto všetko, aby si si bola istá a mala ešte jasnejšie. Je povinnosťou zamestnávateľa prideľovať a organizovať prácu. Ty mas pracovať 37,5 hod týždenne. Ak už v týždennom harmonograme naplánuje viac, porušuje zákon. Ak by ti aj skrátil zmeny, dal ta na sobotu, stále zostava problematika dvoch voľných dni po sebe - voľna cez týždeň. Majú byt v sobotu, nedeľu. Ak to nejde v nedeľu a v iný deň. Ak sa ani to nedá, tak iné dva dni v týždni. Sú možné aj rôzne výnimky, no tie sú aj podmienené úpravami zmluvy, a sú len výnimočne.

autor
Dnes o 19:41
@anonym_99fa50

@anonym_autor ešte doplním toto všetko, aby si si bola istá a mala ešte jasnejšie. Je povinnosťou zamestnávateľa prideľovať a organizovať prácu. Ty mas pracovať 37,5 hod týždenne. Ak už v týždennom harmonograme naplánuje viac, porušuje zákon. Ak by ti aj skrátil zmeny, dal ta na sobotu, stále zostava problematika dvoch voľných dni po sebe - voľna cez týždeň. Majú byt v sobotu, nedeľu. Ak to nejde v nedeľu a v iný deň. Ak sa ani to nedá, tak iné dva dni v týždni. Sú možné aj rôzne výnimky, no tie sú aj podmienené úpravami zmluvy, a sú len výnimočne.

@anonym_99fa50 dakujem za doplnenie 😘