icon

Je takáto výpoveď dohodou v poriadku?

sayonara15
17. jún 2020

Ahojte, potrebujem sa poradiť s niekým kto sa v tom vyzná. ja pracujem od 11.3.2019, od marca som bola s dcérou na ocr, od júna začala chodiť do škôlky, na to mi zamestnávateľ oznámil že nemá pre mňa prácu a chce ukončiť PP dohodou s tým že jún mi zaplatí 80% lebo som doma a dá mi kvázi odstupné ktoré nazval odmenou vo výške 2 hrubých platov. Je to ok?

nikca_123
17. jún 2020

@sayonara15 Ano je to OK. Podpis dohodu o ukonceni PP kde bude uvedene, ze ste sa dohodli na vyplateni odstupneho - 2.mesacnych platov.

ivkazba
17. jún 2020

Odpísala som v inom príspevku. Apropo... výpoveď dohodou neexistuje. 😉 Buď výpoveď alebo dohoda.

sayonara15
autor
17. jún 2020

@ivkazba Dakujem velmi pekne 😊

fokuska
17. jún 2020

@sayonara15 Je to ok, v pripade, ze ti ta dohoda vyhovuje. V pripade, ze nie, tak ju nepodpises a zamestnavatel sa bude riadit zakonom - co sa tyka vypovede aj odstupneho.

sayonara15
autor
17. jún 2020

@ivkazba a co je vyhodnejsie? ak su dva priemerne mesacne platy alebo vyslovene dva hrube mesacne platy?

mariannaole
17. jún 2020

Ahojte, tiez mam otázku. 16.6.2020 mi bolo telefonicky oznámené a zaslane do mailu, ze so mnou zamestnávateľ končí pracovny pomer. Teraz som na OČR, a zatial sa mi ziadna nova práca necrta. Je lepšie ukoncit OČR, a ist na pn? Este v ramci ochrannej lehoty?
Prosim poradte.

fokuska
17. jún 2020

@mariannaole Nic take neplati. Potrebujes dostat riadne pisomne oznamenu vypoved. PP sa nekonci len tak, musis tam mat uvedeny riadny dovod. Tak isto ti bezi prislusna vypovedna doba a mozes mat narok na odstupne.

Co sa tyka OCR a PN - na PN musis mat v prvom rade zdravotny dovod a budes obmedzena liecebnym rezimom.

mariannaole
17. jún 2020

@fokuska mam ukoncenie PP dohodou, vytlacila, podpisala som ju, preskenovala a zaslala zamestnavatelovi. A dnes mi poslal aj postou, cize asi zaktra pride v papierovej forme, a rovnako ju mam podpisat a posyou zaslať. Cize budem v ochrannej lehote?

fokuska
17. jún 2020

@mariannaole Aha, takze je to dohoda a ty si suhlasila. A dohodli ste si odstupne?
Mas ochrannu lehotu 7 dni od datumu skoncenia PP kedy mozes nastupit na platenu PN.

mariannaole
17. jún 2020

@fokuska nemam.narok na odstupne. Velmi pekne dakujem za info

fokuska
17. jún 2020

@mariannaole Nemusis mat narok zo zakona. V dohode mas narok na cokolvek len chces, preto sa to vola dohoda, lebo sa dohodnete.
Pokojne mozes mat zo zakona narok na 2 mesacne odstupne a 2 mesacnu vypovednu dobu, ale vy sa dohodnete, ze ukoncite PP okamzite a dostanes odstupne za 12 mesiacov a este si aj nechas firemne auto.
Preto sa pytam, ze ci si nepodpisala dohodu, ktora je vyhodna len pre zamestnavatela a nie pre teba.

elanor
17. jún 2020

@mariannaole si na pandemickej OCR? vies o tom, ze podla noveho zakona si na poandemickej OCR chranena (tak ako pri beznej PN), a teda zemstanavetel ti nesmie dat vypoved, konca ta nesmie prepustit ani 2 mesiace po skonceni pandenickej OCR? (samozrejme za itych vymocnych podmienok ano)
Takze ziadnu dohodu si podpisovat nemala. Ked sa ta chcel zbavit, v prom rade mal uviest dovod - a na ten si tiez dat pozor, ci je to vobec zakonny dovod, inak by bola vypoved neplatna.

ivkazba
17. jún 2020

@sayonara15 no to neviem, nakoľko neviem akú máš mzdu. Hrubá je to čo máš na pracovnej zmluve. Priemerná mzda za posledný kvartál je to, čo dostávaš vrátane príplatkov a pod. Čiže otázne je, čo máš na papieri a hlavne akú priemerku máš za posledné obdobie.

ivkazba
17. jún 2020

@mariannaole určite máš nárok na odstupné. Ak si tam robila menej ako 2 roky a končíš dohodou, máš nárok na 1 mesačné odstupné. Ak výpoveď, tak tam je nárok až po odpracovaní 2 rokov. Píšeš, že ide o dohodu, takže máš nárok na minimálne na mesačné odstupné. Teda ak končí s tebou PP z dôvodu nadbytočnosti prípadne z iného dôvodu na strane zamestnávateľa. Ostatné platí čo píše fokuska. A taktiež čo píše elanor o pandemickej očr a zákaze výpovede počas nej. Potrebné je najprv sa radiť, potom podpisovať.

sayonara15
autor
17. jún 2020

@ivkazba Vdaka, ja niesom uz na pandemickej OCR, ale chcem od 1.7.opat ist na mesiac, zistía som si, ze ak skolka je otvorena v juli, mozem ist v tento mesiac aj ked uz mi PP skoncil, dufam teda mam spravne informacie. Potom od augusta na urad prace. je to ok?

lusiafofo
24. feb 2021

Ked je vypoved dohodou z oboch stran tak nazyvaju to odmeny nie odstupne 2 vyplat v hrubom a preco je to vyhoda len zamesnavatela?