icon

Je zabudnutý podpis závažné porušenie pracovného poriadku?

15. feb 2026

U zamestnávateľa pracujem tri roky. Svoju prácu robím zodpovedne. Ide o to, že nedávno som bola na služobnej ceste mimo miesta mojho pracoviska na 6 hodín. Na služobnú cestu som si pripravila podklady, vypísala cestovný príkaz ale žiaľ som ho zabudla dať podpísať nadriadenej. Po návrate zo služovnej cesty som sa ospravedlnila, dala som ho dodatočne podpísať a doložila som cestovné lístky. Nadriadená mala asi zlý deň lebo po mne vyštartovala, že to je závažné porušenie pracovného poriadku. Stalo sa mi to prvý krát v záplave povinností. Na nete som našla, že medzi závažné porušenie patrí alkohol, spôsobenie škody firme, neospravedlnená absencia. Ktoré tomu rozumiete, viete sa vyjadriť k tomu, či som závažne pochybila? Nadriadená sa ďaľšie dni tvárila neutrálne ale mňa to vnútri mrzí. Uvedomujem si, že to bola moja chyba, ospravedlnila som sa, napravila to. Myslítte, že z toho môžem mať vyvodený nejaký postih?

markusrasford
15. feb 2026

@anonym_autor nie

anonym_734957
15. feb 2026

záleží od tvojej nadriadenej. ktorá asi aj z komára spraví somára.
V normálnej firme určite nie.

nelca84
15. feb 2026

@anonym_autor zavazne porusenie pracovnej discipliny nie je Zakonnikom prace definovane, v zasade o tom rozhoduje zamestnavatel, co povazuje za zavazne p.p.d. Moze to byt upravene napr. v pracovnom poriadku, ale nemusi. Zavazne p.p.d. je dovod na okamzite skoncenie pracovneho pomeru. V tomto pripade by to ale bolo naozaj neprimerane.

melanta
15. feb 2026

Takto - áno, je to závažné porušenie. Nemôžeš odísť na pracovnú cestu pokiaľ ju nemáš schválenú. Schválená znamená podpísaná alebo odsúhlasená v systéme (podľa toho ako to máte vo firme nastavené). ALE a veľmi podstatné ale - keď ide niekto na služobku, tak ako nadriadená o tom určite viem, takže ak sa aj niečo takého stane, tak upozorním, aby sa to nabudúce nestalo a tým to hasne. Pokiaľ nie si pracovník, ktorý pravidelne robí lapsusy, nevidela by som ja dôvod viac sa tým zaoberať. Takže ak to viac šéfka neriešila, nerieš ani ty. A nabudúce na to nezabudni. Mohol by ti okrem iného vzniknúť problém, ak by sa ti niečo stalo. Stalo by sa ti niečo počas služobky, ale v podstate by to služobka nebola, keďže by si ju nemala schválenú, čiže by si v pracovnom čase bola mimo práce. Inak platí aj to, čo píše nelca, závažné porušenie je čiastočne na posúdení zamestnávateľa a ak by sa zamestnávateľ cítil ukrivdený napríklad výpoveďou z takéhoto dôvodu, tak riešiť by to mohol jedine súdnou cestou.

anonym_8199f4
15. feb 2026

Ak by sa ti niečo stalo, tak poisťovňa by to nevyhodnotila ako pracovný úraz
Zamestnávateľ nie je ničím kryty. V podstate si sa sama vybrala niekam

biba_18
15. feb 2026

riadna porucha 🤦‍♀️

alenka58
15. feb 2026

@anonym_autor dôležité je aby o tvojej SC vedel nadriadený, ja som chodila veľa x na SC z hodiny na hodinu, CP mi vypísala kolegyňa a keď nezabudla dala aj podpísať, ale o mojich rýchlych cestách vedeli vždy nadriadení a nikdy nerobili problémy

anonym_f8f738
15. feb 2026

U nas si vzdy vsetci vypisovali cestaky, az ked sa vratili zo sc, vypisali, prilozili blocky, dali podpisat nadriadenemu a sup do uctarne.

anonym_419f81
15. feb 2026
@melanta

Takto - áno, je to závažné porušenie. Nemôžeš odísť na pracovnú cestu pokiaľ ju nemáš schválenú. Schválená znamená podpísaná alebo odsúhlasená v systéme (podľa toho ako to máte vo firme nastavené). ALE a veľmi podstatné ale - keď ide niekto na služobku, tak ako nadriadená o tom určite viem, takže ak sa aj niečo takého stane, tak upozorním, aby sa to nabudúce nestalo a tým to hasne. Pokiaľ nie si pracovník, ktorý pravidelne robí lapsusy, nevidela by som ja dôvod viac sa tým zaoberať. Takže ak to viac šéfka neriešila, nerieš ani ty. A nabudúce na to nezabudni. Mohol by ti okrem iného vzniknúť problém, ak by sa ti niečo stalo. Stalo by sa ti niečo počas služobky, ale v podstate by to služobka nebola, keďže by si ju nemala schválenú, čiže by si v pracovnom čase bola mimo práce. Inak platí aj to, čo píše nelca, závažné porušenie je čiastočne na posúdení zamestnávateľa a ak by sa zamestnávateľ cítil ukrivdený napríklad výpoveďou z takéhoto dôvodu, tak riešiť by to mohol jedine súdnou cestou.

@melanta u nas sa cestaky podpisujú vzdy az po návrate, a to sa sef ani nepozrie, kde kto bol. Ledva najde riadok, kde sa ma podpísať.

anonym_5ebe45
15. feb 2026
@anonym_419f81

@melanta u nas sa cestaky podpisujú vzdy az po návrate, a to sa sef ani nepozrie, kde kto bol. Ledva najde riadok, kde sa ma podpísať.

@anonym_419f81 to je u vas, ale bez podpisaneho papiera nema zamestnanec vobec ani len vyjst z pracoviska... je to tak ako melanta pise. Oficialne. ano vela firiem to neriesi = robi dodatocne, a ked sa nieco stane, potom sa doraba rychlejsie..

autor
15. feb 2026
@anonym_419f81

@alenka58
@anonym_f8f738
@anonym_419f81
V bývalej práci sme cesťáky vypisovali tiež až po návrate po služobnej cesty.
Samoztejme, že môj nadriadený vedel kde som lebo ma tam vyslal.

autor
15. feb 2026
@melanta

@melanta ďakujem za objasnenie

melanta
Včera o 07:46
@anonym_419f81

@anonym_419f81 je v poriadku, ak sa to takto u vás robí a firme nevadí, že koná protizákonne. Lebo toto prikazuje zákon. A ja mám za to, že autorka sa pýtala na zákonné fakty, nie na to, u koho sa to robí protizákonne a vyhovuje im to. Mimochodom, poznám viac prípadov, kedy sa to robilo ako u vás, až do doby, kým neprišlo k nehode (napríklad havária vycestovaného na firemnom aute, úraz zamestnanca ktorý mal byť pracovným a ktorý mal dlhú dobu liečenia) a firma mala big problem.