Koľko dní dovolenky mám po rodičovskej?
Mám nárok na nejakú dovolenku keď sa vrátim po rodičovskej?Ak áno koľko? Bola som s malým normálne doma tri roky
ano - za rok 2018 je narok na plnu vymeru (neviem, ci bolo nejake cerpanie alebo tym padom ostala stara na docerpanie), potom je narok za druhu matersku (tam opat zalezi ako to padlo ale urcite vznikol narok) a potom bude za rok navratu predpokladam asi 2024 a opat zalezi na termine nastupu
@nadej1111 na max. podporu nestačí jeden deň dovolenky, jedine,že si aj predtým zarábala toľko,aby ti vyšla taká podpora. Podstatná tohto odrbu je,že jedným dňom si obnovíš poistenie v nezamestnanosti a tým,že sa ti veľa dní dovolenky preplatí, navýšiš si VZ na tej jeden "odrobeny" deň
nie, tam ide o preplatenie dovolenky, nie jej cerpanie, dlhsim cerpanim si praveze nepomozes
poviem priklad - mas 25 dni dovolenky, 1 vycerpas a 25 ti preplatia, cize na vyplatnej paske budes mat prijem 1200€ (spolu s preplatenou dovolenkou) a tychto 1200 sa vydeli 1 (lebo jeden den si "odpracovala" hoc si cerpala dovolenku) a toto bude vymeriavaci zaklad pre podporu - zjednodusene, ak nemaju co preplatit, zaklad si nenavysis a teda maximalna podpora ti vobec nemusi vyjst ak si pred tym tolko nezarabala ako sa pise v komentari vyssie
@nadej1111
Pre lepsie pochopenie polopate priklad:
Priklad je z roku 2019, teraz je max DVZ 85,74 eur...
príklad:
si vezmi máš 12 dní dovolenky, za 1 den dostaneš 10 eur ..
1) čerpeš 1 den dovolenky a skončí ti PP , zvyšok ti preplatia ... čiže 1x10+11x10 = 120 eur tolko výjde výplata za 1 deň , na max. podporu potrebuješ cca 65 eur výplatu za 1 den v hrubom ... takto podmienku splníš a podpora bude max.
2) čerpeš 3 dni dovolenku a zvyšok preplatia ... čiže 3x10+9x10=´120 eur ale za tri dni , čiže výplata za 1 den je 40 eur .. a to je menej ako potrebuješ na max. podporu .. čiže dostaneš podporu nižšiu
@nadej1111 prvorade je kolko dni mas dovolenky.. bez toho sa nepohnes.. lebo uz ako bolo niekolkokrat zopakovane, ak budes mat 1 - 2 dni zostatok dovolenky, tak nie, max podpora nebude..
Lebo podstata max podpory nie je v cerpani toho 1 dna dovolenky, ale preplacania zostatku.. cim viac, tym lepsie
a kto ti tu pise opak? ved vsetci piseme to iste - vycerpat 1-2 dni dovolenky a zvysok preplatit - preplatenie je to kriticke, aby si si navysila zaklad ak ti nemaju co preplatit, tak skratka smola, cerpanie 1-2 dni dovolenky zaklad neovplyvni a najvyssia podpora z toho nebude
opakujem opat tam ide o preplatenie zvysnej casti dovolenky - toto navysuje tu podporu
Ahojte, pripnem sa.
V polke augusta idem na materskú. Ostáva mi cca 20 dní dovolenky. Rozmýšľam, ze si zoberiem týždeň pred nástupom takze by som mala zostatok cca 15. Po MD plánujem klasicky rodičak a potom asi návrat do prace, ale chcem si tiež nechať otvorené vrátka k vyssej podpore, keby mi terajšia práca potom nevyhovuje- odporúčate mi nechať si tých cca 15 dní dovolenky nevycerpanej kvôli možnej podpore o tri roky? Alebo radšej nechať tých 20 ako mam teraz... alebo koľko je podľa vás minimum z tých 20, co by som si mala nechať aby mi to v budúcnosti pomohlo? Ďakujem

narok vznika pocas materskej, pocas rodicovskej nie a potom sa vypocita za rok, v ktorom sa zena vracia podla toho k akemu terminu sa vracia (kedze za istych podmienok ma zamestnavatel pravo narok kratit)