icon

Koľko dní dovolenky mám po rodičovskej?

nadej1111
16. jan 2024

Mám nárok na nejakú dovolenku keď sa vrátim po rodičovskej?Ak áno koľko? Bola som s malým normálne doma tri roky

petamich
16. jan 2024

narok vznika pocas materskej, pocas rodicovskej nie a potom sa vypocita za rok, v ktorom sa zena vracia podla toho k akemu terminu sa vracia (kedze za istych podmienok ma zamestnavatel pravo narok kratit)

nadej1111
autor
16. jan 2024

@petamich takže keď som v máji 2018 išla na materskú a následne bola na retazovej rodičovskej budem mať teda aspoň nejakú dovolenku?

petamich
16. jan 2024

ano - za rok 2018 je narok na plnu vymeru (neviem, ci bolo nejake cerpanie alebo tym padom ostala stara na docerpanie), potom je narok za druhu matersku (tam opat zalezi ako to padlo ale urcite vznikol narok) a potom bude za rok navratu predpokladam asi 2024 a opat zalezi na termine nastupu

nadej1111
autor
16. jan 2024

@petamich v marci nastupujem.....ďakujem za info....stačí mi jeden deň kvôli tej maximálnej podpore ale vystrašili má že určite nebudem mať dovolenku cez matersku

luliu
16. jan 2024

@nadej1111 tak záleží na tom, či si dovolenku vyčerpala + firma nemusí súhlasiť s ukončením pracovného pomeru a preplatenim dovolenky

nadej1111
autor
16. jan 2024

@luliu pomedzi som ju necerpala

lilinka88
16. jan 2024

@nadej1111 na max. podporu nestačí jeden deň dovolenky, jedine,že si aj predtým zarábala toľko,aby ti vyšla taká podpora. Podstatná tohto odrbu je,že jedným dňom si obnovíš poistenie v nezamestnanosti a tým,že sa ti veľa dní dovolenky preplatí, navýšiš si VZ na tej jeden "odrobeny" deň

nadej1111
autor
16. jan 2024

@lilinka88 takže keď si vezmem napr dva dni dovolenky tak mi aj tak nevyjde tá max podpora?

petamich
16. jan 2024

nie, tam ide o preplatenie dovolenky, nie jej cerpanie, dlhsim cerpanim si praveze nepomozes

poviem priklad - mas 25 dni dovolenky, 1 vycerpas a 25 ti preplatia, cize na vyplatnej paske budes mat prijem 1200€ (spolu s preplatenou dovolenkou) a tychto 1200 sa vydeli 1 (lebo jeden den si "odpracovala" hoc si cerpala dovolenku) a toto bude vymeriavaci zaklad pre podporu - zjednodusene, ak nemaju co preplatit, zaklad si nenavysis a teda maximalna podpora ti vobec nemusi vyjst ak si pred tym tolko nezarabala ako sa pise v komentari vyssie

nadej1111
autor
16. jan 2024

@petamich asi som potom blbá alebo som to inak pochopila....ale keďže som si kukla tieto príklady ako navýšiť podporu tak som myslela že dosiahnem tu maximálnu iba vďaka tomu jednému dnu dovolenky

petamich
16. jan 2024

ved to tam je jasne uvedene

enusamt
16. jan 2024

@nadej1111
Pre lepsie pochopenie polopate priklad:

Priklad je z roku 2019, teraz je max DVZ 85,74 eur...

príklad:
si vezmi máš 12 dní dovolenky, za 1 den dostaneš 10 eur ..
1) čerpeš 1 den dovolenky a skončí ti PP , zvyšok ti preplatia ... čiže 1x10+11x10 = 120 eur tolko výjde výplata za 1 deň , na max. podporu potrebuješ cca 65 eur výplatu za 1 den v hrubom ... takto podmienku splníš a podpora bude max.
2) čerpeš 3 dni dovolenku a zvyšok preplatia ... čiže 3x10+9x10=´120 eur ale za tri dni , čiže výplata za 1 den je 40 eur .. a to je menej ako potrebuješ na max. podporu .. čiže dostaneš podporu nižšiu

nadej1111
autor
16. jan 2024

@enusamt posledná otázka....je teda možné ak som napr.zarabala 600€ že tým jedným dňom dosiahnem tu Max podporu?Alebo je to len ak aj výška platu pred materskou bola väčšia?

luliu
16. jan 2024

@nadej1111 ty nevieš koľko máš dovolenky? Veď to ti musia v práci povedať. Jeden deň ti max materskú určite neprinesie

petamich
16. jan 2024

nie urcite ti nebude stacit ten jeden den

nadej1111
autor
16. jan 2024

@luliu až i mesiac tam ide a nie neviem koľko dní mi vzniklo počas dvoch materskych

enusamt
17. jan 2024

@nadej1111 prvorade je kolko dni mas dovolenky.. bez toho sa nepohnes.. lebo uz ako bolo niekolkokrat zopakovane, ak budes mat 1 - 2 dni zostatok dovolenky, tak nie, max podpora nebude..

Lebo podstata max podpory nie je v cerpani toho 1 dna dovolenky, ale preplacania zostatku.. cim viac, tym lepsie

nadej1111
autor
17. jan 2024

@enusamt v jedno príspevku píšu ženy že keď si vyčerpaná viac dní dovolenky tak si to práveže pokazis že najlepší je ten jeden,tu za opak....už ani pánboh nevie🤣

petamich
17. jan 2024

a kto ti tu pise opak? ved vsetci piseme to iste - vycerpat 1-2 dni dovolenky a zvysok preplatit - preplatenie je to kriticke, aby si si navysila zaklad ak ti nemaju co preplatit, tak skratka smola, cerpanie 1-2 dni dovolenky zaklad neovplyvni a najvyssia podpora z toho nebude

opakujem opat tam ide o preplatenie zvysnej casti dovolenky - toto navysuje tu podporu

luliu
17. jan 2024

@nadej1111 ty nevieš čítať s porozumením? Všetci tí tu píšu, že musis vyčerpat 1 deň dovolenky a zostatok dovolenky ti musia preplatiť, aby si mala max materskú. Ale potrebuješ x dni dovolenky, nestačí pár dní na max

saxana000
17. jan 2024

@nadej1111 a dalsia vec ze zamestnavatel vobec nie je povinny ti ju preplatit.moze ti ju dat aj vycerpat a kludne aj cely zvysok a potom si mozes ist akurat tak piskat.

blondinka95
30. apr 2024

Ahojte, pripnem sa.

V polke augusta idem na materskú. Ostáva mi cca 20 dní dovolenky. Rozmýšľam, ze si zoberiem týždeň pred nástupom takze by som mala zostatok cca 15. Po MD plánujem klasicky rodičak a potom asi návrat do prace, ale chcem si tiež nechať otvorené vrátka k vyssej podpore, keby mi terajšia práca potom nevyhovuje- odporúčate mi nechať si tých cca 15 dní dovolenky nevycerpanej kvôli možnej podpore o tri roky? Alebo radšej nechať tých 20 ako mam teraz... alebo koľko je podľa vás minimum z tých 20, co by som si mala nechať aby mi to v budúcnosti pomohlo? Ďakujem