Koľko dní pred nástupom na materskú musí žena pracovať?
Ahojte,potrebujem vysvetlenie alebo radu pre kamosku.
Momentalne mala nastupit na matersku dovolenku,je v 36tyzdni tehotenstva,pred tym bola doma so 4rocnou dcerou tri roky na meterskej a teraz momentalne na nu brala opatrovatelky prispevok.Na socialnom jej povedali,ze nema narok na matesku ani rodicak,nakolko pred nastupom na matersku nema podla noveho zakona odpracovanych 60dni,a bude nadalej dostavat iba to opatrovatelske,do 6teho roku dcery a potom si moze az poziadat na rodicovsky prispevok...je to normalne?
@exupery nie kedze tvoj PP stale trva tak ak otehotnies a nastupis na matersku tak sa ti zastavi poberanie RP na starsie dieta a budes poberat materske
@maznacik007 no aspon nejake pozitivum,vdaka
@maznacik007 no, ale ak nesplni podmienku 270 dni nemocenskeho poistenia v poslednych 2 rokoch, tak narok na materske nie je
@liz_lemon
@exupery
@maznacik007
Ak jej pracovny pomer stale trva, ma narok na na materske, ktore sa jej vypocita z predpokladaneho prijmy za predchadzajuce obdobie, cize v podstate bude dostavat rovnaku matersku ako pri prvom dietati.
@alexandra jéj ty tomu asi rozumieš, to akože ked je na materskej nikto za nu nepolatí nemocenské či ako? pretože liz_lemon písala že nárok nie je, nerozumiem tomu....ja som napr. teraz zamestnana na dobu neurčitú, v january idem na materskú, budem trebars 2 a pol roka a potom znova otehotniem, tak nemam narok na matersku? Ved niekto za mna plati nemocenské ked som na materskej nie?
@opicamartyna pocas toho, ked si na materskej za teba nikto neplati nemocenske
@alexandra mas pravdu, je to tak, dik za info
Zamestnanec
vznik dôvodu na poskytnutie materského, t. j. tehotenstvo alebo starostlivosť o narodené dieťa
dôvod na poskytnutie materského (spravidla deň začiatku šiesteho týždňa (najskôr ôsmeho týždňa) pred očakávaným dňom pôrodu určeným lekárom, príp. deň pôrodu, ak pôrod nastal skôr) musí vzniknúť počas trvania nemocenského poistenia alebo v ochrannej lehote najmenej 270 dní nemocenského poistenia v posledných 2 rokoch pred pôrodom
započítava sa predchádzajúce obdobie akéhokoľvek ukončeného nemocenského poistenia
započítava sa aj obdobie prerušenia povinného nemocenského poistenia zamestnanca z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky a obdobie prerušenia povinného nemocenského poistenia samostatne zárobkovo činnej osoby z dôvodu nároku na rodičovský príspevok
absencia príjmu, ktorý sa považuje za vymeriavací základ, vyplateného za obdobie poberania materského (rozhoduje, za aké obdobie je príjem vyplatený, nie v akom období)
nesleduje sa, či zamestnávateľ zaplatil poistné na nemocenské poistenie
@liz_lemon takze,kedze citanie tohoto je pre mna spanielska dedina,povedz mi to laicky-mala by som narok na materske,keby som pocas rodicovskej dovolenky teraz otehotnela?Alebo len na rodicak,ak stale trva moj PP na dobu neurcityu,lebo uz som z toho jelen,alebo ako by sa dalo s nimi vybabrat,aby mi ten narok vznikol?
@exupery ked si mala narok na matersku pri prvom dieťati, máš aj pri druhom, ak to stihneš do 3 rokov prvej dcery
@juliagregor a ak nastupim do prace po jej druhom roku a cca po roku zase otehotniem,tak?
@exupery neviem, narok isto máš ale ako sa bude počítať to ti neporadím
@juliagregor vdaka
...a vie mi poradit niekto iny,po druhom roku dcery sa chystam nastupit do prace,PP na dobu neurcitu,ktory stale trva ...pracovala by som s tym,ze by som posledy rok brala aj rodicovsky prispevok aj pracovala ako zamestnanec...ratal by sa mi ten rok,ze odvadzam nemoc.poistenie alebo nie,ked y by som mala cca znovu otehotniet,aby som splnala narok na matersku?
@exupery
nárok by si iste mala, ak ti bude trvať prac.pomer. Bud sa bude rátať z pravdepodobného vym.základu, z akého by sa platilo nempoist. v mesiaci nástupu na md, ak v prech. kalend.roku nemáš vym.zákklad (len čerpanie rd) alebo zo skutočného vym.základu v predch.kal. roku.
aspon teraz to takto platí
@exupery V Tvojom pripade je uplne jedno kedy otehotnies, ci pred, alebo po navrate to pracovneho pomeru, podla dnesnych platnych zakonov by si mala narok tak ci tak, Jediny rozdiel by bol, ak by sa Ti po navrate do PP zmenil vymeriavaci zaklad. Vtedy by si musela pockat tych 270 do nastupu na MD, aby sa Ti materska uz ratala z noveho.
PS. Vyznam sa cisto nahodou len preto, ze mam rozostup medzi detmi 18 mesiacov a riesila som to iste 😉
@alexandra
trošku ta poopravím,
ak jej zmenia plat, tak sa berie pravdepodobný ten nový, nie ten starý. A nie je podstatné, či robí 270dní, či 1den po nástupe z RD. Uvediem radšej príklad. Ak by platili terajšie!!!! znenia zákonov a ona ukončí čerpanie RD dajmetomu 29.12.12 od 30.12.12 nastúpi do práce (alebo začne čerpať riadnu dovolenku) a na MD nastúpi v dalšom roku, (je jedno či 1.1.13 alebo 31.12.13), tak sa jej materské bude rátať z vym. základu v období 30.12.12-31.12.12 predchádzajúceho kalend. roku.
Ak ale nastúpi do práce až v r.2013, dajmetomu 13.1.2013 a na md nastúpi v r.2013 (či už 1.2. alebo 31.12.2013), tak sa jej materské bude rátať z pravdepodobného vym.základu, z ktorého by sa platilo nem.poistenie v mesaici nástupu na MD, tj. nového výmeru.
Pri tom prvom prípade (nástup na konci roku ak je v rozhod. obodbí len málo dní) je velmi podstatné, či nie je v rozhod. období víkend=dni bez mzdy, to mi značne znížilo jej vym.základ na den. Na to si treba dať pozor.
Aj ked teraz navrhovali nejaké zmeny v určení pravdep. vym.základu, no myslím (netvrdím na 100%) že toto malo ostať po starom.
pri nástupe na md počas RD odporúčam sa popredu mzdárky spýtať, čo vám v potvrdení pre soc.poistovnu uvedie. Lebo niekolko mamičiek mi písalo, že im mzdáky neoprávnene napísali minimum a to dokonca na radu prac.zo soc.poistovne. Ale mali mať plat podla platnej prac.zmluvy (bývajú problémy s variabilnými častami platu). No maminy sa nedali a na SP museli uznať, že majú nárok na vyššiu materskú (aj ked to chcelo nervy, viacnásobné ozývanie sa na soc.poistovni atd..., dokonca aj po doručení nového rozhodnutia s vyššou materskou bola vyplácaná stále z minima... no bohužial, naše úrady)
Baby, dúfam, že nie veľmi od veci, ale potrebujem radu... Nastupujem do práce, do tej istej, z ktorej som odchádzala na materskú. Len s tým rozdielom, že teraz budem pracovať na polovičný úväzok. No a mám otázku. Ak by som nejakým zázrakom ešte raz otehotnela, prípadná PN-ka a materská sa mi ráta z toho polovičného úväzku? Logicky mi to tak vychádza, ale fakt neviem. Ak by to bolo tak, tak je to doooosť blbé, tak moja ďalšia otázka, dá sa nejakým spôsobom doplácať odvody ako keby som bola na celom? Pýtala som sa mzdárky, ale tá ma pekne poslala niekam, že ju systém nepustí a proste sa to nedá a ju to nezaujíma.... ☹ Poradíte?
Ahojte, ak by ste mali záujem, prečítajte si články o materskej a rodičovskej dovolenke na stránke www.najpravo.sk. V predmetných článkoch je množstvo potrebných informácií a cenných rád k problematike materskej a rodičovskej dovolenky a ku všetkému, čo s nimi súvisí.
Tu sú linky na vyššie spomenuté články:

na to, aby bol nárok na materské, je potrebné min 270 dní z posledných 2 rokov platiť nemocenské poistenie, a to buď dobrovoľné, alebo ho odvádza zamestnávateľ (v prípade PP)
keĎže tvoja kamoška, túto podmienku nespĺňa, na materské nemá nárok
čo sa týka rodičovského príspevku, tak tam tiež nie je nárok: § 3 odsek 6 zákona o rodičovskom príspevku:
"Ak je v rodine viac detí do troch rokov veku alebo do šesť rokov veku, ak má dieťa dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav, vzniká len jeden nárok na rodičovský príspevok a len jednej oprávnenej osobe určenej podľa ich dohody."
takže jej povedali správnu informáciu