icon

Koľko dovolenky môžem využiť pred materskou?

16. jan 2024

Rada by som sa poradila. Keď som odchadzala na rodičovskú dovolenku tak som si vyčerpala nejakú dovolenku a ostalo mi 10dni. Teraz sa opäť tehotná a v auguste nastupujem na novú materskú
Moja rodičovská mi končí v máji a teda by som chcela aspoň nejaký čas vykryť dovolenkou. Koľko dovolenky môžem minút aj z aktuálnej dovolenkuta aj novovzniknutej? Dovolia mi to vôbec dopredu minút ? Malo by mi vzniknúť plus osem dní tuším. Ďakujem

moonlight1210
17. jan 2024

Kedy si sla na prvu md a kedy presla na prvu rd?

autor
17. jan 2024

@moonlight1210 na prvú md som šla v marci a na RD prechádzala v novembri

moonlight1210
17. jan 2024

Za prvy rok si spocitaj celu dovolenku prenesenu z predchadzajuceho roka plus celu dovolenku za dany rok (neviem, ci si mala 20, alebo uz 25 dni) a odpocitaj vycerpane dni dovolenky pred MD.
Tu ziadne kratenie nebude, aj ked si bola 2 mesiace na RD.
To je prve cislo.

Za roky stravene cele na RD je nula. Takze nic.

Za tento rok:
Si este do maja na RD. Zalezi na presnom datume nastupu do prace. Tam mozes a nemusis mat 100 neodpracovanych prac dni. Ak by vysli, je to minus 1/12 z dovolenky (ty uz mas narok ako rodic na 25 dni, takze je to minus 2 dni).

Ak odrobis 60 dni za tento rok (cerpanie dovolenky sa tiez zaratava, aj cas na MD, takze je vysoka pravdepodobnost, ze ano), tak ti vznikne narok na dovolenku tento rok.
Od toho odpocitas tie 2dni.
To je druhe cislo.

Spolu ti to robi aktualny narok na dovolenku. Cerpanie si musis dohodnut so zamestnavatelom.