Ktorý rodinný príslušník môže vypomáhať vo firme?
Aký rodinný príslušník mi môže občas na chvíľku vypomoct bez toho aby som ho musela prihlásiť? Iba manžel alebo súrodenec?
Tak v tom pripade manzel, surodenec alebo pribuzny v priamom rade, t.j. rodic, stary rodic, dieta, vnuca, ALE tato osoba musi byt dochodkovo poistena, t.j. bud ma ine zamestnanie, z ktoreho mu ide poistenie, je poberatelom dochodku, ma statut studenta, alebo si sam plati odvody.
Vsetko ostatne sa posudzuje ako nelegalne zamestnavanie.
Podnikateľovi - fyzickej osobe čiže živnostníkov, nie SRo na to pozor. Ak si firma nemôže ani manžel ani deti bez prihlásenia a zmluvy.
@danjeliiik mylis sa, plati to aj pre s.r.o., ak su v nej najviac dvaja spolocnici, ktori su manzelmi, surodencami alebo pribuznymi v priamom rade
@nelca84 neplatí, teraz sme mali kontrolu a vyslovene to mam s nimi odkomunikovane ze v SRo nemôže nikto z príbuzných pomáhať, že to môže iba pri živnostníkovi. Aj je to tak napísané podnikáte - fyzická osoba.
@danjeliiik čiže v Sro nemôže nikto? Aj viete prečo pri živnostníkovi táto možnosť je a pri sro nie?
Čítala som clanok, kde sú zmeny od 1.1.2023 a je tam napísané toto
- práca je týmto rodinným príslušníkom vykonávaná pre fyzickú osobu – podnikateľa alebo právnickú osobu, ktorou je spoločnosť s ručením obmedzeným s najviac jedným spoločníkom
Čiže podľa tohto ak mam SRo, kde som jediným spoločníkom, tak najbližšia rodina by mi mohla pomáhať
@danjeliiik neviem s kym si to konzultovala, ale povedali ti to zle. Precitaj si zakon o nelegalnom zamestnavani, par. 2a, ods. 2
@nelca84 čiže aby sme to konečne uzavreli. Mam SRo, v ktorej som jediný spoločník môže mi manžel, ktorý má iné zamestnanie občas na chvíľku vypomoct. Áno?
@nelca84 no hovorili mi to priamo ti, ktori nám robili kontrolu z inšpektorátu práce. Takže 😂😂 fakt neviem co si o tom myslieť 😂
@nelca84 však ja sa smejem, jasne ze rovnako... Ale prízvukovali ze v SRo v žiadnom prípade.
@nelca84 aj môžem, ešte by som mala jednu otázku. Tento rodinný príslušník môže vypomahat iba keď budem na prevádzke aj ja alebo môže aj bez mojej prítomnosti?

A v tej firme si jedinym spolocnikom?