icon

Mám nárok na vyplatenie nevyčerpanej dovolenky?

8. feb 2024

Chcem sa opýtať pracovala som 4 mesiace cez agentúru no dali mi výpoveď počas pnky ,ostala mi nevyčerpaná dovolenka 6 dní zo starého roka, lenže mi ju nevyplatí,keď sa tej pani snažím dovolať nedvíha mobil alebo ho vypne.Chcem vedieť ci mám nárok tých 6 dní aby mi zaplatili? Ďakujem

zmrzlinka2021
8. feb 2024

Pravdaže, oslov agentúru listom doporučene, v kópii inšpektorát práce

lucinddas
8. feb 2024

Otázka je, či ti tá dovolenka vôbec vznikla. Odpracovala si 63 dní v roku 2023?

autor
8. feb 2024

@zmrzlinka2021 Ono marodím koli fraktúre nohy od 12 decembra, vyhodili ma vraj preto ze som neprišla do práce 3 dní čiže som hrubo porušila pravidlá. Lenže som nevedela moja dr urobila chybu a namiesto kontroly mi ukončila pn zistila som to až po 3 dňoch kedy mi volala ta pani z agentúry, ja som hneď nato svojej doktorke a ona tu chybu opravila a spätne mi nahodila pn lenže to mi už je prd platné.No a dnes mi poslala výplatnú pásku a tam 0 a ešte dovolenka je tam písaná 6,5

mamina7070
8. feb 2024

a mala si odpracovanych min 60 dni v minulom roku ? tj riadne odrobenych ?

autor
8. feb 2024
mamina7070
8. feb 2024

napis presne od ledy si tam robila a ci si mala ine dni kedy si cerpala pn ocr paragraf

autor
8. feb 2024

@mamina7070 začala som od 1 októbra a dovtedy som nemala žiadne očerky ani pn ,iba jednu priepustku koli prehliadne

autor
8. feb 2024

Prehliadke, a ved mala nárok si ju uplatniť tak prečo mi ju nechcú preplatiť

mamina7070
8. feb 2024

a je to jasne v roku 2023 si nemala odpracovanych min 60 dni a teda ti narok na dovolenku nevznika
v tomto roku tiez nie
nerataju sa kalendarne dni ale pracovne

autor
8. feb 2024

@mamina7070 lenže sme chodili aj soboty do práce

mamina7070
8. feb 2024

kazdy tyzden si robila 6 dni ?

autor
8. feb 2024
lilianka28
8. feb 2024

No neodpracovala si 60 dní v roku 2023. Vznikol ti nárok na dovolenku len v pomernej výške 1/12 ročného nároku za každých 21 odpracovaných dní.

kikuska_wedge
9. feb 2024

Ja by som na tvojom mieste skor riesila to okamzite skoncenie pracovneho pomeru ako neplatne. Nakontaktuj sa na pravnika. V pripade vyhry v sudnom spore by ti zamestnavatel musel doplatit uslu mzdu az do 24 mesiacov.

mamina7070
9. feb 2024

@kikuska_wedge ona je agenturny zamestnanec ale aj keby nebola v decembri bola este v skusobnej dobe a tam vie zamestnavatel ukoncit prac pomer aj pocas pn a jednostranne
takze toto neni dobra rada

melanta
9. feb 2024

@kikuska_wedge jaj, načo takéto zavádzajúce rady? Mala dohodu, zrejme ešte v skúšobnej dobe a keby aj nie, 3 dni po sebe absencia rovná sa nárok na okamžité ukončenie dohody. Takže môže byť rada, že jej za tú absenciu nedali pokutu, čo bežne agentúry v dohodách majú. Aj zamestnanci a dohodári majú povinnosti. Ona si svoje nesplnila, argument že kvôli lekárke je irelevantný.

kikuska_wedge
9. feb 2024

@mamina7070 ja neviem co mala uvedene v skonceni. Ak to bolo v skusobnej dobe, tak nic. Ale ak to bolo okamzite skoncenie z dovodu nesopravedlnenej nepritomnosti, tak administrativne pochybenie osetrujuceho lekara urcite obstoji. Ja som to pochopila, ze ju skoncili okamzitym.

kikuska_wedge
9. feb 2024

@melanta nemas pravdu. Mala som podobny sudny spor, administrativne pochybenie lekara na sude ako dovod skoncenia neobstoji

gir
9. feb 2024

@lucinddas prosím ťa, môžem sa spýtať, je možné prenášať dovolenku spred dvoch rokov a aktuálne od januára už nabehla nová? Je niekde v zákone stanovená doba,kedy už dovolenka "prepadne"? Ďakujem

tiika
9. feb 2024

Skúsila by som sa poradiť tu v poradni na MK, s nejakým právnikom či IP. Je to taký špecificky prípad.
Kľudne ti 1-2 dni dovolenky mohli krátiť za 1 deň absencie.
Ale je cudne, že ti nedvihaju, nekomunikujú a nevysvetlili ti to.