Mám sa uspokojiť s málom, alebo očakávať veľa?
Milé mamičky a nemamičky. Založila som túto tému a chcela by som vedieť názory. Mladá žena, ktorá už má nejaké skúsenosti a aj dobré jazykové schopnosti danej krajiny vycestuje do zahraničia za prácou. Reaguje na nejaké ponuky. Zatiaľ je však neúspešná. Reaguje na ponuky relevantné k jej vzdelaniu a predchádzajúcim skúsenostiam. Teraz nasleduje moja otázka. Táto žena sa snaží nájsť si akúkoľvek prácu aj ako upratovačka a všetko možné. Hľadá si prácu, avšak na túto prácu ju nechcú zobrať, pretože je prekvalifikovaná. Ako sa má zachovať? Má pokračovať v hľadaní lepšej práce alebo má urobiť všetko preto, aby sa dostala na nižšiu pozciu, pretože je to dajme tomu jednoduchšie? A nie tá žena nechce byť ani manažérkou a ani riaditeľkou, tej žene stačí, aby mohla pracovať, ale nechce pracovať ako predavačka, pretože vie, že táto práca by ju jednoducho zabila. Ďakujem za Vaše odpovede.
Skoda, ze je prispevok tak malo konkretny...v prvom rade - je si ista, ze ju v zahranici pokladaju za prekvalifikovanu?
Z mojej skusenost spred 8 rokov, ked som vycestovala do UK za pracou - s partnerom sme boli obaja VS, ale nase vzdelanie v UK neznamenalo vobec nic,rychlo sme upustili od hladania kvalifikovanej prace a zacali pracovat ako nekvalifikovani opatrovatelia...lepsie, ako nic...a boli sme za tu sancu vdacni, pretoze skusenosti a odporucania su v UK viac ako vzdelanie...
Takze ja by som radila upustit od svojich poziadavok a upravit CV, aby sedelo aj na nekvalifikovane pozicie...
ja ked som prisla do UK, mala som hned dve prace, teaching assistant (ako volunteer) plus praca v sklade 🙂 a to som studovala na univerzite a nikdy mi nenapadlo, ze fuuuj, podradna praca, toto robit nebudem 🙂 bola som rada, ze vobec nejaku pracu mam a dufala som, ze ziskam nejake skills a posunie sa to same od seba dalej. ono je to dost tazke, ze sem pride cudzinec a hned ocakava, ze bude mat 'posh' robotu v kancli, auto atd...inak je dost povazlive napisat, ze 'zabila', myslim, ze zabijaju celkom ine prace, napr. byt taky rozviedkar na Ukrajine, nie predavacka 🙂 to je na zabitie, ide skor o 'ego' cloveka, mat v sebe troska skromnosti, pokory a vypracovat sa 'prirodzene', poznam X ludi, ktori zacinali ako picker a behom 2-3 rokov sa pekne vypracovali na managerov, teamleaderov a poznam dalsich Y ludi, ktori sem prisli s velkymi ocami a domov isli s placom, ze s.urvene Anglicko, sak ja mam Mateja Bela a nebudem sa lopotit tam a tam...ide o pristup 🙂
@lagatta z CV vyhodit vyssie vzdelanie, zobrat na zaciatok hocijaku pracu a odtial sa posuvat dalej. Samozrejeme zalezi od vzdelania a krajiny, o ktoru ide. Z vlastnej skusenosti v Kanade bez kanadskej praxe mate problem sa zamestnat aj ako upratovacka, takze treba brat cokolvek, akonahle je uz kanadska prax da sa hladat v lepsie platenych pracach. Zahranicne vzdelanie tu casto nie je uznavane, odporucila by som si dorobit skolu priamo v zahranici, aspon nejake certifikaty, pretoze nejaka trapna slovenska univerzita im nic nehovori, takze s takym papierom je zbytocne sa ohanat. V Europe to samozrejme moze byt ine, s tym skusesnoti nemam ...
@lagatta Jen nech jde dál tá žena. Nech se bije o dušu spasenú. Dnes treba mít porádnu guráž a široké lokte, když kce neco dokázat, jenom ji radím, nech zase neprostrelí, horných desettisíc se bude furt držet pohromade a nepuscí nikoho nahor, skorej podlomí rebrík a múže se ji neco stát. Takže zase zdravý úsudek treba, treba si to v hlave porádne zrovnat, mošná by bilo dobré napsát aj pro a proti na nejaký šmirák a podle teho se držet. Ale zas držet mop, tahat za sebu nejaké nachlpenú hadru a pucovat latríny, to zas né. Vždyť nač študovala, to mohla pupkem horeznakem vivaluvat a čekat co ji stát hodzí do pléna. Nech se neponižuje, nech nájde nejakú skupinu lidí, kerí sú rovnako zvdelaný, tí ji pomúžu se dostát na ich urovneň, nejakých rozumných, šarmantných mladých lidí. Šecko však prochází težkým úskalím, porádne se zapocí, ale když už nájde svú cestu a správnych lidí, tak bude spokojena. Ja ji fandím, nech to vidrží, nech odmítne podradné roboty, aj já se musela zapret, když robila v kameňolóme na žeriave, robila jsem aj na nebezpečných visokozdvižných ploščinách, kde ve vetre umývala okna, a nakonec jsem s tým hegla, lebo si vravím a co jsem kemu urobila, abych se osud se mnu takhle zahrával. Mám na vác, ríkam si, nač jsem študovala. Viužila jsem všetky možnosti jak se dostát na lepší flek, napsála jsem na papír, že bila celkem dobrá v matematike, tak jsem požádala inzerátem banky, či budu moci na smeny upratovat u nich a né jak doposud utírat dlážky ve fastfoodech, kde jsem se síce dobre najedla, ale zase v banke bila vyšše a tak jela pomály hore, až se ocitla v NBS a utírala prach na sejfech a vidzela jsem národny poklad. Potom naneštestí jsem se zasekla ve víťahu a celý deň a noc jsem tam brečela a kvílila strachem jak ranená husenica, tak mne virazili a já se zas dostála na lepší. Teďkáj si nemúžu stežuvat, je mi dobre. Zajím si co je libo, deti mám zdravé, citím se dobre a hlavne jsem slobodná.
Povec milé naše vedlejší postave, že nech si jede za štestím, nech nebere nic, co je pod ji uroveň, nech dá zakaždým hlavu hore, nech se nezlomí a nepodlehne obavám. To neni její osud. Ten osud na ni čeká nekde tak, kde bude štastná a ráda se tam bude vracet.
@lagatta ahoj, ja by som brala aj pracu pre nizsiu kvalifikaciu a hladala dalej... no inak tento problem mam ja na SK. mam VS a hladam si nieco pokojnejsie, nez som robila po minule roky, a teda chcem sa uplatnit v "obycajnej" administrative, cize klasicka ci uz fakturantka, sekretarka, asistentka, alebo neviem, ako to este nazvat, proste pracu, kde staci aj SŠ. ja reagujem na ponuky a odpovede ziadne. ked som potom telefonovala do 2 firiem, ci uz maju obsadenu poziciu, lebo mi neprisla ziadna odpoved, tak som sa vypytovala viac a bolo mi povedane, ze zivotopisy, kde bola uvedena VŠ, ani nebrali do uvahy, lebo si vraj nemozu dovolit zaplatit vysokoskolaka..... no comment, pritom som jasne do listu napisala, ze som si vedoma nizsieho platu a ze s tym ratam a napriek tomu mam zaujem..... a ver mi, praxe, skusenosti, mam za sebou dost, pracovala som aktivne 16 rokov v zaujimavom odvetvi a viacerych poziciach, no nie som ziadana prave pre VŠ... a pritom viem, ze momentalne nemam chut ani zdravotny stav na to, aby som sa driapala na poziciu, na ktoru mam potrebne vzdelanie. takze je to taka dvojsecna zbran vsetko toto 😀 😀
po prve co su dobre jazykove znalosti. Vela ludi si mysli ze ako super hovoria ale na standardy krajiny to stacit nemusi. A ak nemas ziadne pracovne skusenosti tak neocakavaj ze dostanes hned lepsiu poziciu. Tu si treba zasluzit.
@lagatta fraza "Ste prekvalifikovana" nie je nic ine ako tah na tvoju psychiku, kedy ti pohladkaju ego, ale zaroven tym myslia nie, nechceme ta. Je to sofistikovanejsia verzia odmietnutia.
V zahranici ti kaslu na nejake skusenosti na SK. Musis perfektne ovladat jazyk. A perfektne, to neznamena mat z neho len maturitu, ty musis byt v jazyku natolko zdatna, aby si sa vyrovanala jazykom aj domorodcom v praci.
Vela vela slovakov si mysli ako super vedia jazyk a pridu do krajiny a zistia, ze to nie je take ako si navravali.
A kto vysoko rube, ten hlboko pada... V zahranici nas necakaju s otvorenou narucou, tam si dobru poziciu musis vybojovat od podlahy. Mas velke ocakavania, slovensko je pre zvysok europy diera aj co sa tyka skol, aj zamestnani. Takze ty sa mozes citit ze woow som vzdelana, mam prac. skusenosti, ale potenc. zamestnavatel to moze vnimat inak a povedat si ze jaaaj dalsia luza z ost bloku. Pozor na to.
Ja sa cudujem, ze ludia este nosia v tomto smere ruzove okuliare. Ano, v zahranici si clovek super zarobi oproti SK, ale stale menej oproti domorodcom a ked sa uz aj niekam vypracuje, tak za aku cenu a za aku dobu.
Treba uvazovat realisticky.
ahoj, v prvom rade suhlasim s mawka - fraza o prekvalifikovanosti je slusne odmientnutie. Netrap sa ale kvoli tomu, je to bezne. Z mojej skusenosti a skusenosti mnohych mojich priatelov Ti mozem povedat len to, ze urcite sa nikdy neuspokojuj s malom, len si to budes musiet vybudovat postupne. V UK su velmi dolezite skusenosti, takze ak mas raz tzv.foot in the door, mozes si hladat lepsiu poziciu vo svojom odbore. Ak by som bola tebou, najprv by som porozmyslala, co chcem robit z dlhodobeho hladiska, kam sa chcem dostat o cca 5 rokov, na akej pozicii a v akom odbore by som chcela pracovat. Potom by som zistila, ake kvalifikacne predpoklady su v UK relevantne (okrem skusenosti) a zacala pracovat pomaly na nich (napr. specializovane odborne certifikaty v ekonomii, IT, pocitacove kurzy, vyssie vzdelanie atd.). Medzitym by som si nasla nizsie kvalifikovanu pracu v odbore (potom je vacsinou jednoducho ziskat lepsiu poziciu v internom vyberovom konani) alebo nejaku poziciu, ktora mi bude "zarabat" dovtedy, kym sa nepodari nieco ine. Drzim palce.
@lagatta poviem ti ako som sa v zahranici zamestnala ja. mam velmi dobru vysoku skolu, ale na vykonavanie prace v odbore potrebujem plynulu znalost jazyka. do USA som sa prestahovala za manzelom a v prvom rade si hladala pracu, kde sa budem moct s ludmi rozpravat aby som sa dostala na native uroven. zamestnala som sa ako predavacka oblecenia v obchodnom dome 😝 asi po roku sa jednemu paru zakaznikov pacilo, akym sposobom pracujem so zakaznikmi, a ponukli mi pracu u nich vo firme. dalsi rok som tak vyvbavovala objednavky a telefonovala s klientami. potom sme sa stahovali a ja som si nasla pracu na polovicny uvazok, mizerne platenu, ale uz takmer v odbore. tam som chodila na akcie s ludmi, ktori pracuju v mojom odbore, az sa uvolnilo miesto a to som dostala. teraz pracujem na manazerskej pozici. cele mi to trvalo 5 rokov. urcite by som sa o svoju sucasnu poziciu neuchadzala hned po prichode do zahranicia, kazda praca ma niekede posunula, dodala mi skusenosti a kontakty.

ja by som brala nizsiu poziciu- kazda skusenost dobra a popritom hladala dalej, ked bude zamestnana, medzi ludmi, skor nazbiera kontakty atd., kludne by som brala aj pracu predavacky, napr. niekde v butiku, na par mesiacov, mozno sa prepracuje do manazmentu, ...