Musia úrady práce vedieť o vašej zmluve či živnosti?
Vidia na Upsvare ak som evidovana ako uchadzac ze mam uzavretu zmluvu, prip. otvorenu zivnost, alebo im to musim nahlasit ja?
@rozculena ty o com tocis?
To ak by som si otvorila zivnost ci to budu visiet a mam to prist zaniest (zivnostenske opravnenie) alebo ma automaticky vyradia
@alenah31 ok, vdaka za rozumnu odpoved, vidiet ze niekto vie citat s porozumenim,
A ak by som sa priklad otvorila zivnost 10.09. a mala podpisat 15.09. ale ja nepridem, mozem sa automaticky nechat vyradit? Kvoli tomu ze akoze neplnim tie povinnosti?
Zo zakona mas povinnost nahlasit do 8 dni zmenu, ktora ma vplyv na evidenciu, staci zaslat aj na mail.
Mozes...ale po takomto vyradeni sa mozes znovu evidovat az za 6 mesiavov od vyradenia.
@alenah31 a budu to tam potom vidiet aj samy ze ma niekto zmluvu alebo szco medzi casom vytvorenu? A mozu ju odo mna pytat samy od seba?
Budu vidiet v systeme, ze ta zamestnavatel prihlasil ako svojho zamestnanca, dohodara na pravidelny ci nepravidelny prijem.....atd. Zmluvu ziadat mozu, no ak ju nedodas - teda nesplnis podmienky - automaticky ta vyradia. Do systemu v SP uz zamestnavatel uvadza aj miesto vykonu prace, na aky uvazok v hodinach budes pracovat a aj profesiu.

vidia, ale si povinná to hlásiť + pri Dohode či PZna TPP dokladáš do 8 dní od uzatvorenia zmluvy aj tú konkrétnu zmluvu - mailom, poštou alebo doniesť osobne. Pri aktívnej živnosti nemôžeš byť v evidencii na ÚP rovnako ako aj pri TPP - vyradia ťa. Dohoda smie trvať len 40 dní v kal. roku a nesmieš presiahnuť štátom určené minimum mesačne - inak ťa tiež vyradia.:
https://www.upsvr.gov.sk/se/sprostredkovanie-pr...