icon

Na čo mám podľa Zákonníka práce nárok?

mamcaaa
24. máj 2012

Dobrý večer, potrebovala by som poradiť v jednej veci. Momentálne som stále na rodičovskej dovolenke a potrebujem sa vrátiť spať do práce, ale práve že iba na jednu zmennu samozrejme kvoli detom. Mladšia bude mať 2 roky. Je zamestnávateľ povinný mi to umožniť, alebo nie? A keď nie, ponúkne mi iba na zmenny a ja to odmietnem, mám potom právo na odstupné???? Potrebovala by som k tomu nejaké info, aby som potom neodišla odtial z dlhým nosom.
Vopred veľmi pekne dakujem za každú informáciu.

liz_lemon
25. máj 2012

§ 164 ZP odsek 2
Ak požiada tehotná žena a žena alebo muž trvale sa starajúci o dieťa mladšie ako 15 rokov o kratší pracovný čas alebo o inú vhodnú úpravu určeného týždenného pracovného času, zamestnávateľ je povinný ich žiadosti vyhovieť, ak tomu nebránia vážne prevádzkové dôvody.

takže ak zamestnavateľ povie, že to nie je možné z prevádzkových dôvodov, máš smolu
napr. u nás v práci sa robí len v kancelárii, a tiež to nikomu nepovolili, darmo je to v zákone, a naozaj im nič nebráni
takže keď ti nevyhovejú, nech s tebou ukončia PP a dajú ti odstupné, ty v žiadnom prípade výpoveď nedávaj

radka24
25. máj 2012

ahoj, myslim ze odpoved hore hovori za vsetko. ja som mala pred nedavnom presne takyto problem. Pred mater. som pracovala v kancelarii kde bol prac. cas od 08.30 do 17.30, ked som sa chcela vratit tak mi bolo povedane ze moje miesto je obsadene a nemam sa kam vratit iba ak pristanem na pracovnu dobu do 18.00. nedala som sa vsak odbit a teraz pracujem v kancelarii, kde mi bola upravena prac. doma do 16.00. Aj vam by mal zamest. umoznit pracovat na jednu zmenu po pripade od 08.00 - 16.00. Ak nie je tu este moznost, ze vam ponukne ine pracovne miesto podla vasej pracovnej zmluvy, kde vam bude prac. cas vyhovovat. Ak sa nedohodnete mate narok na odstupne ak pracujete vo firme viac ako 5 rokov na trojmesacne, ak 3 roky tak dvojmesacne. Ja by som na vasom mieste zasla aj za pravnickou, ktora je na kazdom urade prace bezplatna a v pripade problemov vam urcite poradi.

tanika5
25. máj 2012

júúúúúúj babeny, prúser, ja tiež nastupujem teraz v utorok do práce, žiadala som o úpravu prac doby, no neuožnili a ja kača som podpísala 60tku paragraf ☹ myslíte, žeby sa to dalo ešte stiahnuť, bo mám na tri dni nastúpiť do práce ☹((