Neviem sa "predať" a požiadať o zvýšenie platu
Ahojte dievčatá, možno trošku kontroverzný nadpis, ale naozaj sa neviem predat...
Som veľmi schopná, organizacne zrucna, mám vodičák, jazdím hore dole, angličtina na úrovni C1, pracujem v kolektíve, ktorý mi sadol, makám ako šrob, dotahujem veci do konca, je na mňa spolah, klienti sú so mnou extra spokojní. Aj vedenie je so mnou spokojné, akurát mám pocit, že zneužívajú to, aká som. Že nikdy neotvorim ústa, keď sa jedná o zvýšenie.
Chcem žiadať o zvýšenie platu, ale je mi to mimoriadne nepríjemné, neviem argumentovať, mám pocit, že mi nikto nič nechce pridať....len robotu. Keď niekto k nám nastupuje, má taký istý plat ako ja, Max. o 50€ nižší a vedomosti žiadne. Ja dotyčného ešte zaucam, narobím sa ako kôň dvojmo, potom ešte dotyčného kontrolujem, opravujem chyby a výsledok je ten, že ja vyflusnuta a nový človek tam vydrží pár mesiacov a ide inde, keď zistí, koľko roboty treba robiť. Tu prácu milujem, baví ma, nemám záujem ísť inde, som tam 8 rokov.
Ročne sa nám zvyšujú platy Max. O 50-60€, takže chcem naozaj viac, len neviem ako na to.
Ako to prosím robíte vy? Pretože u nás sa na najschopnejsich navali najviac roboty a navýšené peniaze sú rovnaké pre všetkých či robia či nerobia.
Máte prosím nejaký know how, ako ísť slušne za šéfom a argumentovať tak, aby mi bolo aspoň čiastočne vyhovené?
Dakujem
@anonym_autor v prvom rade odporucam mat dennu snimku... uz priamo z tej plynie, ze na nove tasky nemas cas... a ak niekto mysli , ze ano... uz je to rozsirenie job description... neviem aky mas vztah so sefom, ale... spis si svoje uspechy, prinos atd a to predaj s tym, ze mas za to , ze si to zasluzi zvyseny plat.. mozes sa odvijat od statistikych udajov o platoch v danom segmente , regione... v ziadnom pripade nespominaj , ze newcommer nic nevie a ma len o 50€ menej ako ty.. najlepsia vyjednavacia pozicia je podla mna- fakty, fakty , meratelny uspech
@anonym_autor vyskusaj to hodit do chatgpt, pomoze s argumentmi aj si s tebou zahra dialog s nadriadenym.
@anonym_autor Moje poznatky z predchádzajúcej praxe:
- noví zamestnanci (a najmä mladí) majú vždy vyššie platy ako tí služobne starší na rovnakých pozíciách
- vedenie ti navrhne výraznejšie zvýšenie platu len vtedy, keď už povieš, že odchádzaš, alebo keď doručíš výpoveď.
- pri plošnom zvyšovaní platu zvyčajne viac pridajú tým, čo majú menej s argumentom, aby dorovnali platy. Nezohľadňujú, kto je ako šikovný či usilovný. To je zamestnávateľom jedno.
- v jednej firme nikdy platovo výrazne nepostúpiš. Vždy len o tých pár desiatok EUR, čo štandardne občas zvyšujú. Ak chceš výraznejší skok, musíš zmeniť prácu a v novej firme si vybojovať vyšší plat.
- najľahšie sa vybojuje ten vyšší plat pri zmene zamestnania. Napr. pri poslednej zmene som nemal čo stratiť, lebo prácu som mal. Tak som si trúfol vypýtať o 600 € viac, než som v tom čase mal. Nová firma ma chcela, tak mi to odklepla. Keby som nemal prácu, tak si asi pýtam o 300 € menej.
- pri zmene práce netreba sa báť zarúbať aj trochu vyššie, než firma ponúka. Niekedy to vyjde, v najhoršom prípade, ak daného človeka chcú, tak začnú o plate vyjednávať.
- buď rada, že vaša firma aspoň každoročne zvyšuje. V mnohých firmách nie je ani to. Nám dali jednorazovo 2 roky po sebe 500 €, že protiinflačné. Ale to nie je zvýšenie, lebo pri zvýšení by tých 40 €, čo vychádza na mesiac, bolo už v mzde natrvalo. Asi to netreba rozvádzať.
- ak predsa len chceš požiadať o zvýšenie, tak to treba urobiť s predstihom. Treba ísť pár mesiacov pred tým pravidelným zvyšovaním za nadriadeným a začať mu lamentovať, že doma to je veľmi napäté, všetko vám zvýšili a tebe to ledva vychádza, že či by ti tento rok nemohol pridať trochu viac. Treba hrať na city a "nariekať". Neviem, akého máš šéfa a čo na neho platí, ale väčšinou to zaberie.
aj u nas to tak bolo ja po 8 rokoch som mala rovnaky, ako nova kolegyna, uz tam nepracujem
Nemyslim to v zlom ale sama zrejme cítiš že si za to kus môžeš. Nikto nema rád konfrontaciu. Avšak čakať že ti niekto len tak prida keď si ochotna robiť za to čo máš je velmi naivné. Postav sa tomu čelom. Si tam dlho, si lojalna, pracovita a je na teba spolah - priprav sa ale na to že nepride k zvýšeniu o 30% len tak z ničoho nič - aby plat rastol treba si o pridanie pýtať opakovame po čo ja viem roku/dvoch. Alebo choď na pohovor inam. Ak ta vezmú a ponuknu ti plat aky si predstavuješ dodá ti to aj sebavedomie aj argument pre terajšieho šéfa a ak nepridá potom? Jeho chyba. Príde o kvalitného človeka.
Inak ludia ktorý pravidelne menia zamestnávateľa väčšinou rastu s platom rýchlejšie ako ty čo su v jednej firme. Nakoľko práve pri zmene firmy je šanca že ak máš dobru prax za sebou to zvýšenie čo ti ponúknu bude skokovejšie.
@anonym_autor vždy si poviem, čo najhoršie sa stane - v tomto prípade povedia “nie”. Možno tebe dopne, že si na nesprávnom mieste a pohneš sa inde. Alebo povedia áno, lebo si ťa vážia ako zamestnanca.
Ja som sa vždy bavila som šéfom na rovinu o plate. Povedala som mu moju predstavu, on jeho a stretli sme sa uprostred 🙂. Psychologický ťah, neraz som nadhodnotila to, koľko som chcela, aby som dostala koľko chcem (to v prípade, kde som vedela, že môžem).
Vzdy na rovinu, a to mi bol sef aj kamarat (cize o to trapnejsie mi to bolo). Normalne sme sa bavili - povedala som ake mam vysledky, aky mam prinos, a ze si myslim ze by som si zasluzila lepsie ohodnotenie, pretoze svojou pracou (takou a takou) tie peniaze jednoducho vyrobim. Ale ja som mala aj konkretne vysledky vzdy - ktorymi som argumentovala a povedala ich. Normalne v bodoch napisane na papieri, k comu sa chcem vyjadrit (jasne ze necitas ako skolacik 😃 ) Pracujem priamo s klientami ale aj priamo vidim obraty, navrhujem riesenia ktore prijem zvysili (a boli efektivne) atd. Vzdy sme sa dohodli - ale vzdy som chodila opravnene.
Ako tu ale hovorili, niekedy najsilnejsia zbran je ak naozaj prijmes fakt ze ides s tym, ze mas takpovediac "vypoved v ruke" (alebo realne v hlave) a oni to vedia. A vtedy sa realne uvidi, ci im za to stojis, ci si pre nich nejakym sposobom nenahraditelna aj za vyraznejsie zvysenie platu. Drzim Ti palce.
No povedia ti,ze firma setri,lebo konsolidacia,lebo draha nafta,lebo draha elektrina.Vyskusat mozes,ale toto bude odpoved.Uz to,ze ti kazdy rok zvysuju aj ked nie o moc,si na tom omnoho lepsie ako taky,co sa im plat nezvysil niekolko rokov.

@anonym_autor najdi si inu pracu, a chod s ponukou za terajsim sefom. Inak cesta nevedie.