icon

Nový pracovný pomer a nárok na dovolenku

gustako
13. apr 2016

Od dnes mam novy prac. pomer .Od kedy mam narok na dovolenku? A kolko dovolenky mam do konca roka?

sissy27
13. apr 2016

@gustako podľa toho koľko máš rokov, niektoré povolania majú nárok na viac dní dovolenky a niekde zamestnávateľ dá extra dni, ale minimálne na 20 dní nárok máš. Predpokladám, že si v skúšobnej dobe, takže za odpracovaných 22 dní ti náleží cca 1 a štvrť dňa dovolenky. Do konca roka si vypočítaj, resp. tento údaj bude na výplatnej páske. Ale teda len dnes si nastúpila a už riešiš dovolenku? 😅

moni244
13. apr 2016

@gustako 😀 zboznujem taketo osoby, este to len zacne robit a uz to chce dovolenku 😀 si v skusobnej, dobe, cize 3 mesiace dovolenku nedostanes, kolko mas zostatok, sa dozvies na vyplatnej paske, za rok je standartne 20 dni, cize je april, cca 13 - 14 dni

sissy27
13. apr 2016

@moni244 zo zákona máš nárok aj v skúšobnej dobe - ako som písala vyššie, za každých 22 odpracovaných dní je to 1 deň a " nejaké drobné " (presné čísla už fakt neviem), ale teda čo si budeme klamať, zamestnanci, ktorí sotva začali a už potrebujú voľno, nie sú veľmi obľúbení u vedenia....

moni244
13. apr 2016

@sissy27 zo zakona mozno, uz chcem vidiet zamestnavatela, ktory da volno novemu zamestnancovi 😉

ukulela
13. apr 2016

@moni244 a mozno sa pyta len preto, lebo chcu ist v lete na dovolenku, ci ju maju kupovat ... u nas daju volno aj v skusobnej dobe v pohode.

hefo
13. apr 2016

@moni244 Záleží veľmi od toho, o akú firmu a pozíciu ide - ja som ako informatik mal v prvej práci na plný úväzok 3 dni dovolenky tuším hneď v prvom mesiaci, a v druhej som asi po 2 týždňoch skúšobnej doby bol týždeň alebo koľko na PN a nikto s tým nemal žiadny problém (ale aby som to uviedol na pravú mieru, to druhé nebolo až taká ozaj skúšobná doba, lebo išlo o prechod z "agentúrnej" pozície na pozíciu o úroveň vyššie už priamo v danej firme, ani len stôl som nezmenil).

bluka2
13. apr 2016

Vsak sa spytaj v praci, tu ti to nikto nevypocita! Ale pockaj aspon do pondelka 😀

bluka2
13. apr 2016

@moni244 su aj taki 😉

siska53
13. apr 2016

@gustako vacsinou az po skusobnej dobe... Ale byva to rozne.. Ja som v byvalej robote mala problem pomaly s 1dnom dovolenky (potrebovala som kvoli laserovej operacii oci),ale dali mi ho,hoci som uz bola po skusobnej dobe. Lenze tam to bolo tak,ze ako novacik si nemal narok na cerpanie dovci v silnych obdobiach typu leto a Vianoce,tam.prosto uprednostnili vzdy sluzobne starsich. A aj ti sa museli vystriedat a leto sa planovalo najneskor do marca.

Avsak,ak uz mate nejaku dovolenku zakupenu,vacsinou to uznaju a dostanes ju aj v skusobnej dobe. Napr.tam,kde robim,to tak je.

gustako
autor
14. apr 2016

@sissy27
@moni244 nie ja ,nechcem hned dovolenku cerpat...len kvoli tomu sa pytam,ze ideme v lete/ v septembri / na dovolenku a ta uzz je vybrata a naplanovana,takze preto...

moni244
14. apr 2016

@gustako tak sa jedine musis spytat v praci, ako to beru, dovolenky pre novych zamestnancov

hlaura
14. apr 2016

Dovolenka ti prinalezi iba za cely odrobeny mesiac, cize ak mas narok na 20 dni tak to je 20/12*8 cize 13.3 - neviem ci ti to zaokruhlia na pol dna...
Podla mna to zalezi od zamestnavatela, ci ti da volno aj pocas skusobnej doby, ja som problem nikdy nemala ale to slo o len pardnove volna, nie 2tyzdnove...

sissy27
14. apr 2016

@gustako v septembri už v skúšobnej dobe nebudeš, takže by nemal byť problém, ale to už je všetko na tvojom zamestnávateľovi, prípadne kolegoch, pracovnej vyťaženosti... dovolenku ti schváliť môžu, ale aj nemusia z rôznych dôvodov... byť tebou informujem sa na to až po uplynutí skúšobnej doby...

veltraud
14. apr 2016

iba pre upozirnenie, s tvojou dovolenkou disponuje zamestnavatel, ktory ti ju v pozadovanom termine nemusi schvalit. tiez ak mate nejaky plan dovoleniek, moze byt v tvojom termine uz obsadeny, teda rezervnuty inou kolegynou a nepustia ta.

siska53
14. apr 2016

@moni244 ale da,u nas dali... Byvaly kolega (o rok sluzobne starsi) mal uz pri nastupe zakupeny pobyt,ktory bol akurat v case,ked bol este v skusobnej dobe a dali mu ju.
Ja som sa na to pytala este na pohovore,ee ako to je v takom pripade,ak uz mame nieco zakupene. Tak mi povedali,ze nie je problem.
A jeho som sa potom pytala,uz ked som bola zamestnana,ci je to naozaj tak,ze nebude problem s letnou dovolenkou,kedze som nova a dovca je necely mesiac po skusobnej dobe. Preto viem,ze su zamestnavatelia,ktori ti,ak uz mas dovolenku zakupenu, volno na nu daju.

A aj niektori novi kolegovia tiez uz mali den ci dva dovolenky,ak potrebovali. No problem.