Platené voľno pri svadbe
Dievčence spýtam sa. V septembri máme svadbu a zo zákona mám nárok na 2 dni plateného voľná....lenže naša šéfka mi tam miesto toho dala dovolenku.....ako to funguje? Musím doniesť nejaký papier? Nechcem aby mi minula všetku dovolenku.
Na dva dni maš nárok mimo bydliska, ale aj to len ak máš sobáš v deň, keď máš pracovať.
@anonym_autor "a zo zákona mám nárok na 2 dni plateného voľná" - toto máš odkiaľ? Lebo v ZP je jasne uvedené, že ide o jeden deň, aj to len vtedy, ak sa vydávaš v deň, kedy by si mala pracovať:
§141 ods. 2
(2) Zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi pracovné voľno z týchto dôvodov a v tomto rozsahu:
a) ...,
e) svadba; pracovné voľno s náhradou mzdy sa poskytne na jeden deň na účasť na vlastnej svadbe a pracovné voľno bez náhrady mzdy sa poskytne na účasť na svadbe dieťaťa a rodiča zamestnanca,
@anonym_autor zo zákona? A akého konkrétne? Nemáš nárok na 2 dní, ale len na deň, kedy je svadba, pracuješ v sobotu? Či máte svadbu v piatok?
No ja som čítala že dva dni lebo deň pred svadbou a v deň svadby ale keďže ja sobotu nerobím tak to pripadá na pondelok
No ja som čítala že dva dni lebo deň pred svadbou a v deň svadby ale keďže ja sobotu nerobím tak to pripadá na pondelok
@anonym_autor A kde si čítala?
A čo pripadá na pondelok? Však v pondelok nemáš svadbu, či?!
@anonym_autor aký pondelok? Svadbu máš v sobotu, v sobotu nerobíš, na voľno nárok nemas
@anonym_autor nemyslis kolektivku vasu? Ak teda mate?
no jedine že by to vyplynulo z kolektívnej - my napr. máme… ale to je na zmestnávateľovi…
takže autorka - my ti tu nepomôžeme 🤷♀️
Si si to kus poplietla 🙂 ziadne tak to pripadne na pondelok. Mas narok na platene volno, ak si mala v den svadby pracovat (zvacsa sa to uplatnuje v pripade, ze ma niekto svadbu v pracovny den napr. v piatok a je to jeho pracovny den) ale nie ked mas svadbu v sobotu, v sobotu nepracujes a tak si to posunies na pondelok.
Jedine, ze to mate v praci inak a upravene zmluvou, ktora je nadriadena ZP.
ZP hovori toto: § 141 ods. 2 písm. a) Zákonníka práce:
Zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi pracovné voľno s náhradou mzdy na nevyhnutne potrebný čas, najviac na jeden deň, na účasť na vlastnej svadbe.
Si si to kus poplietla 🙂 ziadne tak to pripadne na pondelok. Mas narok na platene volno, ak si mala v den svadby pracovat (zvacsa sa to uplatnuje v pripade, ze ma niekto svadbu v pracovny den napr. v piatok a je to jeho pracovny den) ale nie ked mas svadbu v sobotu, v sobotu nepracujes a tak si to posunies na pondelok.
Jedine, ze to mate v praci inak a upravene zmluvou, ktora je nadriadena ZP.
ZP hovori toto: § 141 ods. 2 písm. a) Zákonníka práce:
Zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi pracovné voľno s náhradou mzdy na nevyhnutne potrebný čas, najviac na jeden deň, na účasť na vlastnej svadbe.
@petamich To nie je celkom pravda, v zmysle aktuálne platného zákonníka práce, § 141 ods. 2 písm. e): Zamestnávateľ poskytne zamestnancovi pracovné voľno s náhradou mzdy v sume jeho priemerného zárobku alebo bez náhrady mzdy najmä z týchto dôvodov a najmenej v tomto rozsahu: e) vlastná svadba, svadba detí a svadba rodičov; pracovné voľno s náhradou mzdy sa poskytne na dva dni na vlastnú svadbu, z toho jeden deň na účasť na svadobnom obrade, pracovné voľno na jeden deň na účasť na svadobnom obrade pri svadbe dieťaťa a v rovnakom rozsahu sa poskytne pracovné voľno bez náhrady mzdy pri svadbe rodiča.
Čiže áno, v zmysle platného zákonníka práce má osoba nárok na 2 dni voľna ale len za predpokladu, že v daný deň mala pracovať a jeden z tých dní je na sobáš a druhý by teoreticky na ten pondelok mohla mať po dohode so zamestnávateľom, ale potom ho nemala v piatok, čo asi má.
V skratke áno - je nárok na dva dni ale jeden z toho je deň sobáša. Ak v deň sobáša osoba nepracuje, nemôže ho čerpať a ostáva jej jeden. Ak by bol sobáš napr v piatok, môže mať vo štvrtok voľno tiež. Alebo ak by v sobotu pracovala, čo píše autorka, že nie 🙂 Takže tým pádom na ten druhý deň voľna v deň sobáša nemá osoba nárok. Aktuálne znenie zákonníka dostupné tu: https://www.slov-lex.sk/ezbierky/pravne-predpis...
@petamich To nie je celkom pravda, v zmysle aktuálne platného zákonníka práce, § 141 ods. 2 písm. e): Zamestnávateľ poskytne zamestnancovi pracovné voľno s náhradou mzdy v sume jeho priemerného zárobku alebo bez náhrady mzdy najmä z týchto dôvodov a najmenej v tomto rozsahu: e) vlastná svadba, svadba detí a svadba rodičov; pracovné voľno s náhradou mzdy sa poskytne na dva dni na vlastnú svadbu, z toho jeden deň na účasť na svadobnom obrade, pracovné voľno na jeden deň na účasť na svadobnom obrade pri svadbe dieťaťa a v rovnakom rozsahu sa poskytne pracovné voľno bez náhrady mzdy pri svadbe rodiča.
Čiže áno, v zmysle platného zákonníka práce má osoba nárok na 2 dni voľna ale len za predpokladu, že v daný deň mala pracovať a jeden z tých dní je na sobáš a druhý by teoreticky na ten pondelok mohla mať po dohode so zamestnávateľom, ale potom ho nemala v piatok, čo asi má.
V skratke áno - je nárok na dva dni ale jeden z toho je deň sobáša. Ak v deň sobáša osoba nepracuje, nemôže ho čerpať a ostáva jej jeden. Ak by bol sobáš napr v piatok, môže mať vo štvrtok voľno tiež. Alebo ak by v sobotu pracovala, čo píše autorka, že nie 🙂 Takže tým pádom na ten druhý deň voľna v deň sobáša nemá osoba nárok. Aktuálne znenie zákonníka dostupné tu: https://www.slov-lex.sk/ezbierky/pravne-predpis...
@michaela1421 dakujem 🙂
@michaela1421 Prosím ťa, nepleť diskutujúcich. Skôr, než niečo napíšeš, si to 2x over. To, čo si sem prilepila, je vyhlásené znenie Zákonníka práce, to znamená, platné ku dňu zverejnenia zákona - od 1.4.2002.
Na stránke slov-lex.sk si treba zakliknúť v histórii časovú verziu platnú od 15.7.2025 (68. riadok) a potom sa ti zobrazí aktuálna verzia, ktorá znie:
(2) Zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi pracovné voľno z týchto dôvodov a v tomto rozsahu:
e)svadba; pracovné voľno s náhradou mzdy sa poskytne na jeden deň na účasť na vlastnej svadbe a pracovné voľno bez náhrady mzdy sa poskytne na účasť na svadbe dieťaťa a rodiča zamestnanca,
@michaela1421 Tu máš aktuálne znenie ZP:

@anonym_autor je to jeden den, nie dva. Mas svadbu v den kedy mas pracovat?