icon

Poraďte, ísť po RD na úrad práce či na PN?

lucinka1611
14. júl 2019

Dobry vecer. Vedel by mi prosim niekto poradit co by bolo pre mna vyhodnejsie? Teraz v juli mi konci RD. Pocas materskej som ukoncila PP lebo firma sa rusila. Takze sa nemam kam vratit. No bola som nedavno operovana, cize by som mohla byt dalej na PN. Viete mi poradit aka je vyska podpory v nezamestnanosti, alebo aku asi PN by som mohla dostat? Potrebujem vykryt obdobie kym si najdem novu pracu. Vopred dakujem. Lucia.

evittam
14. júl 2019

@lucinka1611 Na platenú PN nemas nárok. Z coho? Kedy skoncil PP? Ak pocas MD tak ti pravdepodobne prepadla aj podpora ak si mala na nu narok. Na podporu mas narok do 2rokov od skončenia PP.

lucinka1611
autor
14. júl 2019

@evittam Na matersku som nastupila 17.6.2016, na to 1.2. 2018 sme ukoncili PP dohodou. Takze uz nie som zamestnana. Po RD sa mam teda kam hlsit? Nemam narok na ziadnu podporu?? A s tou PN som myslela ze mam narok, preco nie? Ved som bola riadne zamestnana a az pocas MD som prisla o pracu.

evittam
14. júl 2019

@lucinka1611 No lebo nemáš ziadne zamestnanie cize ani NP a nema sa ti ako obnoviť NP. Takže si PP neukoncila pocas MD ale pocas RD. Na podporu mas nárok do dvoch rokov od skončenia PP-to sa uz opakujem. Cize do 31.1.2020. Po RD evidencia na UPSVaR,nasledne žiadosť o podporu na SP po obdržaní rozhodnutia o zaradeni do evidencie uchádzačov o zamestnanie.

lucinka1611
autor
14. júl 2019
lucinka1611
autor
14. júl 2019

@evittam Aha, uz rozumiem... a ako je to s vyskou podpory? Nejak sa vyratava ci je stanovena?

veronikaszabova
14. júl 2019

@lucinka1611 vysku ti vyrataju na SP

evittam
14. júl 2019

@lucinka1611 Samozrejme,ze vyrátava. VZ pre podporu je hrubý príjem za posledné dva roky pred žiadosťou o podporu z ktorého sa odvadzali odvody na PvN. V tvojom prípade to bude buď prijem za preplatenu dovolenku-po skonceni PP ak ti niečo preplatili alebo predpokladaný príjem.

lucinka1611
autor
14. júl 2019

@evittam dovolenku som si celu vycerpala este pred MD. Cize budu ratat asi ten predpokladany prijem... to znamena, ze kolko asi by som zarobila keby som bola stale zamestnana? Prepac, absolutne sa v tom nevyznam a nerozumiem co sa pod niektorymi pojmami mysli...

evittam
14. júl 2019

@lucinka1611 Si vycerpala aj dovolenku co ti nabehla za obdobie MD? Po skonceni PP ti neprisli žiadne peniaze od zamestnávateľa? Preplatená dovolenka, odstupné,..?
Predpokladany prijem je predpokladany príjem.

lucinka1611
autor
14. júl 2019

@evittam ja som to nemyslela ako otazku na teba, ze kolko by som zarabala... to bolo len pre vysvetlenie, ci ja dobre chapem ten pojem “predpokladany prijem”. Ci som to spravne pochopila. No kazdopadne dakujem za ostatne rady. Viem uz aspon trosku viac.

evittam
14. júl 2019

@lucinka1611 Rado sa stalo. Len by ma fakt zaujímalo ako si si mohla čerpať pred MD dovolenku, ktorá este nevznikla.

vrabcek15
14. júl 2019

Ahojte pridám sa aj ja lebo tiež mi končí teraz 18.7. rodičovská dovolenka (19.7. sa idem hlásiť na urad práce)mne však žiaľ skončil zamestnávateľ (skrachoval)ale preplácajú bmi dovolenku 50 dní a aj 3mesacne odstupné mi dajú...tak je naozaj čudné,že ti nepreplatia žiadnu dovolenku..

veronikaszabova
14. júl 2019

@vrabcek15 nezabudni si vybavit max podporu 😉
Jaaaj... teraz citam, ze zamestnavatel skoncil. Ja ze len bude koncit. Tak s tym ti pomoze evittam ;)

vrabcek15
14. júl 2019

@veronikaszabova no ak mi bolo dobre povedané tak tá sa mi bude rátať s toho odstupného alebo dovolenky tak neviem či mám ja šancu si nejako vybaviť (ovplyvniť)podporu..🙃viem, že sa chodí na jeden deň na dovolenku aby sa ratal priemer zo Slovenska a nie priemer zo mzdy ale v tomto mojom prípade sa to už vraj nedá..asi možno aj preto lebo sa mi to posiela cez garančné poistenie (čiže vypláca to štát a nie bývalý zamestnávateľ)

vrabcek15
14. júl 2019

@veronikaszabova a v pohode ja som až teraz dočítala,že si dočítala 😃😂😂

veronikaszabova
14. júl 2019

@vrabcek15 hlavne, ze si rozumieme 🙂

lucinka1611
autor
14. júl 2019

@evittam ano, to som sa zle vyjadrila. Ja som myslela ze som si vycerpala vsetku dovolenku za rok v kt som nastupovala na MD. Po skonceni PP mi bola zvysna preplatena, aj odstupne.

evittam
15. júl 2019

@lucinka1611 Tak potom to je tvoj VZ pre podporu.

jankap55
15. júl 2019

@lucinka1611 na podporu je po novom nárok do 4 rokov od skončenia PP

evittam
15. júl 2019

@jankap55 To nie je pravda. Alebo uved zakon a paragraf.
Narok na podporu mas ak za posledné 4roky mas aspon 730dni PvN a narok na nu mas do 2rokov od skončenia PP. Tak ako som uz napisala.

lucinka1611
autor
15. júl 2019

@evittam dakujem este raz za rady. Pomohla si mi.

draik
15. júl 2019

@evittam
To je ako hrach na stenu hádzať. Vždy sa nájde niekto, kto príde s "prevratným" tvrdením a poučovaním, že sa ostatní mýlia.
Sorry za offtopic.