icon

Práca cez víkend a nadčasy

27. feb 2026

Ahoj, predtým než sa obrátim na zamestnávateľa a mzdové oddelenie by som sa chcel uistiť, či chápem správne svoju výplatnú pásku.

Mám mesačne vyhlásený pracovný fond, povedzme, že za február to je 168 hodín. Ten som si odpracoval. Z toho boli 3 soboty, a 1 nedeľa. Za tieto dni by som mal mať príplatok za prácu v sobotu a prácu v nedeľu, alebo poskytnuté náhradné voľno?

Následne som v tieto soboty aj nedeľu zostal v práci po dohode so zamestnávateľom dlhšie s tím, že mi toto, vykáže ako nadčas. To sa aj stalo a na výplatnej páske to mám premietnuté pod kolónkou "nadčas".

Každopádne pri kolónke "práca v sobotu", "práca v nedeľu", mám napísaný len ten počet hodín, čo som mal mať ako štandardnú smenu. Chýbajú tam práve tie nadčasové hodiny. Je to takto správne, alebo nie?

Taktiež som si všimol, že zápisy "práca v sobotu", "práca v nedeľu" sa mi začali objavovať až v posledných výplatných páskach, predtým mi tieto informácie úplne chýbali. Môže to byť tím, že mi miesto toho dávali to náhradné voľno? Mal som napr. prácu v sobotu, ale v týždni mi trebárs pripadol deň voľna.

Ďakujem za info.

anonym_d0d79e
27. feb 2026

Ja mám pracovný čas od pondelka do piatku, a každú tretiu sobotu 4 hodiny. To mám na páske ako nadčas 4 hodiny a aj príplatok za prácu v sobotu.

doriiis
27. feb 2026

Nie, nie je to správne. Ak si ostal na nadčas v sobotu/ nedeľu tak tie hodiny nad rámec pracovnej doby sú nadčas ALE zároveň aj tam platí príplatok za prácu v sobotu a nedeľu
Ani to nie je správne, že pred tým to tam nebolo. Aj keď hodiny idú do salda a hodinovka nie je v podstate uplatnená, príplatok za sobotu/ nedeľu prináleží aj v tomto prípade. To, že si potom ten deň uplatnis ako NV je druhá vec

anonym_ab60c1
27. feb 2026

@anonym_autor Práca v sobotu/nedelu ma byt uvedená za celý čas, teda aj vratene nadčasov. Rovnako to tak malo byt vždy v predchádzajúcich mesiacoch.
Za prácu v sobotu, nedeľu, noc nemôže byt poskytnuté žiadne náhradné voľno.
Po dohode so zamestnancom! môže byt poskytnuté náhradné voľno iba za nadčas alebo prácu vo sviatok (toto je platené).