Pracovný fond pri krátkom a dlhom týždni
Ahojte,
Potrebujem sa poradiť ohľadne rátania pracovného fondu.
Pracujem v nákupnom centre ako predavačka, režim je klasický krátky/dlhý týždeň, zmeny sú 12-hodinové (11 hodín čistý pracovný čas + 1 hodina prestávky).
Môj problém je určenie týždenného fondu hodín:
1. Čo hovorí moja zmluva: V zmluve mám doslovne uvedené: "Dohodnutá týždenná pracovná doba je: 40 hod. týždenne. (Zamestnanci, ktorí pracujú striedavo v 2 zmenách: 38,75 hod. týždenne) Pracovný čas je dohodnutý ako nerovnomerne rozvrhnutý na obdobie 12 mesiacov. Rozpis zmien tvorí prílohu tejto pracovnej zmluvy.
2. Čo tvrdí zamestnávateľ: Zamestnávateľ nám v systéme nastavil ročný fond na 2088 hodín, čo presne zodpovedá 40-hodinovému úväzku (40 \times 52,2 týždňa). Tvrdia, že musíme odrobiť 40 hodín týždenne a zátvorka v zmluve sa "neráta".
Mám nárok na fond 38,75 hodín, keďže robíme krátky/dlhý týždeň (striedanie 2 zmien)?
• Ak mi zamestnávateľ kvôli nastaveniu na 40 hodín vykazuje každý týždeň "manko" 1,25 hodiny, ktoré ma núti nadrábať cez extra dorábky, je to legálne?
• Môže zamestnávateľ ignorovať text v zátvorke v zmluve, ak ten text priamo definuje môj režim práce (2 zmeny)?
Ďakujem za odpoveď.
@jurkaa moc tomu nerozumiem, ci si napisala, hlavne neiktorym terminm, tak som zvedava, co ti ostatni poradia, ani nei som odbornik, ale pokial viem 2 smeny znamenaju - ranna a poobedna. ty mas 1 smenu, cize mas robit 40hod tyzdenne
@majamat no veď práveže dvojzmena prevádzka sa vraj ráta aj ako dlhy krátky týždeň. V podstate 10 rokov sme robili klasika dlhy krátky týždeň . A tento rok nám dali nový rozpis a tu si už musíme odrobiť dni navyše do toho 40h fondu . Tak to že teraz neviem koľko mám teda počítať či 40 či 38.75 týždenný fond
@majamat no veď práveže dvojzmena prevádzka sa vraj ráta aj ako dlhy krátky týždeň. V podstate 10 rokov sme robili klasika dlhy krátky týždeň . A tento rok nám dali nový rozpis a tu si už musíme odrobiť dni navyše do toho 40h fondu . Tak to že teraz neviem koľko mám teda počítať či 40 či 38.75 týždenný fond
@jurkaa krátky/dlhý týždeň nie je dvojzmenná prevádzka, pri 12-tkach môžeš mať 40-hodinovy týždeň, tak ako máš dohodnuté aj v PZ
@jurkaa ako píšu, si v 1-zmenenej prevádzke, nerovnomerne rozvrhnutý pracovný čas. 40 hod týždenne. Nesedí mi: rozvrhnutý čas na 12 mesiacov. Podľa zákona je vyrovnavacie obdobie max. 4 mesiace (žiadne výnimky nepoznám). Takže v rámci toho ti majú upraviť zmeny, nariadiť a prideliť prácu. Aj dorabky su ok, ak je dodržaná zmluva a povinne prestávky medzi zmenami a v týždni.
@jurkaa striedanie 2 zmien (2-zmenna prevádzka) znamená úplne niečo iné a nie krátky/ dlhý - to je 1-zmenna prevádzka
@jurkaa ako píšu, si v 1-zmenenej prevádzke, nerovnomerne rozvrhnutý pracovný čas. 40 hod týždenne. Nesedí mi: rozvrhnutý čas na 12 mesiacov. Podľa zákona je vyrovnavacie obdobie max. 4 mesiace (žiadne výnimky nepoznám). Takže v rámci toho ti majú upraviť zmeny, nariadiť a prideliť prácu. Aj dorabky su ok, ak je dodržaná zmluva a povinne prestávky medzi zmenami a v týždni.
@anonym_1f1f74 so zástupcami zamestnancov je možné dohodnúť až 12-mesačné vyrovnávanie obdobie
@anonym_1f1f74 so zástupcami zamestnancov je možné dohodnúť až 12-mesačné vyrovnávanie obdobie
@nelca84 ok, ďakujem za info. Dá sa to nahradiť aj súhlasom zamestnanca?

@jurkaa moc tomu nerozumiem, ci si napisala, hlavne neiktorym terminm, tak som zvedava, co ti ostatni poradia, ani nei som odbornik, ale pokial viem 2 smeny znamenaju - ranna a poobedna. ty mas 1 smenu, cize mas robit 40hod tyzdenne