Robí váš zamestnávateľ overenie vašej kvality po návrate do práce z MD/RD?
Ahojte dievčatá, kočky, maminy...
Prosím Vás pekne o radu, resp.podelenie sa o Vaše osobné skúsenosti. Robí Vás zamestnávateľ nejaké previerky alebo overenie kvality po Vašom návrate do práce po MD/RD? Pozná takýto inštitút overovania kvality nás zákon, zákonník práce? Ďakujem za odpovede, ktoré mi pomôžu zorientovať sa v tejto situácii.
@korunka1 dnes mi to prišlo mailom od zamestnávateľa. Nie je to blud,je to niečo,čo sa ma bude pri návrate týkať. Toto si vymyslel náš riaditeľ,nechcem tu písať, v ktorej firme. Potrebujem vedieť,o čo sa mám oprieť (ak niečo také v zákone existuje) keď s tým nesúhlasím. Nie že by som si kvalitatívne neverila, ale podľa mňa je to dehonestacia zeny-matky... osobne si myslím,že ženu pri návrate do práce treba povzbudiť a podporiť a nie komisionalne preskúšať 🤦♀️
Ja si zase myslim, že je to na mieste, obzvlast v niektorých povolaniach ako lekár, zdravotná sestra, ale aj uctovnik a iné povolania. Netvarme sa, že sme po niekoľkých rokoch doma na vedomostnej urovni ako keď sme aktívne pracovali(to mamina s dávkou zdravej sebareflexie povedat o sebe nemôže). Ja som robila ucto(US GAAP) v Angličtine a to ešte nie som ani polovicu casu doma, čo budem a už si toho moc nepamatam a Anglictinu môžem mat teraz tak na B2 urovni. Mala som česť skoliť par mamiciek, ktoré po materskej nevedeli ani uložiť súbor, boli aj dosť spomalene, ťažšie chápali, takze ano, zamestnávateľ by si mal overiť ako na tom Dana zamestnankyňa je.
Sestra keď bola na pohovor, tak sa jej riaditeľka opýtala či si myslí že ešte bude vedieť učiť po materskej. A pritom predtým učila na vysokej škole. Je to hanba, do telky by som to dala.
No v ZP take niečo budes darmo hľadať.
Kurnik, keby ti napr.povedal, že za tu dobu sa pomenilo veľa zákonov, nech si dostuduješ tak to berem...ale takyto styl je trochu cez ciaru.
Aspoň daj, či sukromna alebo štátna sfera
@pininka1 Ano, určite sú spomalene aj v chápaní, aj v pouzivani účtovných programov, či excelu(koľko shortcuts by si vedela po materskej použiť v Exceli?). Ja dosť malo a to som mys skoro vôbec nemusela pouzivat, čo som sa vedela pohybovať rýchlo medzi oknami, obrazovkami len po klávesnici. A keď niekto tvrdí opak, tak ako píšem, chyba mu dávka sebareflexie a keby mi mala trhat nejakú osmičku mamicka zubárka po 5 ročnej materskej, tak tiež by som sa jej bala zveriť..
@korunka1 nie,je to všeobecná novinka,naozaj nič osobné...
Hlavne,ja nemám problém s preukázaním kvalít,toho sa naozaj nebojím. Len ma štve,že máme byť papezskejsi ako pápež v zmysle toho,keď zákonník práce nič takéto nenariaduje (nepozná),prečo sa takto "realizovať" na zamestnankyniach?!?
@lula313 ja mama vela kamarotk doktoriek a ani jedna nebola na materskej dlhšie ako rok a zvlastno tých zuboch je to riadna blbosť, trhať zuby sa buď naučíš, alebo to nikdy nebudeš vedieť. Muzova teta je na dôchodku 10 rokov a bez problémov vytrhne zub. Škoda ale že sa takto nekontrolujú muži,ktorí sice vo veľkom nechodia na materskú ale často sú tak nekomeptentni že až. A teda neviem čo si ty robila na materskej, ale ja bežné používam počítač tak ako pred tým, a teda aj všetky strkatky a pod. A to že si sa stretla s pár ženami, ktoré mohli byť v strese že sú naspäť v robote, tak ako keď muž príde do novej roboty, neverím že fičí ako drak,to neznamená že sú všetky takéto. Je to podľa mňa hnusná diskriminacia.
@pininka1 úplný súhlas, ani top manažér nie je v novej práci alebo v existujúcej, kde ho povýšia ako ryba vo vode. Ja napr. som oficiálne na MD, stále pracujem z domu a popritom ešte prednášam na VS v cudzom jazyku, tak sa snažím stále udržovať v tempe, ale ak by ma chcel niekto overovať po mojom nástupe na TPP, poslala by som ho do riti a zmenila zamestnavatela..Si treba už konecne uvedomiť, že väčšina mamiciek je po MD vzácny pracovný kapitál a to, že ženy majú deti by sa malo brat ako veľká pridaná hodnota, lebo vo väčšine prípadov majú veľmi dobre vyvinutý zmysel pre organizáciu a efektivitu času. Zase si treba uvedomiť aj to, že ten, kto maká v práci 8-10hod denne, koľko u toho času reálne efektívne pracuje???Oproti tomu žena, ktorá ma doma deti ma pracovnú dobu skrátenú na 5-6hod, ale urobi tu istú prácu, avšak oveľa efektívnejšie a za kratší čas..Vravím o “väčšine”, vsade existuju výnimky, ale naozaj by som sa pozrela na každého hrdinu, krory nastúpi do novej prace, ako je hneď zorientovaný v danej problematike..🙈🙈
Nahodou to neni tak,ze podla zakona musi ale len v statne sfere. Dokonca neviem ci sa nemusia tie skusky obnovat. Moj ocino pracuje v stastnej sfere ako stavbyveduci a musel parkrat po urcitej dobe chodit na preskusania neboli to len zakony co musel vediet.
@lula313 tak napríklad ja som mala pri sekcii anesteziologičku, ktorá mi potom povedala, že je v práci prvý týždeň po materskej a radšej mi to vopred nehovorila, aby som sa nebála. Absolútne to nebolo poznať, bola úplne super, profesionálka. Nie každý na materskej oblbne, napríklad si to nemyslím ani o sebe. A to mi nejaké shortcuts v exceli nič nehovoria.
@pininka1 tak ja sa na materskej venujem dcere, určite nie som 8 a viac hodin na pocitaci a ani nemam dôvod si robit nejaké vlookupy a dáta nahrávať do účtovných programov, pokial sa bavime o odbornom využívaní funkcii počítača
@dopolbokaodrata závisí, aku odbornú prácu robil človek. Samozrejme nejaká sekretárka bude vediet triediť postu aj po niekoľkých rokoch na RD, ale pracovník, ktorý musel ovladat legislatívu, nejaké pracovne štandardy, špecifické funkcie v programoch, by určite nevedel fungovat prvý deň ako keď s tým každý deň robil, o tom má nikto nepresvedčí.. a aj keď sa Ti to možno nezda, nemyslím si, že si na MD/RD rozvíjame kognitívne funkcie, skôr zakrnievame, ja som si to uvedomila, keď som sa v rámci psychohygieny prihlásila na kurz dalsieho cudzieho jazyka a nemyslím si, že je to len vekom, že pamät je horšia, ale že je na RD netrénovana..
@lula313 ja mám kamarátku ktorá robila účtovníctvo firme ešte v pôrodnici, mala jej super spala, takže pracovala ďalej. Myslím si to čo tu už jedna baba napísala, žena na materskej poväčšine musí robiť toľko veci naraz a každý deň tak efektívne a logistický rozmýšľať že je to ten najvhodnejší materiál. Poznám x ľudí ktorí sú spomalení každý pondelok po víkende, aj ich budeme testovať? Čo tak rozdielnosť pováh a temperamentu? Aj toto budeme testovať. Je to smiešne. Kto má špecifickú prácu a má bežné preskusania ako môj muž každý polrok, tak sú na to pripravení a sú v pohode. Absolútne sa mi nepáči toto zovseobecnovanie že iba matky po materskej sú takéto.
@evittam to bolo asi skor myslene pri retazovej md. Nie s jednym dietatom.
Dievčatá, ďakujem za reakcie. V pracovnej kondícii sa snažím udržiavať od synovho 2.mesiaca. Je to náročné, máme ešte staršieho syna, ale s podporou manžela pracujem tak cca 4×do mesiaca. Nie,v exceli pracovať neviem,ale to ani k svojmu povolaniu nepotrebujem,z toho by som bola 🦌. Myslím si,že mám zamestnávateľovi čo ponúknuť aj po RD(po jednej som sa už vrátila a pracovala 3 roky). No zdá sa mi to ako šikana matiek robiť komisionalne preskúšanie. Navyše náš riaditeľ je špecifická bytosť-odmietol ma pustiť k lekárovi keď som mu povedala,že som tehotná. Vtedy muž zavolal kamarátovi právnikovi, dala som mu písomne, že pôjdem a basta,prefotila teh.knižku a nebol problém. Len... mrzí ma,že v tomto zamestnaní, v ktorom som opakovane potvrdila svoje kvality,mám ho ozaj rada a som tam od r.2002, po mne stále požadujú overenie kvality.
Všetky mamy,ktoré sa vrátia do práce a majú vlastne 3 šichty (deti,zamestnanie,domácnosť),
MÁTE MÔJ OBDIV 👍
A ešte si myslím,že by sme si každá mala viac veriť a navzájom priať a fandiť! 🍀
@kikulienkadd tak potom kde je problem? Keď si sa udržiavala, už si sa raz vracala a nebol problem, tak nebude problem ani teraz. Ja Ti držím palce, aby si preskúšanie zvladla a šéfovi dokázala, že si po odbornej stranke pripravena vratit sa na miesto.
A zamestnávateľ mal pravdu, pokial písomne neoznamis, že si tehotna, nemas na neobmedzene tehotenské návštevy doktora nárok, nemyslím, že to bola šikana, len išiel podľa zakona
@lula313 začnem od konca: za celý čas čo som zamestnaná som bola u lekára v prac.dobe 3×,preto si myslím,že nebolo so mnou jednané ok. Myslím,že zákonný nárok je 8 návštev lekára do roka+toľko isto na dieťa. A čo sa týka toho vrátenia sa na svoje miesto,áno,myslím,že všetko pre to robím a verím si,že to urobím. Len si asi nepochopila akú radu tu pýtam,tak ti to vysvetlím: keď nemáš klauzulu o previerkach po MD/RD v prac.zmluve a je to len nariadenie riaditeľa, ani to nie interná smernica,len uznesenie z porady, nakoľko je to pre mňa záväzné,že to musím absolvovať,keď ma to nikde pozične ani finančne neposunie. O ľudskej stránke takého preverovania ti budem zbytočne vypisovať. Ale ty mi asi právne neporadíš,takže sorry,zbytočná debata.
@kikulienkadd nie je to 8, ale 7dni.
Na druhej strane, je to riaditeľ, predpokladám, že máš v pracovnej zmluve klauzulu o tom, že máš plniť pokyny nadriadeného, čím podľa mna aj to testovanie Tvojich znalosti je a uznesenie z pracovnej porady môže byt taktiež zavazne, aspoň u nás to tak bolo.. veď to ber ako motivaciu, preštudovať si všetko a budeš mat aj zo seba lepší pocit, keď budeš mat v hlave cerstve informácie..

To co za blud, kde si k tomu prisla