Vo výpovednej dobe som zistila, že som tehotná
Ahojte, potrebujem poradit, som zamestnana 7 rokov v jednej firme, pracovny pomer som ukoncila § 67 koncom novembra 2012,uplynutim dvojmesacnej vypovednej doby ku dnu 31.1.2013. Od 2.1.2013 som vsak na PN a dnes som zistila ,ze zdravotne problemy su sposobene tehotenstvom 😒 .
Ako mam dalej postupovat? Musim tehotenstvo oznamit zamestnavatelovi? Ak budem stale na PN mam sa hlasit 1.2.2013 na urade prace ,alebo az ked mi skonci PN. Mam 36 rokov , prvy porod som mala komplikovany, preto nechcem riskovat v novej praci. Ako sa mi bude ratat materska z 2012 ? alebo z podpory ktoru este len budem brat v 2013? Vopred Dakujem.
PN si vybavis u gynekologa, nech ta da hned na rizikove tehotenstvo a hned si dohodni aj vychadzky, keby ti prisla kontrola... S tym zamestnavatelom neporadim, mozno niekto iny, ale malo by stale platit, ze si v ochrannej lehote.
@vivin Ak by si mala rizikové tehotenstvo, Tvoj gyn. by Ťa vypísal na PN až do materskej. Po skončení PP si v ochrannej dobe 7 dní, ale ak si na PN už teraz, možno by si ani nemusela prerušovať terajšiu PN - informuj sa u svojej lekárky a gyn. Kým si na PN, kt. sa začala pred skončením PP a trvá, alebo začala počas ochrannej doby, nemusíš sa hlásiť na ÚP, až po jej skončení, aj to iba ak hneď nenastúpiš na MD.
Pozor, ak Ti uplynie ochranná doba, tých 7 dní od ukončenia PP, nesmieš PN prerušiť až do MD.
platí to aj keď ona dala výpoveď ktorá jej už plynie? PN je predsa práceneschopnosť, akonáhle ukončí pracovný pomer a nenastúpi do inej práce, tak jej PNku nikto vyplácať nebude. Lebo som sa ešte nestretla s tým, že ak niekto podá výpoveď, ktorá je už v polovici, aby ju stiahol kvôli materskej a zamestnávateľ mu v tom vyhovel.
@maruska24 ale bude pokiaľ tí začala PN este počas práce tak aj po jej skončení tí plynie PN.Môj manžel bol takto 2 mesiace po skončení práce PN.Sa mi zdá že max rok sa dá aby to socialka preplacala.
ja napíšem len svoju skúsenosť.ja som tiež dala v práci výpoveď.počas výpovednej lehoty som tiež otehotnela.vyriešila som to tak,že posledný pracovný deň som šla ku gynekológovi /s ktorým som sa na tom ale dopredu dohodla,a taktiež moja vtedajšia riaditeľka o tom vedela/,a vypísal ma na rizikové.tak som aspoň dostávala nemocenské dávky,myslím že vo výške 55% z hrubej mzdy.na pn som bola až do materskej.
@vivin Keďže si výpoved dala ty, pracovný pomer ti skončí uplynutím výpovednej doby, aj keď si na PN. PN ti môže trvať aj ďalej, nemocenské ti bude vyplácať sociálna poisťovňa. Ak by skončila PN, tak sa zaeviduj na úrade práce.
Budeš mať nárok aj na materské, pretože v čase skončenia prac, pomeru si tehotná, takže sa na teba vzťahuje 8 mesačná ochranná lehota.
Materské sa ti bude rátať z príjmu z roku 2012, pokiaľ nenastúpiš do nového zamestnania a nebude ti tam trvať prac. pomer nad 90 dní.

Nemáš možnosť ísť na rizikové?