Začínajúci učiteľ a privyrobenie si
Dobrý deň,
som mladou učiteľkou na strednej škole (gymnáziu). Mám aprobáciu v slovenskom jazyku a v anglickom jazyku. Práca ma baví, viem nájsť aj balans medzi prácou a voľným časom.
Len nedávno som dokončila adaptačný proces, keďže učím prvý rok a bola som zaradená do 7. platovej triedy. Ďalšou možnosťou kariérneho rastu pre učiteľa je prvá atestácia po 2 rokoch, druhá atestácia po 5 rokoch, plus príplatky za triednictvo a krúžky a inovačné vzdelávanie vo výške 12% k celkovému platu.
Tomuto všetkému sa chcem po čase venovať, ale chcela som sa spýtať, či neviete o ďalších možnostiach ako si môže učiteľ privyrobiť?
O doučovaní samozrejme viem, ale zaujímali by ma skôr tipy, ktoré na prvý pohľad nie sú úplne zrejmé.
Vopred veľmi pekne ďakujem!
@dd1592001 moja jedna kolegyňa robí popoludní v autoškole inštruktorku, ďalšia kolegyňa chodí cez víkend do zahraničia strážiť deti, iná kolegyňa doma vyrába ovocné kože, ktoré predáva, alebo doma pestujú ovocie, zeleninu a chodia predávať. Ja študujem, takže “škodujem”. Ale pohrával sa s myšlienkou ist aspoň cez leto dakde do reštaurácie si privyrobiť, alebo rozvoz pizze..
A čo vieš ponúknuť? Čo vieš ?
Však skús nejaké agentúry či nehladaju ľudí na tlmočenie a preklady
Leno asi programovať nevieš
@pribinak s vystudovanym ucitelstvom tlmocit? Rozumies sa tomu ako hus pivu. Uplne ina uroven jazyka, ine skills.
určite doučovanie, niektorí rodičia sú schopní dať za hodinu doučovania 15 Eur a to tam ešte majú skupinu viacerých detí, ja byť učiteľkou tak idem touto cestou, zarobíš si viac ako v škole
@pribinak s vystudovanym ucitelstvom tlmocit? Rozumies sa tomu ako hus pivu. Uplne ina uroven jazyka, ine skills.
@anonym_22393f ako vieš akú má angličtinu? Dnes kopec učiteľov študuje jazyky v zahraniči, majú rôzne skúsenosti
Moja kamoska je ucitelka a chodí tlmočiť turistom po meste vyhliadkovú prechdzku
Obdivujem tých, ktorí si privyrábajú. Ja bývam poobede úplne vypľuta plus mám syna, ktorý ma ešte dosť potrebuje.
Sprievodkynucez vikend acez prazdniny mozes stale robit, pripadne animatorku alebo ist na sezonny zber ovocia do zahranicia.
@dd1592001 Kým si mladá, hľadaj si radšej inú prácu na plný úväzok ako brigády za pár drobných. Na gymnáziu sa nadrieš a platový, či kariérny postup je v nedohľadne.
mas skvelu kombinaciu, v tomto case by si mohla doucovat deti slovencinu na prijimacky, celorocne anglictinu a ver mi ze aj doucovanie pre pristahovalcov - je velky zaujem o kurzy slovenciny (vidim to na fb strankach Foreigners in Bratislava. Drzim palce
@dd1592001 priprava projektov, vzdelavacich materiallv atd. Sleduj ponuky NUCEM, NIVAM atd. z casu na cas sa nieco objavi
Ako učiteľka gymnázia určite nemôžeš ísť dokladať tovar alebo rozvážať pizzu!!! To robia tvoji študenti. Dorob si tlmocnictvo a plus doučovanie je ok. Manuálne práce nechaj tým, ktorí to študovali. Ty si vyštudovala svoje špecializácie. Varovanie detí tiež nie, v škole máš toho dosť, potrebuješ mentálny oddych.
Ako učiteľka gymnázia určite nemôžeš ísť dokladať tovar alebo rozvážať pizzu!!! To robia tvoji študenti. Dorob si tlmocnictvo a plus doučovanie je ok. Manuálne práce nechaj tým, ktorí to študovali. Ty si vyštudovala svoje špecializácie. Varovanie detí tiež nie, v škole máš toho dosť, potrebuješ mentálny oddych.
@aurelia2000 Prečo by nemohla?
@aurelia2000 Prečo by nemohla?
@anonym_8b5bdb Lebo neštudovala na to, aby robila nízko kvalifikované roboty.
dievčatá, a mimochodom si uvedomujeme, že sme ako spoločnosť úplne v pohode prijali fakt, že na to, aby učiteľ dôstojne žil, je potrebné, aby si privyrábal --- nemám nič proti privyrobeniu si, vážim si akýkoľvek spôsob a druh práce, ale považovať to za normál pri učiteľoch mi príde nedôstojné ...
@anonym_8b5bdb Lebo neštudovala na to, aby robila nízko kvalifikované roboty.
@aurelia2000 Ako mentálny oddych a privyrobenie je to super. Nevydrží po celom vyučovacom dni ešte aj podvečer/večer/víkend riešiť prácu podobného charakteru.
dievčatá, a mimochodom si uvedomujeme, že sme ako spoločnosť úplne v pohode prijali fakt, že na to, aby učiteľ dôstojne žil, je potrebné, aby si privyrábal --- nemám nič proti privyrobeniu si, vážim si akýkoľvek spôsob a druh práce, ale považovať to za normál pri učiteľoch mi príde nedôstojné ...
@jajo1 samozrejme, ale v spolocnosti aj tak na ucitela pozeraju pomaly ako na odpad a tak sa k nemu spravaju a tak ho hodnotia. Ucitel sa len prisposobil a zistil, ze so svojim platom vela vody nenamuti a ked chce svojim detom dat nieco navyse, tak mnohi maju aj druhe prace. Ale v spolocnosti, ked si vsimas, tak ucitel je pre ludi ten, co nic nevie, zaujimave, ze mnohi podnikaju, alebo maju pracu, ktoru ten, co ho kritizuje vykonava ako hlavnu cinnost.
@aurelia2000 Ako mentálny oddych a privyrobenie je to super. Nevydrží po celom vyučovacom dni ešte aj podvečer/večer/víkend riešiť prácu podobného charakteru.
@anonym_8b5bdb Netrep. Poradila by si takúto nehoráznosť aj lekárovi, právnikovi alebo inžinierov? Keď chce mentálny oddych, tak si môže vybrať šport, kultúru. Ona už 8 hodín v tej škole odrobi.
@aurelia2000 moj byvaly kolega to robil, lebo mal aprobaciu, kde sa nedoucuje. Taktiez kolegyna mlada po skole, rozvazala pizzu.
@anonym_8b5bdb Netrep. Poradila by si takúto nehoráznosť aj lekárovi, právnikovi alebo inžinierov? Keď chce mentálny oddych, tak si môže vybrať šport, kultúru. Ona už 8 hodín v tej škole odrobi.
@aurelia2000 ale ano, suhlasim s tebou, ja som napisala, co robili ucitelia, ktorych poznam.
@aurelia2000 Áno, poradila. Ako mentálny oddych je výborná nenáročná práca. Mne to veľmi vyhovovalo robiť po náročnej mentálnej práci niečo fyzické.
@jajo1 samozrejme, ale v spolocnosti aj tak na ucitela pozeraju pomaly ako na odpad a tak sa k nemu spravaju a tak ho hodnotia. Ucitel sa len prisposobil a zistil, ze so svojim platom vela vody nenamuti a ked chce svojim detom dat nieco navyse, tak mnohi maju aj druhe prace. Ale v spolocnosti, ked si vsimas, tak ucitel je pre ludi ten, co nic nevie, zaujimave, ze mnohi podnikaju, alebo maju pracu, ktoru ten, co ho kritizuje vykonava ako hlavnu cinnost.
@zuzana76 v tomto s tebou úplne súhlasím. Ja nepovažujem za nedôstojné to, že si učiteľ privyrába, ale to, že to spoločnosť považuje za normálne. Vo vyspelej spoločnosti je učiteľ vážený človek s primeraným spoločenským postavením. U nás je učiteľ, presne ako píšeš, považovaný za odpad spoločnosti
@aurelia2000 Áno, poradila. Ako mentálny oddych je výborná nenáročná práca. Mne to veľmi vyhovovalo robiť po náročnej mentálnej práci niečo fyzické.
@anonym_8b5bdb Ja keď chcem robiť niečo fyzické, tak mám na to bicykel, bazén, hory, záhradu. Určite nepôjdem so svojimi študentami na brigádu.
Ešte je tu druhá možnosť, ktorú mnohí využívajú: v škole to len tak odflaknut a zarobiť si v druhom zamestnaní. Táto spoločnosť si taký prístup zaslúži (bohužiaľ).

A čo vieš ponúknuť? Čo vieš ?
Však skús nejaké agentúry či nehladaju ľudí na tlmočenie a preklady
Leno asi programovať nevieš