icon

Zákon DAC7 a limity pre odvod daní: Reálne skúsenosti a rady

ivanka448
23. jan 2024

Ahojte,

chcem poprosiť o radu, v rokoch 2022/2023 som sa na jednom nemenovanom českom aukčnom portáli rozhodla popredávať zbytočné veci v domácnosti, ale keďže som vedela o tejto novej smernici tak som si dávala pozor aby som nepresiahla ten limit 30 predajov za rok 2023 a skončila som okolo 25.
Lenže stále ma otravujú a posielajú varovania aby som vyplnila DAC7 údaje, tak som písala na podporu že prečo to chcú nakoľko nespĺňam daný limit.
Po X emailoch mi konečne odpísal niekto kto len nekopíroval naučený text že limit na odvod daní spĺňam lebo mi v roku 2023 prišli platby aj za predaje z konca roka 2022 čo je pravda lebo koncom roka som dávala na predaj nejaké veci ktoré mi vyplatili na začiatku roka 2023. Takže dokopy mám v roku 2023 cez 30 vyplatených obchodov ale uskutočnených nie.

S týmto ich výkladom teda ja absolútne nesúhlasím lebo nikde v tom zákone sa nepíše že sa do toho môžu započítať aj predaje za rok 2022.

Má niekto reálne skúsenosti ako postupovať prípadne nejaká účtovníčka ktorá s tým pracuje?

Ďakujem.

kris_tin257
23. jan 2024

Ja sa tu iba pripnem 📌

lobelie
Odpoveď bola odstránená
ivanka448
autor
25. jan 2024

No ja som sa bola pýtať na daňovom úrade, a je to tak že keď prídu platby aj za rok 2022 v roku 2023 počíta sa to za rok 2023. Takže smola, budem musieť podať daňové priznanie. A aj keď som si na to dávala pozor tak som sa obabarala.
@lobelie, po správnosti by si mala podať priznanie aj ty.

kris_tin257
25. jan 2024

@ivanka448 prečo keď je to oslobodené od daní?

lobelie
Autor odpoveď zmazal
ivanka448
autor
1. feb 2024

@kris_tin257 A čo je oslobodené od dani?

ivanka448
autor
1. feb 2024

@lobelie Takýmto článkom by som sa vyhýbala lebo už sa to riešilo že tieto portáli vydali kopu mylných informácii. Ono sa vlastne vôbec nič nemení. AJ doteraz ten kto predával pravidelne veci na internete a teda vykonával zárobkovú činnosť tak mal povinnosť podať daňové priznanie. Len akurát už teraz bude mať o ňom daňový úrad info. Teda ani nie lebo Bazošu, FB Marketplace a pod. kde je 99% predajov sa to netýka. Čiže to je celé len komédia.

kris_tin257
1. feb 2024