Zákonník práce § 162 odsek 4 a tehotenstvo
Kočky pracujem v jednej firme.Firma je vedená ako zber a spracovanie elektroodpadu.Nebudem písať čo konkrétne robím. Ide oto že celý deň stojím na nohách,cez zimu tam je aj -1 A cez leto aj +34 stupňov.Mam ručnú prácu kde sa môžem ľahko buchnut do brucha a keďže je tam aj elektroodpad tak hrozí aj choroba.Moja otázka znie že môj zamestnávateľ nemá pre mna prácu ľahkú a tam potom nastáva ten PARAGRAF 162 odsek 4 .Od akého lekára musím mať papier aby mi zamestnávateľ uznal pracovné voľno z náhradou mzdy?
Staci ti potrvdenie od gynekologa, ze si tehotna. To prilozis k pisomnemu oznameniu tehotenstva, kde si poziadas o preradenie na inu pracu. Zamestnavatel ta tymo padom nemoze vyhodit a vsetky upravy pracovnej zmluvy musia byt s tvojim suhlasom. Neviem, kto posudzuje, ci je praca naozaj nevhodna pre tehotne. To uz je komplikovanejsie.
@a_lexie ani to nie je také komplikované, BOZP a zdravotná služba vo firmách.. ten čo zamestnancov školí, toto aj vyrieši, bežné je na firme na neho kontakt ( aspoň u nás), prípadne ho môže o radu požiadať zamestnavatel.. Buď si to dá potvrdiť ešte lekárom alebo nie, ak je to z pozície jasné. V každom prípade títo ľudia sú presne od toho, aby riešili vhodnosť práce pre zamestnancov a opatrenia.
@simca06022011 ja viem, ja som to riesila. Som chemicky inzinier a preradovali ma z vyroby do kancelarie. Ale keze nasa vyroba nerobi z chemickymi latkami, ktore by bolinklasifikovane ako teratogene, teorericky ma nemusel stiahnut, lebo tam vlastne nic "nebezpecne" nebolo. Ale ved kazdy vieme svoje. Kedze som mala nejake problemy, tak som si toto vydupala.

@basska23 doktorka ti da normalne preradenku.To ze ta nema kde dat zamestnavatel je jeho vec. Musi to akceptovat. Mna cely cas nutili aby som isl a na pn, ale odmietla som,sama doki mi dala tu preradenku a vravela ze nech sa nenecham odradit.