Zmeny v nadčasoch pre pedagogických zamestnancov od roku 2026
Dobrý deň,chcem sa opýtať na nadčasové hodiny v školstve u PZ.1.mozem odmietnuť nadčasové hodiny na začiatku roka?
2.ak by som bola napr.pol týždňa chorá,a jednu nadčasovú by som odrobila a jednu nie,tak tá odrobena by mi nebola zaplatená ani našetrené lebo som neodrobila celý týždenný úväzok 23hodin?
3.mam mať týždenne odrobenych 37,5 alebo 23 hodín aby sa mi nadčasové hodiny rátali alebo preplácajú,teda nestrácali?
4.pride mi to ako blbosť keď zamestnanec v bežnej práci si vezme v piatok dovolenku,od pondelka do štvrtka si nadrobi 7 hodín,výpočet by mal byť 37,5 mínus 7,5 dov piatok,plus 7nadcas,teda odrobi 37,teda ani plný úväzok
Veľká vdaka
V 2. myslíš stály nadčas?
V 1. ako myslíš zastupovanie, tak nemôžeš odmietnuť, keď si o ňom vopred informovaná, čo si vždy.
Nadcasova hodina počíta, keď ju odpracuješ, tú konkrétnu.
A kde je taká Učiteľská skupina?

@lili177 1. Vo väčšine škôl nie, niekto zastupovať musí. A čo sa týka ostatného, tak v čase neprítomnosti v práci čerpáte P, sprievody na ošetrenia, dovolenku, alebo PN. takže ak máte 1 nadčasovú hodinu tá sa Vám ráta (buď náhradne voľno alebo preplatiť) a zbytok týždňa keď ste boli chorá ste čerpali vyššie uvedené možnosti voľna.