Ako časte robíte hĺbkové čistenie kúpeľne?
Dobrý deň, neviem, či som dala správny názov diskusie, ale ide o toto:
Pred rokom sme sa presťahovali do domu. Máme viacero kúpeľní a toaliet a všetko bolo nové alebo aspoň absolútne čisté, že by tam človek nenašiel jedinú nedokonalosť 🙂
Chodí nám pravidelne upratovacia firma a teda spoľahla som sa na to, že vedia čo a ako čistiť.
Už dlhšie som pozorovala, že sa na batériách zbiera vodný kameň v ohyboch, pri perlátore, dokonca v umývadlách také tmavé okolo odtoku. Nejak som to v zápale každodenných povinností prehliadala, ale dnes mi to už nedalo. Za ten rok nikto nevyčistil perlátory, bolo tam množstvo kameňa, z dolnej strany batérie úplné nánosy. Aj v umývadlách nedostatky, v sprchovom kúte taktiež v rohoch kameň a oranžové linky. Pritom nedávno som žiadala hĺbkové čistenie kúpeľní, moja chyba, že som nešpecifikovala čo konkrétne chcem, vyčistili sa len kachličky.
Zaujimalo by ma, ak sa pravidelne PORIADNE tieto veci čistia (dajme tomu pri bežnom upratovaní raz za týždeň/dva), je možné, že sa takéto nánosy aj tak urobia? A ak teda áno, ako často robíte také poriadnejšie čistenie kúpeľne v zmysle dokonalého odstránenia kameňa zo všetkých záhybov? Ako často rozkladáte perlátory a máčate ich v octe, aby sa vyčistili?
Ospravedlňujem sa za anonyma, ale bojím sa, že ma vysmejete 😂 mama ma nič o poriadnom upratovaní nenaučila a predtým som bývala v nájmoch, kde boli kúpeľne v príšernom stave a ja som bola tá, čo ich dávala dokopy 🙈 doma chcem mať pekne a čisto
Aj my mame tvrdu vodu a toto okolo kohutikov je za par dni.to cistim vzdy, ked to vidim, nielen 1x za tyzden. Pouzivam na to vyradenu zubnu kefku a Pulirapid.
Raz týždenne a áno, aj ja mám v takom stave kúpeľňu za 4-5 dní. Máme extrémne tvrdu vodu. Bez poriadnej chémie to ani nevycistim. Skúšala som všetky babské rady. Jediné čo ako tak zaberá, tak vylestit sprchový kút tekutý mi stieračmi. Potom nemám po dvoch dňoch také stekance, že to vyzerá akoby som to tam mesiac neumyvala.
S vodou neviem nič robiť, koľko bývam v paneláku
@majulino prosím ťa, akú chémiu konkrétne používaš? Že by som vyskúšala niečo iné, ja som už mala toľko čističov z drogérie a nejak s ničím nie som spokojná
Baterie cistim vo vsetkych zahyboch min raz do tyzdna. Mne sa na kupelni osvedcila fixinela na vodny kamen. Sklenenu zastenu zotierame stierkou po kazdom sprchovani (zalezitost 30s) a raz do tyzdna ju vycistim od vodneho kamena a vylestim okenou. Perlatory cistim podla potreby, ako sa mi zda, ze je uz potreba. Toto ja nepovazujem za hlbkove cistenie kupelne, toto je bezne cistenie.
Inak raz za cas (2x do roka) vezmen zubnu kefku a vycistim vsetky spary, skary a zahyby.
ja to vyčistím keď vidím že to tam je. teda nič že pravidelne - ale priebežne. tiež mi chodí upratovať pani - ale tá robí bežné upratovanie. ak chcem niečo špeciálne, upozorním ju na to…
takže v pohode keď prídu nabudúce tak povedz čo konkrétne žiadaš…
Áno to si aj ja myslím, že by mali tieto veci čistiť poriadne zakaždým, je vidieť, že to dlhšie zanedbávali. Zdola na batériách bolo vodného kameňa fakt veľmi veľa, na jednej dokonca mapa 2x2 cm.
Inak keď už sa tu dávajú tipy, tak ja som si to vyčistila octom s kys.citrónovou, to je top za mňa.
ja to vyčistím keď vidím že to tam je. teda nič že pravidelne - ale priebežne. tiež mi chodí upratovať pani - ale tá robí bežné upratovanie. ak chcem niečo špeciálne, upozorním ju na to…
@biba_18 jasné, upozorním. Zaujimalo ma, ako rýchlo sa také nánosy dokážu vytvoriť a či je teda chyba v tom, že som ich poriadne nepoverila hĺbkovým čistením kúpeľne alebo v tom, že tie batérie proste nedostatočne čistia pri bežnom upratovaní.
@anonym_autor musím týždenne, máme veľmi tvrdú voduna mne sa fakt za týždeň veľmi zakameňujú tie kúpeľne. Čistím octom, s ničím iným som spokojná nebola.
@anonym_autor každý týždeň samozrejme. No sám si človek urobí najlepšie 🤷🏻♀️😁
@anonym_autor ja neviem 2x rocne. Podla mna riesis chujoviny, ale ak ti to robi radost....
@anonym_autor Mama ta nenaucila? To treba ucit? Ved to nie je pisanie, citanie. V podnajmoch si neumyvala? Mozno ani nie. Raz som mala 2 slecny v podnajme, za 2 roky neumyli okna, neoprali zaclony a na kuchynskej linke 1cm prachu s mastnotou. Slecny ani nemali zaujem nieco take urobit. 🙉
Ja utriem batériu, kút, vaňu, kachličky do sucha po každom použití, zaberie mi to od 3 sekúnd (batéria) po dve minúty a neupratujem hĺbkovo nikdy nič. Ale som sama, neviem si to predstaviť robiť pri deťoch alebo iných ľuďoch... Jedine ich to naučiť, aspoň batérie.
@anonym_autor ja to riešim tak, že si kúpeľňu umývam sama 😁
Čistím, ked vidim, ze treba.
Pulirapid a Fixinela na hlbkove, na denne cistenie Savo kúpeľňa (nie je tak agresivne).
Voda velmi tvrdá plus s malymi detmi je to samozrejme ine ako iba dvaja dospelí atd.
@anonym_autor Mama ta nenaucila? To treba ucit? Ved to nie je pisanie, citanie. V podnajmoch si neumyvala? Mozno ani nie. Raz som mala 2 slecny v podnajme, za 2 roky neumyli okna, neoprali zaclony a na kuchynskej linke 1cm prachu s mastnotou. Slecny ani nemali zaujem nieco take urobit. 🙉
@spongebob1 áno, myslím si, že takéto veci treba deti učiť, ale ty si asi spadla učená z nebies, že si hneď vedela, ako rozmontovávať batérie 🙂 hlavne také, ktorých sa pred tebou roky nikto nedotkol
@spongebob1 ja neviem prišla si poradiť alebo si kopnúť?🤷🙄🙄
@spongebob1 áno, myslím si, že takéto veci treba deti učiť, ale ty si asi spadla učená z nebies, že si hneď vedela, ako rozmontovávať batérie 🙂 hlavne také, ktorých sa pred tebou roky nikto nedotkol
@anonym_autor A co si robila ako dieta? Nestala, nepomahala mame, otcovi pri domacich pracach? Zasnem, pripominas mi pani z USA. Okupala macku a dala ju ususit do mikrovlnky. Ved v navode nebolo napisane , ze nie je urcena na susenie zvierat. 🙉
Vidim vodny kamen, pozriem na internet, ake pripravky su dostupne. V sucasnej dobe sa mlada zena toto opyta. Keby si bola skolkarka alebo na 1.stupni pochopim. Prepac, to nie je smiesne ale smutne.
@anonym_autor A co si robila ako dieta? Nestala, nepomahala mame, otcovi pri domacich pracach? Zasnem, pripominas mi pani z USA. Okupala macku a dala ju ususit do mikrovlnky. Ved v navode nebolo napisane , ze nie je urcena na susenie zvierat. 🙉
Vidim vodny kamen, pozriem na internet, ake pripravky su dostupne. V sucasnej dobe sa mlada zena toto opyta. Keby si bola skolkarka alebo na 1.stupni pochopim. Prepac, to nie je smiesne ale smutne.
@spongebob1 Nepýtala som sa ako to vyčistiť, sama som dala tip, že najlepšie mi kameň ide dole octom s kys.citrónovou. Vidím, že si sem asi prišla so zámerom ponižovať druhých, možno by však stačilo naučiť sa čítať s porozumením 🙂
Ostatným ďakujem za normálne odpovede o frekvencii usádzania kameňa, pomohlo.
@anonym_autor my máme tiež tvrdú vodu a keďže nás je doma viacero, za každým keď vidím, že je bateria mokra utriem do sucha aby neostal vodný kameň, mám na to mini utierku hneď na radiátore vedľa umývadlá, budem to robiť kým sa mladší členovia nenaučia umývať ruky bez toho aby celú batériu nemočili, proste mám rada lesklé batérie a kohútiky 😃 na veľmi silný vodný kameň som používala fixinelu ale raz mi ostala batéria poškodená, odvtedy radšej cilit bang a pri hlbkovom čistení použijem čistič na wc proti vodnému kameňu tuším značka domestos a potom všetko poriadne oplachnem a vylestim.
@anonym_autor my máme tiež tvrdú vodu a keďže nás je doma viacero, za každým keď vidím, že je bateria mokra utriem do sucha aby neostal vodný kameň, mám na to mini utierku hneď na radiátore vedľa umývadlá, budem to robiť kým sa mladší členovia nenaučia umývať ruky bez toho aby celú batériu nemočili, proste mám rada lesklé batérie a kohútiky 😃 na veľmi silný vodný kameň som používala fixinelu ale raz mi ostala batéria poškodená, odvtedy radšej cilit bang a pri hlbkovom čistení použijem čistič na wc proti vodnému kameňu tuším značka domestos a potom všetko poriadne oplachnem a vylestim.
@kvoli tiež mám doma jeden malý exemplár, čo pri umývaní rúk vytopí polovicu kúpelne 😂 Takže rozumiem
@spongebob1 Nepýtala som sa ako to vyčistiť, sama som dala tip, že najlepšie mi kameň ide dole octom s kys.citrónovou. Vidím, že si sem asi prišla so zámerom ponižovať druhých, možno by však stačilo naučiť sa čítať s porozumením 🙂
Ostatným ďakujem za normálne odpovede o frekvencii usádzania kameňa, pomohlo.
@anonym_autor To nie je ponizovanie. Ak clovek nieco povie mladsej generacii, je to ponizovanie. Za mna je to hanba a dovol, aby som mala vlastny nazor. Hanba ci pre zenu alebo muza.
@anonym_autor ahoj, do technickej miestnosti by sa ti nezmestil zmakcovac vody? Ja mam, je to taka nadrz, kupujem do nej sol 25kg verco, kazdych 1,5mesiaca a nemam ziadny vodny kamen
@anonym_autor To nie je ponizovanie. Ak clovek nieco povie mladsej generacii, je to ponizovanie. Za mna je to hanba a dovol, aby som mala vlastny nazor. Hanba ci pre zenu alebo muza.
@anonym_f81181 nuž a za mňa je to ponižovanie, ale maj názor, aký chceš 🙂 názor sa dá napísať aj slušne, bez urážok či irónie, bohužiaľ základy slušnej komunikácie zjavne chýbajú ľuďom naprieč generáciami.
@anonym_autor ahoj, do technickej miestnosti by sa ti nezmestil zmakcovac vody? Ja mam, je to taka nadrz, kupujem do nej sol 25kg verco, kazdych 1,5mesiaca a nemam ziadny vodny kamen
@mira0611 manžel pozeral niečo také od firmy Marlus, máte to navedené do všetkých kohútikov? Čítala som, že tým, že má tá voda menej minerálov, nie je vhodná na celodenné pitie. Niekto ale zase hovorí, že je to tak zdravšie 😀
@mira0611 manžel pozeral niečo také od firmy Marlus, máte to navedené do všetkých kohútikov? Čítala som, že tým, že má tá voda menej minerálov, nie je vhodná na celodenné pitie. Niekto ale zase hovorí, že je to tak zdravšie 😀
@anonym_autor ja to mam napojene tam, kde vstupuje do domu voda, takze v celom dome mam makku vodu.
Pitie makkej vody po case moze sposobit v tele nedostatok mineralov, my vsak pijeme vodu z barelov, aj pred nastahovanim sem, sme pili tu vodu, od firmy aquaunion v sklenenych bareloch.
Pri vareni a podobne sa nemusis bat tuto vodu pouzivat (makku mam na mysli). Makkou vodou chranis aj spotrebice, wc, armatury, vlasy a plet budes mat lepsie lebo ta sol z toho vyberie aj chlor.
Na zaciatku som kupuvala v obi kazdy mesiac sol, teraz uz len len kazde 3 mesiace, ale vraj vo vodarnach spustili nejaky zmakcovac vody, preto si to pyta menej soli.
@anonym_autor take, co davas na kohutik a mas to pod kohutikom nainstalovane nechcem, lebo udrzba zariadenia je vacsinou dost draha, toto zariadenie ma stalo 700euro a kupujem sol okolo 13 euro, rocna udrzba nie je.
Take, co ty pises ta vyjde ovela drahsie (podla mna),
Niektory potom prisahaju na magneticku cisticku, ale mam znameho ktory to mal a povedal, ze to absolutne im nepomahalo, potom nainstalovali taketo nieco ako mam ja a super im to funguje.
@anonym_autor baterie sa nerozmontovavaju casto a ja to nerobim tiez...ked vidim,ze zle tecie voda , poviem muzovi, rozoberie, vycisti sa, podla potreby.
Inak na bezne cistenie je vyborny octovy cistit z DM, na vodny kamen aj pripravok z DM na vodny kamen.
Sem tam dam lumilu,je silnejsia ako fixinela,napr.okolo ramu sprch.kuta, ked bezne tyzdenne cistenie uz nestaci...
Inak na baterie a vanu a kachlicky je ten octovy skvely, doplnam nahradnu napln a super funguje.
Na wc je top biely domestos obcas, ale pozor, nemiesat s nicim, hrozi rozleptanie sliznice pri vdychnuti. Coze opatrne ked striekas na dosku nieco ine, ja dosku vzdu dettol alebo nieco take antibakterialne...
Kupelnu umyvam raz za tyzden ale s lupou ju neskumam ci je niekde smietka. Na kohutiky pouzivam taky gumovy kalistek z tchiba, nalejem do toho ocot a nasadim na kohutik a odstrani to kamen z vecera do rana. Na sprchovom kute na skle mame kamen flaky po tyzdni. Ked vidim plesen dam savo na plesen.

Raz týždenne a áno, aj ja mám v takom stave kúpeľňu za 4-5 dní. Máme extrémne tvrdu vodu. Bez poriadnej chémie to ani nevycistim. Skúšala som všetky babské rady. Jediné čo ako tak zaberá, tak vylestit sprchový kút tekutý mi stieračmi. Potom nemám po dvoch dňoch také stekance, že to vyzerá akoby som to tam mesiac neumyvala.
S vodou neviem nič robiť, koľko bývam v paneláku