icon

Ako čistiť spací vak z Merino vlny?

danette
21. feb 2025

Ahojte. Kúpila som synovi drahý spací vak z Merino vlny. Prišli k nemu inštrukcie ohľadom prania. Že netreba často prať, najlepšie len ručne, alebo na jemnom programe, tiež nie v agresívnom prášku, atď. Hneď pri prvom použití sa mu ho podarilo celý prečúrať. Vyprala som ho teda ručne a pevne dúfam že nebudú takéto nehody časté. Ako riešite takéto nehody vy?

thereisabear
21. feb 2025

Gél na vlnu, práčka na programe vlna, sušička na programe vlna.

palculienka40
21. feb 2025

@danette dobry prasok maju v dm s lanolinom ak nematr program vlna staci akykolvek kratky program na 30 srupnov a otacky 800 max. Bezne takto periem merino. Nechat volne uschnut na balkone alebo ak mate susiaren.

nikolani
21. feb 2025

@danette tiež perieme s gélom na Merino vlnu (značka Jelen) a na programe ručné pranie/vlna, to nám dáva tuším 30 stupňov a 800 otáčok. Susime voľne na radiatore v kúpeľni ale ako pozerám predchádzajúce komentáre tak si na sušičke nájdem program na vlnu 🙂
Nemusíš sa toho báť, krpec nám v tom spal pri odplienkovani a boli časy kedy sme ho prali fakt že každý deň, potom aj keď ochorel a tak že sa proste nezobudil na cikanie, alebo ráno nestihol wc a pod. Máme od kaarsgaren a napriek častému praniu je stále ako nový (prvý vak mal rok kým z neho nevyrastol a tiež je stále pekný)

krkavcia_mater
21. feb 2025

@danette napr ja som ho prala 1x asi po 4 mesiacoch. Precikany nebol. Ale zvyknem ho dat vyvetrat na balkon.
Inak vsetko merino periem v prasku na vlnu, obcas dam prostriedok s lanolinom. Na programe vlna a nechavam volne schnut vo vodorovnej polohe

nevenka
21. feb 2025

Ja som dala takyto fusak do cistiarne a znicili mi ho. Svagrina ten isty dala do pracky s gelom na vlnu, program vlna a krasny. V cistiarni mi povedali, ze sa bali o softshell a gumu, tsk necistili chemicky, ale drbli do pracky...🙄. Na 30 stupnov, ale neverim, tam sa musela voda zohriat a nasledne zase studena, a vlna sa zrazila.
Takze podla mna doma v pracke a ten program na vlnu a malo by to byt ok.
Ja som kupovala potom metraz merina a presivala cely fusak.

palculienka40
21. feb 2025

@nevenka ten program na vlnu je len na 1,5 kil. Ak mam nieco vacsie deku alebo viac svetrov neoperie mi to. Preto davam na 30 alebo 20 stupnov na bavlne a znizujem otacky a cas s praskom na vlnu.

svetlonos
21. feb 2025

@danette
v dm som kúpila tekutý gél na vlnu a periem normalne v pracne na vlnennom programe. Ja síce nemám spací vak ake overaly. Ani by ma nehli prať to v rukách. Tiez sa mi v tom precural parádne. Jeden ma na von, jeden na spanie. Nikdy s nimi nebol problém, len keď som raz veeelmi unavena prala a neuvedomila si, ze som zapla normalny program na 40 a normalny prach na pranie. Zo 194ky sa mi zcvrkol na 92 🫣😁 Nevadí, je trochu hrubší a výnimiek ho mladsi brat a ďalšie babo 🙂.