Ako čistiť spací vak z Merino vlny?
Ahojte. Kúpila som synovi drahý spací vak z Merino vlny. Prišli k nemu inštrukcie ohľadom prania. Že netreba často prať, najlepšie len ručne, alebo na jemnom programe, tiež nie v agresívnom prášku, atď. Hneď pri prvom použití sa mu ho podarilo celý prečúrať. Vyprala som ho teda ručne a pevne dúfam že nebudú takéto nehody časté. Ako riešite takéto nehody vy?
@danette dobry prasok maju v dm s lanolinom ak nematr program vlna staci akykolvek kratky program na 30 srupnov a otacky 800 max. Bezne takto periem merino. Nechat volne uschnut na balkone alebo ak mate susiaren.
@danette tiež perieme s gélom na Merino vlnu (značka Jelen) a na programe ručné pranie/vlna, to nám dáva tuším 30 stupňov a 800 otáčok. Susime voľne na radiatore v kúpeľni ale ako pozerám predchádzajúce komentáre tak si na sušičke nájdem program na vlnu 🙂
Nemusíš sa toho báť, krpec nám v tom spal pri odplienkovani a boli časy kedy sme ho prali fakt že každý deň, potom aj keď ochorel a tak že sa proste nezobudil na cikanie, alebo ráno nestihol wc a pod. Máme od kaarsgaren a napriek častému praniu je stále ako nový (prvý vak mal rok kým z neho nevyrastol a tiež je stále pekný)
@danette napr ja som ho prala 1x asi po 4 mesiacoch. Precikany nebol. Ale zvyknem ho dat vyvetrat na balkon.
Inak vsetko merino periem v prasku na vlnu, obcas dam prostriedok s lanolinom. Na programe vlna a nechavam volne schnut vo vodorovnej polohe
Ja som dala takyto fusak do cistiarne a znicili mi ho. Svagrina ten isty dala do pracky s gelom na vlnu, program vlna a krasny. V cistiarni mi povedali, ze sa bali o softshell a gumu, tsk necistili chemicky, ale drbli do pracky...🙄. Na 30 stupnov, ale neverim, tam sa musela voda zohriat a nasledne zase studena, a vlna sa zrazila.
Takze podla mna doma v pracke a ten program na vlnu a malo by to byt ok.
Ja som kupovala potom metraz merina a presivala cely fusak.
@nevenka ten program na vlnu je len na 1,5 kil. Ak mam nieco vacsie deku alebo viac svetrov neoperie mi to. Preto davam na 30 alebo 20 stupnov na bavlne a znizujem otacky a cas s praskom na vlnu.
@danette
v dm som kúpila tekutý gél na vlnu a periem normalne v pracne na vlnennom programe. Ja síce nemám spací vak ake overaly. Ani by ma nehli prať to v rukách. Tiez sa mi v tom precural parádne. Jeden ma na von, jeden na spanie. Nikdy s nimi nebol problém, len keď som raz veeelmi unavena prala a neuvedomila si, ze som zapla normalny program na 40 a normalny prach na pranie. Zo 194ky sa mi zcvrkol na 92 🫣😁 Nevadí, je trochu hrubší a výnimiek ho mladsi brat a ďalšie babo 🙂.

Gél na vlnu, práčka na programe vlna, sušička na programe vlna.