icon

Ako efektívne udržať byt stále uprataný?

pato88
26. nov 2024

Maminy poradte aku mate rutinu/fintu na udrzanie poriadku? Ja upratujem v jednom kuse, ale aj tak to casto vyzera akoby som tri tyzdne ani nepovysavala. V jednom kuse, poslednu miestnost skoncim a uz mozem zacat znova… a pradlo uz ani nekomentujem. Su dni ked to ide, ale ked mam cez den niekam ist, cize miniem 45 min siestu mladsieho, tak uz sa mi neda nicomu dostat az ked zaspia a to chcem ist spat skoro lebo noci su ake su 😣

Strana
z2
marci987
26. nov 2024

To by aj mna zaujimalo.

viestta
26. nov 2024

A spolubyvajuci neupratuje? Male deti asi vela neupracu, ale nieco mozu, ale dospely spolubyvajuci asi nie je digitalny, takze by sa mohol tiez zapojit.

denkabemommy
26. nov 2024

Pravidlá. Hračky máme v izbe a nikde inde. Jeme len v kuchyňu. Riady sa dajú do myčky vždy, keď sa zašpinia, robotický vysávač vysáva denne a máme čisto stále 🙂 raz za týždeň umyjem buď ja alebo muž podlahu, rovnako sa utrie prach. Kúpeľňa sa tak nejak upratuje tiež za pochodu. Idem si umyť zuby, tak šuchnem umývadlo, dosprchujem sa, zostierkujem sklo. Raz mesačne vystriekam savom.

lasona
26. nov 2024

Minimalizovať úplne všetko, čo sa dá...čím menej haraburd doma, tým menej roboty

bolarazjedna
26. nov 2024

Keď som bola mladá, slobodná, bývala som sama a mala som čas a všetko, čo som chcela, pravidelne sa mi stávalo, že štvrtok poobede som komplet vyupratovala byt, piatok ráno som šla do práce a z práce rovno preč na víkend k priateľovi a prišla som domov až v pondelok. A v pondelok všade prah, akoby som prah neutierala, podlahy nepoumyvala. Čiže ak bývaš na takom mieste, tak si treba zvyknúť na trocha nižší štandard.... Uvedomiť si, že byt slúži teba a nie ty máš byť služkou bytu.... Ze môžeš síce vyupratovat celý fő ale čo z toho, keď potom nestihneš užiť si ten poriadok a čistotu, pohodlie, lebo už si nezostane na to čas alebo padáš od únavy....
Neviem aké staré deti máš, či máte zviera, závisí to aj od toho, plus pre každého znamená čistota a poriadok niečo iné. Tak ťažko radiť, ale niekedy stačí zmeniť svoj postoj. Ja som voľakedy umývadlá podlahu každý týždeň, teraz stihnem raz za 1-2 mesiace a nemám pocit, že je oveľa väčší neporiadok.

kavasmliekom
26. nov 2024

@pato88 hrajú sa len v izbe, jeme len v kuchyni, keď nám niečo spadne, zdvihneme, vylejeme, utrieme. Nezehlim. Mam sušičku, rovno v kúpeľni skladám, každý si odnesie svoju kôpku do skrine. Pri varení, resp po varení hneď uprace kuchyňu. Vysáva dcéra, utierame prach všetci, aj 3r dieťa, aj 15r. Manžel rad umýva podlahy. Ja zase kuchyňu a kúpeľňu. Kúpeľňu umývam vždy keď sa sprchujemm 😄 alebo kým sa kúpu deti.
Ale... Aj keď je bordel, lebo nie vždy sa mi chce, tak čo už, oprasim ponožky 🤭😄

mamickalisticka
26. nov 2024

Mám tri malé deti pod 6 rokov, je to u nás ako na smetisku, všade veci, oblečenie, hračky, hrnčeky... Omrvinky. Neznášam to... 🫣🤕 Nemám radu.

beata_k
26. nov 2024

Kazda vec musi! mat svoje miesto, inak sa len preklada z lava do prava a vzdy je v podstate neporiadok.

arianna25
26. nov 2024

@viestta 😆 super

nika23t
26. nov 2024

@pato88 a vidia ten neporiadok aj ostatní? Lebo ja sa idem zblázniť, ako to dennodenne vyzerá u nás, ale môj muž stále vraví, ze mame poriadok, ze veci, ktoré vidím sú hračky a veci bežného denného využitia. Žiaden bordel ani neporiadok vraj doma nemáme. Ja to ale vidím inak... A pritom kazdy večer pred spaním je všade poupratovane.

zuzka565
26. nov 2024

My máme veľký dom. A každý týždeň si dávam veľké upratovanie trvá mi to od rána do tej štvrtej. Medzi tým ti s mužom udržujeme. Keď ja nestíham cez týždeň povysavat tak vysáva on. Tak isto s riadom. Keby som to mala robiť všetko sama tak by to nešlo tak ako to ide. Mame dvoch synov 3 a 7 rokov.

deti95060810
26. nov 2024

neviem si predstaviť umývať podlahy raz za mesiac - dva... ako niekto píše vyššie.

marcellka32
26. nov 2024

@bolarazjedna umývadlá za 1-2 mesiace ? Vážne ?

terry658
26. nov 2024

@pato88 autorka nič si z toho nerob. Keď budú deri väčšie bude aj poriadok. Ja mám doma ročné tornádo s obsesiou na vyhadzovanie všetkého z kisiek,poličiek, skriniek. A ďalšie dve školopovinné deti, ktoré sú rady keď sa naučia a stihnú krúžky. Ich maximálna povinnosť je vyložiť riady lebo reálne za ten deň viac nestihnú. Žehlím často do polnoci. Spávam minimálne a poroadok nikde 🤦🏻‍♀️

iivancova
26. nov 2024

@marcellka32 zrejme preklep a chcela povedať, že umýva podlahy raz za 1-2 mesiace, nie umývadlá

bolarazjedna
26. nov 2024

@marcellka32 nie umývadlá, ale umývala podlahu 🤦 vysavat za to vysavam častejšie. A umývadlo čistom cca 1x týždenne

bolarazjedna
26. nov 2024

@deti95060810 to je v poriadku, každý má svoju hranicu tolerancie 🙂 keď budem mať deti vyletené z hniezda, tak môžem zase upratovať, koľko len chcem 🙂

mimikarol
27. nov 2024

Počkať kým deti vyrastú. Dovtedy sa aspoň snažiť aby malo všetko svoje miesto.

pato88
autor
27. nov 2024

@viestta nemam spolubyvajuceho, mam manzela, otca mojich deti. To malo byt ako vtipne, ci ako ste to mysleli, preco by som chlapa, s ktorym som sa rozhodla stravit zivot degradovat a volat ho spolubyvajuci? Ci vy uz s muzom iba zdielate byt? My mame fungujuce manzelstvo. Islo mi v otazke skor o to, ako to maju vymyslene ine rodiny. Mne sa da co to vacsie upratat, iba kym mam jedno dieta doma a sme aj fyzicky doma a spi, vecer je to uz chaos. Prideme domov, navarim, zabavim oboch ako sa da, okolo 18tej sa zjavi muz, ideme vecerat, rychlo deti do vane, sup do postele, maly na prso a starsiemu citam knihu, manzel zatial co to sprace po veceri, ja uspim maleho, manzel starsieho, kto vyjde z izby skor sa pusti este do kuchyne, ja ak som nestihla po veceri este nachystam malemu do skoly (chodia 3x do lesa tyzdenne, takze radost v tomto pocasi chystat aj lesny aj poobedny oufit) vyvesam spinave z lesa co doniesol, resp vyberiem z pracky, manzel znesie smeti, pozbieram a do postele… a pradlo caka na zehlenie, kupelna potrebuje prebehnut, maly bol v lese, tak je vasede popadane z oblecenia a topanok, vak by bolo dobre umyt… to je ten idealny pripad, ale ked su chori alebo ja, ked 4x do tyzdna nieco mame tak je to ako to je a na to riadne upratovanie cas neni.

marcellka32
27. nov 2024

@pato88 robiť len nutné: prádlo, riady, kúpeľňa, wc, smeti..ostatné keď je čas, zapájať deti do upratovania

viestta
27. nov 2024

@pato88 netusila som ci mas manzela, ci priatela, partnera. V kazdom pripade je to clovek, s ktorym zdielate rovnaku spolocnu domacnost, starate sa o spolocne deti. Takze ak nestihas, tak asi bude musiet pridat. Alebo ty si lepsie zorganizujes zivot, ked jeho nechces viac zatazovat.

mamutka
27. nov 2024

Mňa vždy fascinuje, keď ženy píšu, že nestíhajú a potom spomínajú že žehlia. Akože keď nestíham, tak toto je taká vec, ktorú prvú vylúčim a mám ušetrený čas. Fakt nechápem tuto činnosť, pokiaľ netreba manželovi, ktorý musí nosit oblek každý deň vyžehliť jednu košeľu.
Pomáha asi jedine minimalizovať počet veci v byte. Menej kramov, menej bordelu.
Ja si šetrím čas aj tak, že kým si umývam zuby, druhou rukou umyjem umývadlo.
Najviac času mi ušetria umývačka a roboticky vysávač. S láskou ho oslovujem Moták, každý deň ho vypustím a robí mi radosť.

pato88
autor
27. nov 2024

@denkabemommy to znie dobre, asi sa inspirirujem tou kupelnou, lebo robit ju celu naraz je des :(

pato88
autor
27. nov 2024

@kavasmliekom hej vidim, nam nejde to upratovanie za pochodu, ja mam pocit, ze niekedy nestihame nic, nieto este po sebe spratat, ale potom sa to nakopi a ked ja nemam aspon hodku denne na spratanie tak to je ako po vojne u nas

pato88
autor
27. nov 2024

@nika23t presne to mi hovori mama, ked sa postazujem, ze hracky nie su neporiadok… syn ma 5 rokov, tak on to nejako nevnima sa mi zda a maly ma 11 tyzdnov, tomu je to asi uplne jedno. Manzel, ze sak riad je umyty, ciste veci su v skrini, smeti vynesene a v sobotu sme povysavali :D a ja uprimne neviem ci on vobec niekedy rozmyslal nad tym, ze treba utriet prach alebo okna umyt… alebo ze ta dlazka potrebuje umyt castejsie

pato88
autor
27. nov 2024

@zuzka565 mne tiez tyzdenne upratovanie trva dlho, to robim s prestavkami cez vikend, ale v utorok uz treba znova co to popratat :( muz pomoze s riadom, ale neviem docielit taky ten pocit cisteho bytu, ze vaetko je pelne ciste a upratane, proste sa to neda, vzdy treba nieco odignorovat :(

pato88
autor
27. nov 2024

@terry658 ja mam 11 tyzdnoveho a starsi mal nedavno 5. On si sprace aj hracky, nieledy dobrovolne, niekedy povinne, niekedy az po 2 dnoch :D ja mam pocit, ze to denne udrziavanie je nad moje sily :(

pato88
autor
27. nov 2024

@mamutka maly ma 11 tyzdnov, jemu este zehlim. Nam dospelym malo co, ale aj starsi nema vela na zehlenie, ale strasne kvantum na pranie a skladanie.

mell27
27. nov 2024

@pato88 naučiť všetkých doma si po sebe upratať... Ináč sa môžeš aj zblázniť...

tiezjedna
27. nov 2024

a možno ten neporiadok nie je taký tragický ako ho vnímaš a ty a vadí len tebe😉 Ja som pri deťoch stíhala síce v pohode všetko, ale ak sa aj stalo, že niekde som videla "bordel" (rozumej veci odhodené na gauči alebo tak podobnú tragédiu😂), tak som sa naučila to ignorovať a upratala som to až "pri ceste"... Proste sa to nezblázní😉 Pravda je, že v menšom priestore bijú tieto blbosti do očí viac. My máme pomerne veľkorysý dom, navyše bez zbytočného nábytku, vitrín, poličiek a pod., kde by ma štval ešte neutretý prach...

Druhá rada - pani na upratovanie. Raz za týždeň ak to financie dovoľujú. Neuveriteľná zmena. Udržiavanie poriadku je hneď o niečom inom, keď ti raz za týždeň niekto urobí všetky tie "hrubé" práce, na ktoré nie je čas (....ani chuť) 👍

Strana
z2