icon

Ako odstrániť fľaky a vybieliť plachty?

26. jún 2024

Cauky poraďte prosím čím sám dole už zaprane flaky od čokolády a čím vybielim biele plachty aby.boli biele a bez fľakov? Vďaka

viestta
26. jún 2024

Ja flaky, aj zaprate biele raz za cas vyperiem s najobycajnejsou tabletkou do umyvacky. Prihodim, jednu, dve k pradlu do bubna, okrem toho prasok ako zvycajne, doam nadlhsi program aky pracka ma a najvyssiu teplotu aku pradlo znesie.

egonsk
26. jún 2024

na vacsinu flakov vyborne zabera pranie v makkej vode, takze zmakcovacia sol na pranie (nie taka ako do umyvacky - tam je to regeneracna sol) a pridat sodu, pripadne mozes aj zlcove mydlo trosku nastruhat, alebo kedze som lenivy chlap, mne sa osvedcil kauflandacka lacna obdoba wanishu prisipat ku prasku. Takze sol+"wanis"+prasok a aj na 40tke som vytiahol ziarive biele, alebo ciste farebne, ktore predtym mohli vyzerat ako od bezdomovca (po praci na zahrade a pri opekani si biele tricka a ponozky, pripadne po oprave auta monterky si dokazes predstavit urcite). Ak das sol+prasok+sodu, tak ti vybieli krasne tiez. Pripadne nastruhat mydlo zlcove trosku a sol ... podstatne je, ze cim je voda maksia, tym lepsie pere, zvysok je uz o tom, ci ta chemia (prasok, mydlo) dokaze rozpustit spinu, resp. narusit ju tak, aby sa dostala z pradla. Zadubene biele pradlo je vacsinou od tvrdej vody, ktora ak si este pouzila avivaz, tak sa spolu so zvyskami inych farieb (pozostatky z prani) dostane na vlakno v mikrovrstvach a stale viac a viac sa to nabaluje, az sa to moze i zazrat... soda posobi aj v narusenom vlakne, takze dostane sa spina tiez von... takze skus co ti pojde.. a raduj sa, ked pojde ;)

autor
26. jún 2024

@egonsk kde kúpim tu soľ ? 🤗

viestta
26. jún 2024

Krystalicku sodu na pranie maju v skoro kazdej drogerii, akurat v DM som ju nevidela

egonsk
26. jún 2024

zmakcovacia sol na pranie - mali v kauflande aj v drogerii (tusim DM). Sodu na pranie tiez maju snad vsade, myslim, ze v LIDL som kupoval naposledy.

egonsk
26. jún 2024

inak mozno by to stalo za to skusit napriklad pridat ku prasku toto: https://www.mojadm.sk/denkmit-sol-na-flaky-p406...

gladys_07
26. jún 2024

Silne priame slnko dokaze tiez veeeelmi vela flakov vytiahnut

ekira1
7. júl 2024

Soľ na škvrny je perkabonat sodný a pridáva sa TAED. Samostatne je to lacnejšie, ako kúpiť zmiešané pod názvom soľ na škvrny. Objednávam na nete, taktiež práškovú sódu napranie. Je to vhodné ale iba na biele a stálo farebné. Ešte pomôže biele zavesiť na slnko, aby na škvrny svietilo priame slnko aspoň pár hodín, vybieli i fľaky od kečupu 😀

autor
10. júl 2024

@egonsk ďakujem ti za tú radu 🫶 kúpila som tu soľ z dmky plus sprej na fľaky a zišlo mi aj čokoláda aj čerstvé vodove 💩 vďaka ti fakt si pán 🫶