icon

Ako odstrániť škvrny od vazelíny z oblečenia?

dididudu
18. dec 2024

Ahojte, prosím vás mám novú práčku a muž zasral už dve po sebe pracovné bundy od vazeliny... Ani tak sa mi nejedná o to či zmiznú škvrny len to chcem proste oprať. Neposerie sa mi práčka?? Dám to oprať na 60 len aby mi nesmrdela a nezamastila sa práčka. Alebo ju najskôr namocim do vriacej vody s jarkou a tak na 60 stupňov oprať?? Ďakujem za rady. Prosím ozaj len také čo majú osobnú skúsenosť.

cacianka
18. dec 2024

bundu namoč do horúcej vody, fľaky natri Jarou a pomágaj, v rukách preper tie mastné miesta, vymeň vodu, daj zase horúcu, jar, a nechaj odmočiť. aj pár hodín. keby ešte zostalo veša mastného, opakuj. potom vyžmýkaj a daj normálne oprať s gélom. bez jari, pena by ti vytekala horom dolom. ak máš obavy, že by pračka mala zostatok z vazelíny, pusti program na 60alebo 90°C a daj obyčajný ocot. práčku nezničí, iba rozpustí nečistoty a mastnotu. ved na koniec aj opláchne.

viestta
18. dec 2024

Zozen si praci prasok monteracek a mozes prat aj mastne veci. Alebo ak nemas, tak to oper s jednou najobycajnejsou a najlacnejsou tabletkou do umyvacky, ta dobre rozpusti aj mastnotu. Uplne najlepsie by bolo ak by mlady pan vzal technicky benzin a tie skvrna najprv vycistil nim a az potom posunul bundu do prania

dididudu
autor
18. dec 2024

Ďakujem vám poskusam no hlavne mi ide o tú práčku nech to nesmrdi a nepoškodí práčku nieže mi to zničí ostatné prádlo čo potom budem prať

cacianka
18. dec 2024

@dididudu práčku môžeš potom preventívne vyčistiť, ale vazelína ti ju určite nezničí, na to dám krk. Prali sme otcove montérky, olej, mazut, vazelína, špina až zažratá, lebo vtedy sa nosili týždeň v robote, a práčka ok.

dididudu
autor
18. dec 2024

@cacianka ďakujem krásne už som to oprala a pustila som ešte potom preventívne na prázdno práčku dala som tam ocot sódu bikarbonu citrón a dala na 90🤣🤣🤣 nesmrdi necítim nič

cacianka
18. dec 2024

ocot dávam do každého prania, cca 1-2 dcl, ak je tvrdá ´voda tak aj sódu na pranie, udržuje farby, dezinfikuje, ekologicky, odvetrá pachy, rozpustí špinu, čistí práčku, a naozaj ho necítiť po pláchaní,

dididudu
autor
18. dec 2024

@cacianka ja tiež sem tam pridám ocot a celkovo precistim takto práčku 😊

margotka17
26. dec 2024

@dididudu daj tam tabletku do umývačky riadu, ta odmasti, kľudne aj dve 👍