icon

Ako sa efektívne zbaviť plesne doma?

15. feb 2025

Ahojte mám doma plesen. Skúšala som už všetko možno nič nepomáha strediska som steny savom snažila som sa nábytok odsunúť ale pleseň stále rastie a viem že to nie je zdravé pre človeka žiť v takom prostredí tak sa s tým snažím niečo robiť. Nemáte nejaké zaručene typy čo vám pomohli?

katica06
15. feb 2025

Byt či RD? Staré, novšie? Kúriš , vetráš poriadne? Použivaš odvlhčovač? Dala si priliš málo info

autor
15. feb 2025

@katica06 Kúrim ale iba na večer, ide o rodinný dom má čo to už za sebou 40 ročne základy. No za mňa sú najväcsi problém okná ktoré už dobre netesnia. Odvlhčovač nemám rozmýšľala som nad kúpou len som sa chcela poradiť aký je najlepší a najvýhodnejší pretože som videla že ceny sa pohybujú od 30 vyššie tak neviem či radšej investovať alebo stačí aj lacnejší

domak2
15. feb 2025

Elektrický odvlhcovac, lacnejsi nestačí. Pozeraj tak 150€+

autor
15. feb 2025

@katica06 vetram pravidelne cez zimu menej ale každý deň aspoň 5min.

autor
15. feb 2025

@domak2 nevedeli by ste poradiť nejaky konkrétny model s ktorým máte dobré skúsenosti?

domak2
15. feb 2025

Bývam v anglicku, takže tie značky budú trochu iné. Ale teda tu je vlhkosť otrasna. Mam aj susicku aj odvlhcovac.

viestta
15. feb 2025

Vsak si presne napisala, preco mas plesne. Nekuris, nevetras dostatocne, stare okna, okrem toho tam mas tepelne mosty. Najprv musis odstranit priciny, potom sa nebud plesne objavovat. Plesen potrebuje hlavne vlhko a cim nizsia teplota, tam vlhkejsie je. Takze alebo zacnes viac kurit alebo odstranis vsetky stavebne priciny tvorby plesni.
A ked chces odvlhcovac, tak elektricky, ucinny. V tvojom pripade nie za 30€ ale za 300 a bude musiet bezat dnom i nocou aby stiahol aspon ako tak vlhkost zo vzduchu a potom mozno aj zo stien

katica06
15. feb 2025

Každý odvlhčovač má v parametroch uvedené na akú veľkú miestnosť výrobca odporúča, tie lacné väčšinou na 20m3 čo je asi na jednu kúpeľnu. Pre celý dom ak máš plesne všade by si potrebovala niekoľko spotrebičov ale aspoň 2, a vláciť hore dolu, závislosti od veľkosti domu.
Obávam sa že v tvojom prípade by bolo treba siahnuť hlbšie do peňaženky, nájsť odborníka, ktorý nájde tepelné mosty, určí príčiny ( či treba odizolovať zatepliť dom, strop a pod) možno aj výmena okien by prospela

amy234
16. feb 2025

Mne sa osvedčilo viac vetrať. Akonáhle svieti slnko otváram okná na vetranie a nechám aj pol hodinku tak. Ak tri a viac dní nesvieti slnko, nechávam okno na vetračke aj celú noc, samozrejme okrem spálni. Tam vetrám len cez deň.
Aj ja som chcela kúpiť odvlhčovačku, moja mamina mi navrhla, že mi pozícia svojou. Chcela som zobrať, ale! No fuj... Aj v stroj bol celé plesnivé a ona ho málokedy používa a keď používa vyčistí, poskladá az keď vyschne. Tak som na to upozornila susedku, tiež používa odvlhčovač, tiež jej vyzeral vnútri ako aj mojej mamine. A to vidíš len keď ju rozoberies. Čiže s tou odvlhčovačkou len spóry plesní striekas všade do miestností.
Kúp si nové balenie savo proti plesniam a strekaj tie miesta každý týždeň preventívne. Savo je aj na plesní ale aj na to, aby sa pleseň nevytvorila na náchylných miestach.

sono2
16. feb 2025

Úplne zle. Treba kúrit nonstop. Steny máš celý deň studene, logicky sa ti kondenzuje v dome voda.

simona109
16. feb 2025

Viac kurit, vetrat a natriet postihnute steny s farbou proti plesni

viestta
16. feb 2025

@simona109 natierat proti plesni sa oplati len vtedy, ked sa odstrani pricina. A ked je uz malovka a omietka prerastena plesnou do hlbky, tak tam farba nepomoze, tam to musi ist cele dole az na mur

srandamusibyt
7. mar 2025

Treba hladať příčinu. Vetranie a kúrenie je podstatné. Tiež sme kúpili byt a máme pleseň, takže plánujem urobiť celé steny, lebo čistenie savom a náter nepomohli.