icon

Ako sa zbaviť zápachu z kuchynského drezu?

2. júl 2025

Som zúfalá už. Naozaj. Bývame v novom dome rok a pol, posledné 3 dni je ale že brutálne cítiť odpad. Čistila som sóda+ocot, domestos, aj prípravkom na to určeným. Dúfala som že ráno keď prípravok spláchnem tak bude konečne kuchyňa bez smradu, opak je ale pravdou. Môžete mi prosím poradiť voľačo čo naozaj pomôže? 😣

martinka17
2. júl 2025

VYčistiť Sifon a poriadne prečistiť aj rúry. Tú mastnotu tá chémia neočistí tak, ako keď si to vyčistíš sama.

magic08
2. júl 2025

odpady, vsetky, čistime jedine tymto
https://www.alza.sk/maxi/sifo-cistic-sifonov-50...

biba_18
2. júl 2025

ako písali - sifo. a na pravidelnej báze ...

vikafial
2. júl 2025

Tiež používame Sifo, ale fakt že pravidelne, raz to tam nasypať ozaj nepomôže.

bielasovicka
2. júl 2025

Ja mam také tenké dlhé kefičky, to ponapchavam do každej dierky a tým to prečistím

luciaruz
2. júl 2025

Jedine sifo!

som_realistka
2. júl 2025

Sóda a ocot sú fajn na bežné udržiavanie, ale pravidelne treba prečisťovať, u nás zafungoval tekutý čistič odpadov z DM.

eva8940
2. júl 2025

my sme mali rovnakí problém, zápach, ktorého sme sa nemohli zbaviť. Jeden deň sme vyčistili, druhý deň už bol cítiť. Vyriešili sme to dosť radikálne, drtičom odpadkov namontovaným miesto sifonu, a máme to už tri roky, a odvtedy máme pokoj. Už žiadny zápach, a žiadny upchatý drez. Investícia asi 200 eur, nutné zväčšenie otvoru na pôvodnom dreze, ale neľutujeme toho.

biba_18
2. júl 2025
@eva8940

my sme mali rovnakí problém, zápach, ktorého sme sa nemohli zbaviť. Jeden deň sme vyčistili, druhý deň už bol cítiť. Vyriešili sme to dosť radikálne, drtičom odpadkov namontovaným miesto sifonu, a máme to už tri roky, a odvtedy máme pokoj. Už žiadny zápach, a žiadny upchatý drez. Investícia asi 200 eur, nutné zväčšenie otvoru na pôvodnom dreze, ale neľutujeme toho.

@eva8940 ale dúfam že v tom nedrvíš všetko, že vyhadzuješ zvyšky do koša, že ...

eva8940
2. júl 2025
@biba_18

@eva8940 ale dúfam že v tom nedrvíš všetko, že vyhadzuješ zvyšky do koša, že ...

@biba_18 skrátka len zvyšky z jedál, zostatky, pri oplachovaní riadov, a podobne, žiadne kosti, ani tvrdé predmety, ani veci čo tam nepatria, to nie je odpadkový kôš, aj keď v návode bolo, že jemné kostičky sú v pohode. Ale vyriešili sme tým naraz veľa vecí, žiadny upchatý odpad, žiadny zápach ani zo sifónu, a už vôbec nie z koša do ktorého išli predtým zvyšky, ktoré idú teraz do drtiča...

biba_18
2. júl 2025
@eva8940

@biba_18 skrátka len zvyšky z jedál, zostatky, pri oplachovaní riadov, a podobne, žiadne kosti, ani tvrdé predmety, ani veci čo tam nepatria, to nie je odpadkový kôš, aj keď v návode bolo, že jemné kostičky sú v pohode. Ale vyriešili sme tým naraz veľa vecí, žiadny upchatý odpad, žiadny zápach ani zo sifónu, a už vôbec nie z koša do ktorého išli predtým zvyšky, ktoré idú teraz do drtiča...

@eva8940 no lebo práve na drvenie takých veľkých zvyškov ma odradilo že by to nemalo ísť do bežnej kanalizácie ...

eva8940
2. júl 2025
@biba_18

@eva8940 no lebo práve na drvenie takých veľkých zvyškov ma odradilo že by to nemalo ísť do bežnej kanalizácie ...

@biba_18 a myslíš, že kde väčšina ľudí hádže keď sa im napríklad pokazí polievka, prípadne iné jedlo, spláchnu do záchodu, a to je nepodrvené, a vtedy to je problém. Toto je už tekutý sajrajt zmiešaný s vodou. Je to čistejšie, a prijateľnejšie pre kanalizáciu ako s prepáčením to hovno, ktoré vykadíš do záchodu, a v ktorom vidieť ešte nestrávené zvyšky. Alebo ty nosíš napríklad pokazenú polievku, či iné jedlo niekde na zberný dvor do nejakého špeciálneho triedeného odpadu? Alebo do odpadkového koša, či smetiaka, aj keď to dáš do sáčku zachvíľu je tam milión múch, a neznesiteľný zápach, ktorí láka hlodavce...

biba_18
2. júl 2025
@eva8940

@biba_18 a myslíš, že kde väčšina ľudí hádže keď sa im napríklad pokazí polievka, prípadne iné jedlo, spláchnu do záchodu, a to je nepodrvené, a vtedy to je problém. Toto je už tekutý sajrajt zmiešaný s vodou. Je to čistejšie, a prijateľnejšie pre kanalizáciu ako s prepáčením to hovno, ktoré vykadíš do záchodu, a v ktorom vidieť ešte nestrávené zvyšky. Alebo ty nosíš napríklad pokazenú polievku, či iné jedlo niekde na zberný dvor do nejakého špeciálneho triedeného odpadu? Alebo do odpadkového koša, či smetiaka, aj keď to dáš do sáčku zachvíľu je tam milión múch, a neznesiteľný zápach, ktorí láka hlodavce...

@eva8940 neviem čo si na mňa tak vybehla 😲 ja neviem, mne sa nestáva že by sa mi niečo doma skazilo a neviem čo robia iní ľudia s takým jedlom... ja som napísala že ja som pre toto odstúpila od možnosti kúpiť drvičku a pýtala som sa na to ako to robíš ty, nič viac ...

eva8940
2. júl 2025
@biba_18

@eva8940 neviem čo si na mňa tak vybehla 😲 ja neviem, mne sa nestáva že by sa mi niečo doma skazilo a neviem čo robia iní ľudia s takým jedlom... ja som napísala že ja som pre toto odstúpila od možnosti kúpiť drvičku a pýtala som sa na to ako to robíš ty, nič viac ...

@biba_18 nevybehla som, keď to tak cítiš, tak sa ospravedlňujem, len hovorím fakty, ako to býva v rodinnom dome kde je viac ľudí, a nevarí sa len na jeden deň, alebo nechodíme do reštaurácie, a nekupujeme polotovary. Lebo nikto mi ešte zatiaľ nepovedal rozumný dôvod, keď oponoval proti drvičom, že prečo to nemôže ísť do kanalizácie, to je všetko. Zákon to nejak neupravuje, takže nie je to oficiálne povolené zákonom, alebo odporúčané, ale ani zakázané:
Odpad z drviča sa rýchlo a efektívne odbúrava v čističkách, kde slúžia ako živiny pre mikroorganizmy.
Hygiena odporúča drviče pre efektívnu likvidáciu zvyškov potravín, najmä v stravovacích zariadeniach (napr. školy, reštaurácie).
Americké štúdie ukazujú, že drvenie kostí v kanalizácii môže dokonca pomáhať pri čistení.
Výhodou je, že drviče umožňujú priebežne sa zbavovať organického odpadu, čo znižuje zápach a nutnosť častého vynášania odpadkov.
Takže ja osobne v tom problém nevidím. Ale to už je na zvážení každého jednotlivca. Nikomu nič nenútim, len som napísala ako sme vyriešili zápach, a neustále upchatý kuchynský odpad. To je všetko.

sisska96
2. júl 2025

my mám sitko v dreze a tam sa zachytia odpady jedla a potom vyhodím do koša. Inak každí týždeň lejem horúcu vodu s citrodekom a octom

cutespider
2. júl 2025

Ak je zápach veľmi silný, pravdepodobne zo sifónu uniká voda a netvorí bariéru pre zápach z kanalizácie. Skontrolujte, či nie je pod sifónom vytečená voda. Ak nemáte štandardný sifón, ale napr. hadicu, pozrite, či je dostatočne ohnutá a stojí v nej voda.

madeincssr
2. júl 2025

Obcas tento problem mavame (hoci mame sitka), lebo zvysky z potravin, mastnoty, na stenach sifonu a rurok casom ulpia. Skusal som vsetko (Sifo aj gely, ocot, horuca voda s jarou...) a zapach stale. Po vsetkych moznych cisteniach som to nakoniec poriadne vystriekal cistiacim sprejom na autoklimatizacie (zastrcenim hadicky co najhlbsie, stlacenim spreja a postupnym vytahovanim hadicky), najlepsie nechat celu noc posobit. A napodiv, pomohlo.

eva8940
2. júl 2025

To je pravda, keď sme mali sifon, a keď sme ho rozobrali tak na stenách rúrky boli nánosy mastnoty, a zvyškov, takže aj keď v sifone bola vodná bariéra, ktorá zápach nemala pustiť, ale nebola nič platná, keď sa bordel vytvoril hneď na rúrke od drezu.

monny222
2. júl 2025

Ja tiez používam Sifo, a pomôže vždy.. ak nie tak asi rozobrať sifón a pozrieť co tam je..

viestta
2. júl 2025

Funguje vam privetravanie kanalizacie? Moze byt, ze pri splachnuti vytahuje vodu zo sifonov a potom smrdi kanalizacia. Treba skontrolovat funkcnost privetrania

cacianka
9. júl 2025
@bielasovicka

Ja mam také tenké dlhé kefičky, to ponapchavam do každej dierky a tým to prečistím

@bielasovicka kúpila som v TEDI súpravu, 5ks roznej hrúbky, za 1 €. Prešpáram odtoky a zalejem domestosom, občas sóda a horúci ocot, raz za čas Sifo

bielasovicka
9. júl 2025
@cacianka

@bielasovicka kúpila som v TEDI súpravu, 5ks roznej hrúbky, za 1 €. Prešpáram odtoky a zalejem domestosom, občas sóda a horúci ocot, raz za čas Sifo

@cacianka ja to mam tiež z tedi 😄