icon

Ako efektívne udržať byt stále uprataný?

pato88
26. nov 2024

Maminy poradte aku mate rutinu/fintu na udrzanie poriadku? Ja upratujem v jednom kuse, ale aj tak to casto vyzera akoby som tri tyzdne ani nepovysavala. V jednom kuse, poslednu miestnost skoncim a uz mozem zacat znova… a pradlo uz ani nekomentujem. Su dni ked to ide, ale ked mam cez den niekam ist, cize miniem 45 min siestu mladsieho, tak uz sa mi neda nicomu dostat az ked zaspia a to chcem ist spat skoro lebo noci su ake su 😣

Strana
z2
gagik
27. nov 2024

Cize ty si doma na materskej s jednym dietatom,druhe je v skolke a nestihas upratovat?tak sa to rychlo nauč,lebo ked značnes chodit do prace to este len bude “zabava”…

mamutka
27. nov 2024

@pato88 ja som druhému v tom veku už nezehlila. Myslím, že netreba. Prádlo, to je vecne trápenie. Ja si vždy spomenie na jeden povzdych starej pani: buďte radi, že máte komu prať…. Tak to je, takže prádlo ma netrápi, toho prania a odkladania hold neubudne. Koľkokrát to hádžem na posteľ do spálne, zavriem dvere, nech to nevidím. Raz sa k tomu donutim.
Prach - to si chlap ani nevšimne že je. To utriem príležitostne - kým sa vari voda na čaj, pobeham parapety a pod v kuchyni, kým polievam kvety, tak poutieram okolo nich. Čo nie je spravené, neriešim. Podstatný je čistý drez, umývadlo, linka, stôl, záchod a dlážky povysavane. Že sú kade tade knihy, časopisy, hračky a pod, to mi síce vadí, ale je to dôkaz že žijeme a nie sme otrokmi bytu. To je prevádzkový bordel, ktorý vieme poriešiť rýchlo, keď treba.
Okna? Zvykne umyť muž, ale to je vždy veľká akcia, neznášam to, lebo mi prekladá kvety a nič neda na miesto.
Tak to robím priebežne. Kuknem na okno, keď mi pokazí náladu, ale mám chuť to riešiť, zoberiem kyblik, handru, umyjem ho, potom druhou vyleštim. Jedno okno je chvíľa. Keď to robím často, ani neumývam, zoberiem kvalitnú handru, lestidlo a okno je hotové kým sa uvarí voda na kávu.
Máme okna ktoré sú chránené lodžiami, tie sa čistia ľahko, nebývajú tak špinavé zvonka. Tie ktoré nie sú chránené, to je trošku viac roboty, ale stále, keď to robím po jednom okne, často, je to hned.

denkabemommy
27. nov 2024

@pato88 akože ono to sú maličkosti, ktoré zaberú pár minút v priebehu dňa/týždňa a v konečnom dôsledku ušetria kopec času. Dlho som si hľadala systém a toto mi funguje najlepšie z dlhodobého hľadiska 😊

mamutka
27. nov 2024

@gagik keď začne chodiť do prace, celý deň nebude doma nikto, kto by naroztahoval veci, hračky, zašpinil riady, umývadlo, záchod…. Keď ráno naložím umývačku a upracem zo stola, tak keď prídeme domov, je upratané. Plus vysávač tiež môže počas dna pobehať.

pato88
autor
27. nov 2024

@gagik ja upratovat stiham, ale bordel je v jednom kuse, nikdy to nie je tak ciste a upratane akoby som chcela a to bola aj moja otazka, ako to udrzat kazdy den. Teraz sa nam nakopilo, ze maly strajkuje so spankom, 3-4 x do tyzdna sme niekde mimo domu a na obed sa najem, pohram s malym a co to spracem a 14tej uz ideme von a pre starsieho, vecer je uz kolotoc. Ono ked je clovek v praci, to znamena, ze deti su v skolke a druzine a rozhadzat a naspinit nema kto…ale ked sme vsetci doma, tak je to o niecom inom. Ako ja som uz zazila to pracovanie popri dietati.

libusak
28. nov 2024

U nas boli hracky v izbe a po hrani sa odlozili do bednicky. Jedlo sa iba v kuchyni za stolom. Kazdy den som pobehala s vysavacom. Ked sa dieta vecer kupalo som zapla pracku, rano suche poskladala. Hotovo.

bubik6x
30. nov 2024

Ja už som rezignovala 😅 hračky všade, omrvinky všade, oblečenie všade.....keď sa snažím ako chcem aj tak je vždy bordel....mama mi raz povedala " máš malé deti, to je normálne" a vieš čo beriem to tak ako to je a už viac neriešim, urobím čo sa dá a hotovo

pato88
autor
1. dec 2024

@bubik6x presne! Vcera sme upratali a maly jedol horalku. Poucila som sa z komentarov a donutila ho sediet za stolom, kym ju zje… vsade vsade su omrvinky z nej. Ja nerozumiem ako 😖

martinkaaa83
Odpoveď bola odstránená
Strana
z2