Ako vyčistiť okná od vodného kameňa?
Prosím poraďte ako očistiť okná od uschnutych kvapkôčach vody. Vyskúšala som tri druhy produktov ,ocot, kmotra skúsala aj Kärcher. Nič nepomáha.

@simca06022011 neviem, nie je to môj dom, okná môžu mať tak desať rokov.
@isis234 odhliadnuc od toho, ze akymkolvek skrabanim skrabkou, alebo kartacikom moze poskriabat to sklo, tak ta chemia musi vzdy ist bez vacsej namahy. Problem okien je, ze mozu byt z maksieho skla, alebo s povrchovou upravou a to zarucene silnou chemiou, alebo cimkolvek mechanickym sa nenavratne poskodi. Ja si pamatam, ako kedysi ludia na CRT Trinitron obrazovkach dokazali zodrat pri umyvani antireflexne vrstvy 🙂
@egonsk :D pozvala by som ra na čistenie kúpeľne u nás doma... žiadna chémia mi ani len vanu nevycisti bez námahy a kde to ešte okno alebo sprchovací kút. V byte som nastriekala a osprchovala. Tu musím vyslovene oskrabat/ osuchat všetko :D
@simca06022011 ja mam vanu smaltovanu a ide pulirapidom raz-dva, detto kachlicky i vodovodna bateria. Na okno vystacim s normalnym sprayom na okna raz za cas, ajtak je mliecne koli susedom 🙂 Jedine ak umyvam nieco mastneho (napr. suciastku z auta), tak musim najprv odmastit pred umyvanim (pouzivam sgrassa&brilla) a ak niekde objavim plesen, cvrknem savo a po chvile klasicky umyjem. 🙂
@egonsk záleží na tom akú máš vodu. U nás to nejde. V byte v kľude išlo. Teraz nie. Musím to zoskrabat .
A to sa da ako docielit, take zasrate okno, ze to nejde zmyt? 😅 normalne som okna umyvala aj ked boli vyse roka neumyvane, a vsetko sa dalo vycistit cistou vodou, max s nejakou mydlovou…
@vanilkovazmrzka tak prepáč, ale to okno nie je zasraté,
Kyselina citrónová - v potravinách za pár centov. Zaliat horúcou vodou, až to bude vlažné , naniesť handrou na okno a počkať cca 5 minút a umyť okná. Určite to pôjde. Sáčok kyseliny zaliat asi 2 dcl vody. A môžte do toho ešte pridať nejaký pripravok na riad - Jarka, Jar... - ten odmastňuje zase. 👍
skús i tekutý prášok cif. .. na handričku a kružívými pohybmi votri, nechaj chvílu pôsobiť a jarovou vodou zmy + okena
@ann092 Nie, len niekoľko mesiacov tam furt frkala voda, ako uchlo tak tvorilo viac a viac fľakov
Wc gélom som vydrhla taky hrubý kameň, ako škrupina orecha ! ( V robote na zdedenej vylevke) Takže ak toto neslo dole po skúškach ako píšeš, tak je iný problém.
Kúp hocijaký wc gel, fixinela, savo, duck, q Power, - len ho kukni aby bol hustý druh. Zober starú handru, a prilož , nastriekaj, nech handra udrží gél na ploche.
Keby ste okno vedeli dať vodorovné, alebo odmontovať, stačí naliať na plochu. Takto by najviac pomohol aj horúci ocot, ale v zime ho dať na studené sklo a na zvislo, to nejde. Takže len aplikovať aby gél nestekal.

ocot, pulirapid aj kyselina citronova (nie citroooon) ti musia dat dole vodny kamen aj keby si nechcela. Ak to nejde a je to urcite zvonku a nie zvnutra to dvojsklo, tak je to uz niecim naleptane sklo a tam si nepomozes. Ako som uz pisal predtym, stavebne urychlovace do betonu dokazu takto rozozrat sklo aj lak na aute.