icon

Ako vyčistiť okná od vodného kameňa?

18. nov 2023

Prosím poraďte ako očistiť okná od uschnutych kvapkôčach vody. Vyskúšala som tri druhy produktov ,ocot, kmotra skúsala aj Kärcher. Nič nepomáha.

Ako vyčistiť okná od vodného kameňa?
Strana
z2
egonsk
18. nov 2023

ocot, pulirapid aj kyselina citronova (nie citroooon) ti musia dat dole vodny kamen aj keby si nechcela. Ak to nejde a je to urcite zvonku a nie zvnutra to dvojsklo, tak je to uz niecim naleptane sklo a tam si nepomozes. Ako som uz pisal predtym, stavebne urychlovace do betonu dokazu takto rozozrat sklo aj lak na aute.

autor
18. nov 2023

@simca06022011 neviem, nie je to môj dom, okná môžu mať tak desať rokov.

egonsk
18. nov 2023

@isis234 odhliadnuc od toho, ze akymkolvek skrabanim skrabkou, alebo kartacikom moze poskriabat to sklo, tak ta chemia musi vzdy ist bez vacsej namahy. Problem okien je, ze mozu byt z maksieho skla, alebo s povrchovou upravou a to zarucene silnou chemiou, alebo cimkolvek mechanickym sa nenavratne poskodi. Ja si pamatam, ako kedysi ludia na CRT Trinitron obrazovkach dokazali zodrat pri umyvani antireflexne vrstvy 🙂

simca06022011
18. nov 2023

@egonsk :D pozvala by som ra na čistenie kúpeľne u nás doma... žiadna chémia mi ani len vanu nevycisti bez námahy a kde to ešte okno alebo sprchovací kút. V byte som nastriekala a osprchovala. Tu musím vyslovene oskrabat/ osuchat všetko :D

egonsk
18. nov 2023

@simca06022011 ja mam vanu smaltovanu a ide pulirapidom raz-dva, detto kachlicky i vodovodna bateria. Na okno vystacim s normalnym sprayom na okna raz za cas, ajtak je mliecne koli susedom 🙂 Jedine ak umyvam nieco mastneho (napr. suciastku z auta), tak musim najprv odmastit pred umyvanim (pouzivam sgrassa&brilla) a ak niekde objavim plesen, cvrknem savo a po chvile klasicky umyjem. 🙂

simca06022011
18. nov 2023

@egonsk záleží na tom akú máš vodu. U nás to nejde. V byte v kľude išlo. Teraz nie. Musím to zoskrabat .

vanilkovazmrzka
18. nov 2023

A to sa da ako docielit, take zasrate okno, ze to nejde zmyt? 😅 normalne som okna umyvala aj ked boli vyse roka neumyvane, a vsetko sa dalo vycistit cistou vodou, max s nejakou mydlovou…

autor
18. nov 2023

@vanilkovazmrzka tak prepáč, ale to okno nie je zasraté,

nixie144
18. nov 2023

Kyselina citrónová - v potravinách za pár centov. Zaliat horúcou vodou, až to bude vlažné , naniesť handrou na okno a počkať cca 5 minút a umyť okná. Určite to pôjde. Sáčok kyseliny zaliat asi 2 dcl vody. A môžte do toho ešte pridať nejaký pripravok na riad - Jarka, Jar... - ten odmastňuje zase. 👍

ann092
20. nov 2023

@autor, možno sa blbo spýtam, ale nie sú to nejaké fólie na tých oknách ? A sú už priškvarené od slnka ? Lebo to je dosť divné, že to nejde dole fixinelou

isis234
20. nov 2023

skús i tekutý prášok cif. .. na handričku a kružívými pohybmi votri, nechaj chvílu pôsobiť a jarovou vodou zmy + okena

autor
20. nov 2023

@ann092 Nie, len niekoľko mesiacov tam furt frkala voda, ako uchlo tak tvorilo viac a viac fľakov

cacianka
21. nov 2023

Wc gélom som vydrhla taky hrubý kameň, ako škrupina orecha ! ( V robote na zdedenej vylevke) Takže ak toto neslo dole po skúškach ako píšeš, tak je iný problém.
Kúp hocijaký wc gel, fixinela, savo, duck, q Power, - len ho kukni aby bol hustý druh. Zober starú handru, a prilož , nastriekaj, nech handra udrží gél na ploche.
Keby ste okno vedeli dať vodorovné, alebo odmontovať, stačí naliať na plochu. Takto by najviac pomohol aj horúci ocot, ale v zime ho dať na studené sklo a na zvislo, to nejde. Takže len aplikovať aby gél nestekal.

lenkag21
Odpoveď bola odstránená
Strana
z2