icon

Ako vyčistiť pleseň v práčke?

nikitka1111
18. máj 2025

Ahojte,
Mam 7 ročnú pracku LG, každý mesiac vykonávam údržbu a cistenie pracky. Napriek tomu sa mi v poslednej dobe šíri kuchyňou nepríjemný zápach z pracky. Všetko som vyčistila. Filtre, bubon aj dávkovač. Pod dávkovacom pracieho prostriedku sa mi usadza najviac vodny kameň a plesen. Dnes som strčila ruku až do hadice ktorá odvádza vodu z tohto davkovaca a zistila som, ze je tam asi pol centimetrovy nanos plesne. Cize príčinu problému viem. Ale čo s tým? Skúšala som sódu aj ocot aj citrónovú šťavu. Aj prostriedok na cistenie pracky som skúšala. Nič. Stále to tam je a smrdí. Mam skúsiť savo na plesne? Originál ze to tam vylejem? Lebo všetko ostatné je vyčistené, nikde inde plesen nie je ale tam sa drží. Neviem ako to mam vycistit a neznicit pracku. Mam chuť pracku vyhodiť a kupit novú. Ale inak perie bezproblémovo, čiže mi je to ľúto. Dá sa ešte nejak zachrániť?

dadis
18. máj 2025

Ja by som skusila to savo proti plesniam vyliat do pracky a pustit program

aliaray1
18. máj 2025

@nikitka1111 mame 9 rocnu LG slim a denne perieme 1-4 pracky. Ani s gelom a ani praskom sa nam nikdy plesne nerobili. Po geli sa usadzal okolo bubna na a pod gumou sivy sliz. To som vzdy vyutierala handrou. Hore na gume je otvor zo spodu. Ten a este kam sa vlieva gel (pod nadobou na prostriedky)...tie otvory som vyrajbala touto kefou a zacala pouzivat prasok a uz mesiace ziaden zapach. A to som davala cistic pracky kazdy mesiac...

https://www.mojadm.sk/babylove-kefa-na-cistenie...

apolka77
18. máj 2025

Ja mám pocit , že čím viac človek používa tých kadejakých veci na dezinfekciu napr.Savo atď tým viac tie práčky smrdia.

Ak máš pol centimetra nánosu v trubicy pod nádržkou tak budeš mať zanesene hadice po celej práčke.
Aké pracie prostriedky používaš ?
Gély, kapsule?

Na tvojom mieste dávam pracie prostriedky rovno do bubna. Nie do nádržky na to určenej...zjavne sa ti to tam nestihne všetko roztopiť a odísť ..
Teraz by som dala program na 90 stupňov dala dovnútra bubna rovno jednu tabletku do umývačky a ako bude naberať vodu liala do nádržky celý liter octu . ..viem že tu niekto bude písať že ocot rozožerie tesnenie či gumy ale mne sa za 20 rokov toto nestalo , a to pravidelne čistim práčku a kanvicu IBA octom.
Ja by som tam dala aj viac octu postupne ako sa bude voda zohrievať na tých 90 stupňov.

Mne práčka smrdela
- keď som prala na krátkych programoch
- keď som mala otáčky iba na 800
- keď som používala kapsule

marcellka32
18. máj 2025

Mám práčku 17 rokov, cistim ju octom a pol litra dám každý mesiac a zapnem na 90 prázdnu (prípadne nejaké handry na umývanie)

andreatytler
19. máj 2025

Na plesen je dobre bielidlo. Ta hadica co odvadza vodu ide kam? Len tak zahakovana na vanu?

pieksamaki
19. máj 2025

@nikitka1111 ja by som demontovala hadicu a vycistila ju......do hadice okrem vody, octu....aj nejakým makkym drôtom, pruzinou ....odstranit nánosy, plus trocha ryža na manualne precistenie, pohrkat....atd

nikitka1111
autor
19. máj 2025
@dadis

Ja by som skusila to savo proti plesniam vyliat do pracky a pustit program

@dadis toto som dnes urobila. Savo na plesne do dávkovače na práci prostriedok. Celú fľašu som tam vyliala, nechala som 20 min pôsobiť. Potom som to zaliala savom na cistenie pracky a pustila program na 95 stupňov. Aši v polke programu začala ta pracka vydávať také zvuky ake som nikdy ešte nepočula a myslela som si, ze som ju načisto pokazila uz. Na konci programu bola v blbne obrovská mailová biela hmota usadenin alebo co... to som vybrala a pracku manuálne dočístila. A vyzerá ze to zabralo. Teraz zostáva len dúfať, ze to savo na plesne nič nerozoznanie vo vnútri tých útrob. Ďakujem za podporu v tomto. Vyzerá ze zabralo

nikitka1111
autor
19. máj 2025
@apolka77

Ja mám pocit , že čím viac človek používa tých kadejakých veci na dezinfekciu napr.Savo atď tým viac tie práčky smrdia.

Ak máš pol centimetra nánosu v trubicy pod nádržkou tak budeš mať zanesene hadice po celej práčke.
Gély, kapsule?

Na tvojom mieste dávam pracie prostriedky rovno do bubna. Nie do nádržky na to určenej...zjavne sa ti to tam nestihne všetko roztopiť a odísť ..
Teraz by som dala program na 90 stupňov dala dovnútra bubna rovno jednu tabletku do umývačky a ako bude naberať vodu liala do nádržky celý liter octu . ..viem že tu niekto bude písať že ocot rozožerie tesnenie či gumy ale mne sa za 20 rokov toto nestalo , a to pravidelne čistim práčku a kanvicu IBA octom.
Ja by som tam dala aj viac octu postupne ako sa bude voda zohrievať na tých 90 stupňov.

Mne práčka smrdela

@apolka77 ocot používam a nikdy sa mi nič nestalo tak isto. Používam aj gélové kapsule aj práci gel aj prášok. Používam podľa toho čo periem. S octom som to skúšala a nezabralo. To savo na plesne zabralo. Som len zvedavá, či sa nic nestane v najbližšej dobe s tou omáčkou, či nemohlo niečo rozozrat

nikitka1111
autor
19. máj 2025
@pieksamaki

@nikitka1111 ja by som demontovala hadicu a vycistila ju......do hadice okrem vody, octu....aj nejakým makkym drôtom, pruzinou ....odstranit nánosy, plus trocha ryža na manualne precistenie, pohrkat....atd

@pieksamaki demontovať hadicu spod dávkovača na práci prostriedok? Véd to neviem ani ako by som urobila. To je hadica spod dávkovače co vedie vodu a prostriedky do bubna zrejme.

nikitka1111
autor
19. máj 2025
@andreatytler

Na plesen je dobre bielidlo. Ta hadica co odvadza vodu ide kam? Len tak zahakovana na vanu?

@andreatytler nie. To je hadica co ide zo šuplíku dávkovače pracieho prostriedku zrejme do bubna. Ale ani z jednej strany sa ju nedá manuálne vycistit

nikitka1111
autor
19. máj 2025
@aliaray1

@nikitka1111 mame 9 rocnu LG slim a denne perieme 1-4 pracky. Ani s gelom a ani praskom sa nam nikdy plesne nerobili. Po geli sa usadzal okolo bubna na a pod gumou sivy sliz. To som vzdy vyutierala handrou. Hore na gume je otvor zo spodu. Ten a este kam sa vlieva gel (pod nadobou na prostriedky)...tie otvory som vyrajbala touto kefou a zacala pouzivat prasok a uz mesiace ziaden zapach. A to som davala cistic pracky kazdy mesiac...

https://www.mojadm.sk/babylove-kefa-na-cistenie...

@aliaray1 s tou kefkou sa tam nedostanem

nikitka1111
autor
19. máj 2025
@apolka77

Gély, kapsule?

Mne práčka smrdela

@apolka77 ja periem aj dlhé programy aj na 60ke periem a dávam na 1200 otázok vždy. Používam síce aj kapsuly aj praci prášok aj gel. Striedam to podľa toho čo periem akurát. Pridávam aj tabletu na cistenie do prania.. raz za mesiac dávam 2-3 litre octu a vývaru na 95 stupňov...
A aj tak sa mi toto stalo...

pieksamaki
20. máj 2025
@nikitka1111

@pieksamaki demontovať hadicu spod dávkovača na práci prostriedok? Véd to neviem ani ako by som urobila. To je hadica spod dávkovače co vedie vodu a prostriedky do bubna zrejme.

@nikitka1111 vzadu vyvodovu hadicu

andreatytler
20. máj 2025
@nikitka1111

@andreatytler nie. To je hadica co ide zo šuplíku dávkovače pracieho prostriedku zrejme do bubna. Ale ani z jednej strany sa ju nedá manuálne vycistit

@nikitka1111 Ano, ja viem ze plesen je v hadici co ide z davkovaca do pracky. Ale ja sa pytam ako je riesena hadica ktora odvadza vodu z pracky. Lebo ak je zasunuta do odpadovej rury a ak je tam zasunuta prilis hlboko, tak sa v nej mozu vytvarat plesne a tie potom putuju v celej pracke. Ak mas tu hadicu len tak zahaknutu o vanu, tak to je v potriadku.

nikitka1111
autor
20. máj 2025
@pieksamaki

@nikitka1111 vzadu vyvodovu hadicu

@pieksamaki s tou nemám problém. Nedávno sa demontovala a nebolo tam nic.

nikitka1111
autor
20. máj 2025
@andreatytler

@nikitka1111 Ano, ja viem ze plesen je v hadici co ide z davkovaca do pracky. Ale ja sa pytam ako je riesena hadica ktora odvadza vodu z pracky. Lebo ak je zasunuta do odpadovej rury a ak je tam zasunuta prilis hlboko, tak sa v nej mozu vytvarat plesne a tie potom putuju v celej pracke. Ak mas tu hadicu len tak zahaknutu o vanu, tak to je v potriadku.

@andreatytler nie do odpadu. Kto ma v dnešnej dobe hadicu do vane?

andreatytler
21. máj 2025
@nikitka1111

@andreatytler nie do odpadu. Kto ma v dnešnej dobe hadicu do vane?

@nikitka1111 Sorry, nezijem na Slovensku uz 20 rokov. Neviem ako sa pomenili hadice z pracky. Ak to teda mate do odpadu, pozri ako hlboko je vsunuta. Nemala by byt prilis hlboko.