icon

Ako zmeniť farbu kovového zipsu na kabelke?

vikusjk
3. okt 2025

Baby caute, strasne blba otazka, ale idem skusit, ci sa tu nenajde mudra dusa, ktora by mi vedela poradit. Nejde o zivot, ale mam rucne robenu kabelu, ktora ma vsity otrasne zlty (akoze to chcela byt zlata) zips a vobec sa nehodi k ostatnym kovovym akoze zlatym castiam, lebo tie ostatne maju inu farbu. Viem ho niecim potriet, nemyslim farbu, ale nejaku chemikaliu, savo, alebo ja neviem co, aby trochu odzltol, pripadne az scernal? Je to kovovy zips, cize mi pride, ze by sa to nejako mohlo dat. Casom by urcite aj tak pocernel, ale chcem to hned, nech tak nesviati na tej kabele. Zial, pani, ktora mi ju sila, nema asi rovnaky vkus a na fotke ho nebolo vidiet. Dakujem za kazdu radu

unicornlady
3. okt 2025

internet toto poradil (okrem použitia centrofixky, akrylovej farby)

🧪 3. Chemické patinovanie (iba na kov)

Pre koho: Pre pokročilých, profesionálny vzhľad.

Ako na to:

Použi oxidant na černenie kovov (napr. patinovacie roztoky, ako "Blacken-It").

Aplikuj podľa návodu (zvyčajne ponorenie alebo potieranie).

Plusy: Trvalý výsledok, profesionálny vzhľad.

Mínusy: Nutnosť opatrnosti, nevhodné pre plast.

vikusjk
autor
3. okt 2025
@unicornlady

internet toto poradil (okrem použitia centrofixky, akrylovej farby)

🧪 3. Chemické patinovanie (iba na kov)

Pre koho: Pre pokročilých, profesionálny vzhľad.

Ako na to:

Použi oxidant na černenie kovov (napr. patinovacie roztoky, ako "Blacken-It").

Aplikuj podľa návodu (zvyčajne ponorenie alebo potieranie).

Plusy: Trvalý výsledok, profesionálny vzhľad.

Mínusy: Nutnosť opatrnosti, nevhodné pre plast.

@unicornlady dik, s AI som sa radila tiez, len skusam, ci na to nepomoze nieco co je doma bezne dostupnejsie, nez zhanat patinovaci roztok len kvoli jednemu zipsu

chrobak7
3. okt 2025

@vikusjk Jediné, čo mi napadá, je skúsiť kúpiť čpavok (amoniak) v drogérii a skúsiť to s tým. Niektoré kovy od čpavku sčernajú. Neviem, z čoho je ten zips vyrobený, ale pôsobením čpavku oxiduje meď, striebro, zinok a hliník. Ak je tej zips žltý, tak možno má v sebe aj meď.

bg92
3. okt 2025

fixinela? :D raz mi z nej scernala bateria :D

zuzanita1609
3. okt 2025

Kovový zips,už asi len treba čakať na hrdzu .Skôr treba našiť pásik podobného materiálu,ako je kabelka a zips skryť pod.

madeincssr
3. okt 2025

@vikusjk a [dat ho] vymenit za farebne vyhovujuci by neslo? Napr. opravy odevov, brasnarstvo, oprava obuvi. V malych lokalnych ta cena nemusi byt zla.

vikusjk
autor
3. okt 2025
@chrobak7

@vikusjk Jediné, čo mi napadá, je skúsiť kúpiť čpavok (amoniak) v drogérii a skúsiť to s tým. Niektoré kovy od čpavku sčernajú. Neviem, z čoho je ten zips vyrobený, ale pôsobením čpavku oxiduje meď, striebro, zinok a hliník. Ak je tej zips žltý, tak možno má v sebe aj meď.

@chrobak7 dik, drogerku mam cestou, zastavim sa a vyskusam, rovnako ako fixinelu @gb92 ktoru mam doma 🙂
@madeincssr to bude az posledna moznost, ak nic ine nepomoze 🙂 Moja chyba, ze nie som dost asertivna na to, aby som ju vratila na prepracovanie "autorke" ale tak nechce sa mi dotahovat a tiez nechcem robit nikomu zle