Kedy zvládate veľké upratovanie s deťmi?
Ženy, ja neviem ako to robíte pri malých deťoch, ale také práce ako umývanie okien, upratanie kuchynskej linky (vyložiť, umyť/utriet každú poličku). Tak isto skrine, šatník, triedenie vecí...ja to vôbec nestíham. Taky obklad v kúpeľni aspoň raz za čas vyleštit, dvere...mrazničku by chcelo rozmrazit atď, atď.
Sú to veci na hodiny a dni pre mňa a pri deťoch sa to podľa mňa nedá. Alebo to nerobievate a udržujte taky poriadok, ze zavriem skriňu a neriešim? 😀
Ledva stíham prať, variť, žehliť a bežné upratovanie a samozrejme najviac volneho času venujem dieťaťu.
Ďakujem vopred za nápady ako na to 🙂
@catherinah nikdy domacnost nerobim tak, ze pol roka ignoracie a zrazu velke upratovanie... kazdy den nieco. A mam stale upratanee
@julajlatvar tak neviem na akom dome ty byvas,keď máš 12m okna,ale to musí byt asi vila…
Na dome kde mame 22 okien a veľkú presklenú verandu
A keď karcher nebol ,si myslíš,že ako sme umývali a všetci ostatní?
@noemi155 jasné,že nemám 12 metrové okno v kuse, ale 6 kusov 2 metroych okien (malé okná nepočítam). Áno viem,že predtým sa umývalo bez Kärchera,veď aj ja som tak umývala, a preto tvrdím,že pre mňa je Kärcher veľká pomoc pri veľkých oknách,je to oveľa rýchlejšie umyté. Preto nesúhlasím s tvojim tvrdením,že ho kupovala zbytočne. To je celé.
Postupne..ale zase ja si vravim, ze aj neporiadok je na nieco dobry🙈😂 mam akoby zoznam- kazdy den spravim 10 min aktivitu navyse( bezne poriadky ako umyvanie, pranie, chystanie, varenie, starostlivost o zvierata atd tam nepocitam). Jeden den jedno wc umyjem, druhy den druhe, treti den umyvadlo a vanu, atd a teda pomaha aj manzel- ten vysava a umyva podlahy a aj deti spolu so mnou robia. Inak sa nam nedalo- skola, skolka, praca, mame este zvierata. Okna neumyvam- to fakt uz nedavam, ale mam vybornu svokru a ona raz do roka sa zlutuje nad nimi🙈😂 velke upratovania robim v zime, ked nie je praca na zahrade- ale tiez len po skrinkach alebo polickach
Poriadok sa nerobí, ten sa priebežne udržuje tak, aby nikdy nebol v byte neporiadok, prach, nejaká čmuha na podlahe,... Pri 3 deťoch sa mi to darilo za cenu, že som spávala max. 3 hod. v noci. Vtedy sa v kľude upratovalo to, čo bolo po tichu. Nezniesla som čo len pohár neumytý a to myčky neboli. Vždy musel byť maximálny poriadok a hračky vybrané len tie, čo mali v rukách a hneď za sebou odložili. Jedlo sa výlučne v kuchyni a s rukami nad hlavou, aby nič neušpinili ich šli umyť. Rožky, keksy a všetko, čo sa drobilo, sa domov ani nedonieslo. Cez víkend šli deti s manželom kým žil na chalupu. Vrátili sa v nedeľu na pripravený obed a bolo všetko vygruntované, umyteé okná, vyprané záclony (lapače prachu), vyprášené a natepované koberce, vydrátkované a napastované parkety,... A to pri každom dieťati som nastúpila po 26. týždňoch MD do práce a deti do jaslí a škôlky. Všetko sa to dalo stihnúť, len na seba som času mala až v dôchodku, ak nebolo treba pomôcť s vnúčatami, keďže dcéry po základnej MD nastúpili do práce a jasle pre také drobné už nie sú. Aspoň že sú babky. Som veľmi pohodlná aj teraz. Pre pohdlie som ochotná drieť, kým vládzem. Bol to však vždy fantastický pocit prísť z práce s deťmi domov do čistučkého bytu. Mohla som sa do večera venovať iba im. Deti si na to tiež zvykli tak, že udržiavali absolútny poriadok aj ako staršie a dží ich to dodnes. Priznám sa, že ak prídem niekam na návštevu a nie je tam dokonalý poriadok, neodsudzujem ani neposudzujem, ale mi je na zvracanie a snažím sa návštevu hneďe ukončiť. Udržiavanie čistoty v byte je len o zvyku prinesenom z domu. Niekto dokáže ťiť v neporiadku a špine a nevadí mu to. Ak na taký život zvyknutý, nie je, dokáže si nájsť čas aj na upratovanie a udržiavanie čistoty.
Pohodlie rodiny a čistota, v ktorej deti majú vyrastať nie je psycho, ale potreba, k akej som bola vedená aj ja. Deti, vyrastujúce v domácej čistote, sami sa o ňu pričinia a maximálne v tom pomáhali aj tým, že odkladali za sebou hračky hneď, keď sa dohrali, všetko malo svoje miesto. Nikdy nebrali jedlo a pitie do izieb, keď boli väčšie, automaticky za sebou umyli riad, ustlali,pomohli s vysávaním, utieraním prachu, a keď boli veľké, so všetkým. Urobili bez požiadania všetko, čo videli, že je potrebné urobiť. Nikdy nebolo treba ich o nič prosiť. Videli, čo treba, urobili. Ráno pred odchodom do školy skontrolovali byt, či je všetko v absolútnom poriadku. Je to o zvyku a potrebe žiť v čistote. Ak k nim teraz prídem na návštevu, zdá sa mi, že je u nich ešte čistejšie a to majú veľké domy a všetko stíhajú. Z domu získané návyky a potreby sa automaticky preniesli na deti, vnúčatá.
Psycho je špina v byte, ako špinavé okná a rámy na nich, špinavý sporák, ktorý je treba d§kladne umyť po každom varení, neumytá každodenne kúpelňa a WC, Nevysatá a nezmytá každodenne podlaha, keďže na ňu sadá prach, atď. Psycho je v špine vychovávať deti. Psycho je žiť v neporiadku a špine.
Čo sa týka spánku,nie je to o ničení sa, ale obetovanie sa rodine. Je to len niekoľko korokov, kým sú deti malé. Jedna žena - matka musí urobiť všetko, čo treba bez toho, aby myslela na svoje potreby. Je sebecké, myslieť na to, že som nevyspatá, nedajbože unavená, potrebujem trochu času pre seba. Obetavý prístup oboch partnerov zabezpečuje aj kľud v rodine. Manžel, vidiac, čo všetko robím, pomáhal ako mohol vo všetkom. Nikdy nič nevyčítal a ani ja jemu. Venovali sme sa rodine a ani nás nenapadlo, urvať nejaký ten čas pre seba. Všetko príde, ak deti podrastú. Je to základ súdržnosti rodiny a vzájomnej dôvery. Príjemné prostredie v rodine, kľud, pohoda sú aj podmienkami, prečo deti od puberty neutekajú z domu za kamarátmi a viac sa venujú napr. učeniu, aby nesklamali rodičov. Neporiadok v obydlí, nestíhanie mnohého, lebo sa venujem aj sebe, nestíhanie toho, čo treba, sú základom napätia v rodine, nespokojnosti a následne hádok. Kto sa nedokáže obetovať vo všetkom rodine, nech ju ani nezakladá. Potom trpia hlavne deti. Dieťa by nikdy nemalo počuť ani len ostrejšiu výmenu názorov rodičov a už vôbec nikdy nie hádku. Narúša to zdravý psychický vývoj dieťaťa.

Okna som tento rok este neumyvala. Vedla nas stavaju a to je stale aj tak zaprasene, skoda casu. A ostatne prace bud si to rozdelim, kazdy den nieco, ked je dieta v skolke alebo spi. Alebo to spravim vsetko naraz ked manzel ju vezme na pol dna von. Nechcem aby jedine co mala z nasho spolocneho casu je ze ma vidi stale nieco drhnut. Potom mam s upratovanim pokoj a riesim len prevadzkovy bordel, riad atd. Prat dam vecer do pracky na odlozeny start, rano sa mi pracka sama zapne a ked vstanem uz je oprane, dam do susicky a potom rovno do skrine, najneskor pred spanim. Nezehlim nic, iba muzovi obcas koselu. Mrazak neodmrazujeme, robi sa to same. Policky v kuchynskej linke umyvam k velkej noci a vianociam, zas tolko bordelu tam nie je, mame vsetko zatvorene. Sporak po kazdom vareni pretriem to je 5 minut. Kupelnu raz za tyzden. Vysavam raz za tyzden pripadne ked sa nieco vysype. Treba zminimalizovat veci, lapace prachu a nepotrebne dekoracie. Potom bude aj vizualne poriadok stale.