icon

Koľkokrát do týždňa pustíte práčku?

11. apr 2023

Ahojte ženy,
Chcem sa opýtať koľkokrát pustíte práčku do týždňa. Zapisovala som si to a štandartne mi to vychádza 8krát za týždeň pri 5 kg práčke. Sme dvaja dospelý ale periem aj zvieratám. Nie je to moc? Prijde mi to, že to je moc, no neviem si pomôcť dosť sa potíme a z druhého dňa väčšinou ide prádlo do koša. No tá spotreba vody bude šialená.... :/
Ako to máte vy? Pri deťoch to bude isto viac s tým rátam.

Ďakujem

maciatkolulu
13. apr 2023

@h2 prosím ta, čo konkrétne by si mi chcela vysvetľovať, mam viac veci, nemusím prať, mam menej, musím. Ci jeb práčka pllna, či poloprázdna,alebo v rukách, nejako sa nechytám, co by si chcela vysvetľovať. Mam 3 koše na bielizeň, kľudne sa to tam zmesti a v skriniach dostatok oblečenia, periem naraz, keď potrebujeme, napriek sušičke sa snažím sušiť na susiaku, mame na to priestor aj vonku, aj vnútri.

maciatkolulu
13. apr 2023

@evaachesa hlavne, že mamička by ti vysvetlila, že nevieš noc o hygiene a večer to už treba prať, lebo nevoni. Ja mam rada vôňu bielizne z terasy.

mofa
13. apr 2023

Akoze prat uteraky po kazdom pouziti a este kazdy den, to si niektore pekne ulietate na predstave, ze ste cistotne…a, ze plesne a necistoty v uterakoch akoze ak ma niekto plesen tak pranim uteraka sa jej nezbavi. A snad ked sa osprchujem som cista ci ako?
Teraz ideme na dovolenku, ok je to trosku ecofriendly hotel ale prvy set uterakov a obliecok je zadarmo a potom si uctuju 8 eur za kazdu prezlecenu postel na osobu a 6 eur za uterak na osobu. Tak co by ste akoze to platili ci dostali septicky sok ci ako?alebo brali so sebou 10 uterakov pre kazdeho?

motylik21
13. apr 2023

Sme 2 dospelí + 2 deti.. periem priemerne 3x do týždňa... Ale práčka je na 8kg a fakt na ňu nedám dopustiť.. bez problémov sa do nej vojde raz toľko ako do svokrinej 6kg

h2
13. apr 2023

@maciatkolulu Len to, že tie ženy, ktoré tu píšu, že perú 4 práčky denne, tým nemyslia, že ich púšťajú kvôli tomu, že by si ináč nemali čo obliecť. Ale že ich reálne naplnia. Napríklad ja som písala, že periem tak 5-7 týždenne. Mám dosť oblečenia, aby som nemusela prať celý týždeň, alebo aj dva. Ale je mi lepšie pustiť tú práčku denne, alebo každé dva dni, než čakať, lebo veď nič z toho, čo sa má prať nepotrebujem nutne. Lebo ma to počká a potom budem mať naraz veľa. Chápeš?

magimi
13. apr 2023

sme 7 clenna rodina, periem jeden krat do tyzdna cca 4-5 8kg prácok
deti minu za cely tyzden 4 "sety" oblecenia, 2 do skoly, 2 na doma, sprchuju sa v stredu a v sobotu a a vtedy davame aj ciste veci, pyzamo vsetci 1 tyzdenne, mensie deti samozrejme minu viac veci, kedze sa aj viac zababru...my dospelaci podobne...muz nosi v praci pracovne oblecenie, tak minie za tyzden asi 2 kosele a jedny nohavice.
Postele prezliekam 1x za mesiac.
Sme normalna cistotna rodina, obaja s manzelom sme lekari....nikto nechodi spinavy, iba ak po dvore a to mi nevadi.
Keby som mala prat vsetko ako tu niektora pisete, by sme asi zbankrotovali na prasku na pranie a vode. Okrem toho uvedomte si aj dopad na zivotne prostredie..vsetka ta chemia ide do pody a vody...voda tiez nie je nevycerpatelny zdroj.

maciatkolulu
13. apr 2023

@h2 aha... Takže 8kg pracku denne naplnia dajme tomu traja ľudia. Ako som písala, kebyže sa vyzlečie mé a dáme veci do práčky tak nie je plná ani náhodou.
A ako som písala ja, za seba periem raz týždenne, lebo to nepotrebujem, naplníme tu pracku a pustíme. Lebo to nepotrebujeme, mame dosť oblečenie, sme cistotni, dodržiavame hygienu, bielizeň čistá každý deň🤣. Uteráky dáme po tretí na susiak, nemusíme prať každý deň. Nemáme plesne a alergie. Fakt. A proste ma nikto nepresvedči, že sa nepustabpplopraznu pracku, keď perie každý deň a nie je ich v domácnosti 10 a nepwru uteráky, osušky, všetko oblečenie po jednom použití, lebo to je na návštevu psychiatra. A už mi je jasne, ze slovensky národ sa len sťažuje, po prečítaní tejto témy, úplne jasné. Lebo energie sú drahé, tu ficia sušičky, práčky každý deň aj 2x. Ale kokos zaplatiť 20eur zrps je smrť. 🤣Bože môj... O životnom prostredí ani nepíšem, to je úplne zbytočné.

babulkomale
13. apr 2023

@magimi to ze ste lekari evidentne nezarucuje ze ste cistotna rodina. Videla som plesne v chladnicke, chuchvalce prachu na zemi a spinave steny pri spinavom otecenom kosi na smeti v rodinach lekarov.
A ked si predstavim ze lekar sa v jednych nohaviciach pohybuje v infekcnom prostredi cely tyzden, tak mi je nevolno.
V podstate si napisala ze 2x tyzdenne osprchovane deti spia mesiac v tych istych perinach a to ani denne nemaju ciste oblecenie. To je v dnesnej dobe humus. Kedysi na roli v zrebnych sukniach to bolo jedno. Dnes ludia ziju viac pri sebe, v triedach, v cakarnach, v obchodoch, v kancelariach, na obedoch atd.
Posledne co by som chcela aby si o mojich detoch niekto sepkal ze su smradosi.

gabrielabydzo
13. apr 2023

@alchemilkazltozelena presne toto ma napadlo,asi má pani vlastnú sušiareň,možno sušičku len...mňa by tolko prať nenapadlo ani v zlom sne.Periem tak tri krát do týždňa,hlavne cez víkend.Prádlo sa mi dlho suší ani to némám kam dať.Tak niekto si holt dá prať aj len samotné ponožky do práčky.Nás je dosť a nemám potrebu denne prať.Veď postelné prádlo raz do mesiaca,uteráky tiež podla potreby a to ich máme málo.Každý podla seba.Neriešim.

slavomira236
13. apr 2023

@babulkomale ako vies ze ma plesne doma? Neurazaj..a ked ma deti mensie krore sa nepotia tak ked ich osprchuje 2krat tyzdenne je to ok..pubertaci ro je ine ti by smrdeli...moje deti v zime tiez 2 krat tyzdenne sa sprchuju teda raz sprcka raz vana nepotia sa vobec...v lete jed je teplo a pride dcerka zo skolky cela od piesku ode hned do sprchy to je jasne

babulkomale
13. apr 2023

@slavomira236 to bol priklad. Nie ze ona ma plesne doma.
V osemdesiatych rokoch bolo presne jedno obezne dieta v jednej konkretnej skole. A patrilo lekarke a vedcovi.
Takze ohanat sa tym ze su lekari je zbytocne.
Mam kamosky lekarky a tie su teda velmi cistotne, denne deti sprchuju a to maju kazda viac ako tri deti.

valeria_h
13. apr 2023

@vero96 Tu to tak bohužiaľ chodí.

zuzulka558
13. apr 2023

@babulkomale ešteže mame detského lekára co neuznáva sterilné prostredie ale zdravý poriadok, ja sa nehanbím napisat ze obe moje deti chodia zvonku špinavé keď nie sme v obchode a nemam pocit ze nie som čistotna,, plesne sme mali na byte ale v novostavbe a upratané sme mali stále, išli sme do staršieho a mame pokoj,,, takže urazat niekoho a nepoznát sa mi to zdá trošku pod úroveň

crazyinlowe
13. apr 2023

Periem snáď každý deň sme dvaja dospelý a 2 deti. Niekedy aj 2 krát denne.

ja_bb
13. apr 2023

Neviem ci sa to tu už pisalo,ale voda ti ujde viac pri kupani(radšej sa sprchovat), rucnom umyvani riadu(treba umývačku,su aj45cm) a celkovo setrit vodu napr.co mi ostane, polejem tým kvety.malokedy naberam cistu vodu,využívam nedopite atď.ked chcem studenu vodu,neodpustat do umyvadla,neber do flase,daj do chladnicky.nezda sa mi ,že by to mala robiť iba pracka,kazdopadne drzim palce ,nech sa najde pricina.

domcik131
13. apr 2023

Sme 2+2, mame 8kg na práčku, takže sa ju snažím naozaj naplniť a perie asi 3-4x/týždeň /plná. Bývate ale v byte a myslím, že kto býva v dome perie viac, lebo deti omnoho viac zaspinia 😊

babulkomale
13. apr 2023

@zuzulka558 aj moje deti chodia denne spinave aj trikrat, aj z lesa aj z vyletov aj zo zahrady.
Preto perieme.

zuzulka558
13. apr 2023

@babulkomale tak netreba súdiť druhých,, ja pracku nezapnem na 3 veci určite ak je moc špinavé namočíme ale nenapadne ma zapínať hneď práčku, myslím ze každý ma ako mu vyhovuje a nie typický koník moralizovat a urazat druhých, niektore sú tu ozaj cez,,, mam takú kamošku stále prať, upratovať no už choroba čistý otrok

simca06022011
13. apr 2023

@domcik131 keby deti, ale ja som ako prasiatko ked vyjdem von hned :D

simca06022011
13. apr 2023

A inak zbytocne sa hadate o pocte pracok, ja dam 4 osusky dokopy a mam plnu 9kg pracku z toho. Detto xxl oblecenie sa nazbiera viac, ako S. Detske veci tiez- iny objem maju bavlnene body babatok, ako teplaky/mikiny tinedzerov...
Fakt je posadnutost prazdnym kosom (moja mama tym trpi), ona pusti pracku aj keby mala veci v kosi, proste pusta ju hned, dokonca pradlo hadze rovno do pracky (kos ma na balkone, keby bolo treba:D ). Tym padom neporovnatelne. Ja som tiez mala taky nepokoj v sebe vybudovany, ako keby sa isiel svet zrutit, ak mam plny kos pradla :DDD no nezruti sa, par dni to vydrzi, nazbiera sa (resp. pri upratovani pozbieram dalsie) a potom ked sa potriedi ekonomickejsie sa to perie. Tiez mi islo na nervy mat stale niekde kopu oprateho pradla, lebo pocas tyzdna som to nestihala hned zehlit/odkladat atd...

emiliar
13. apr 2023
vanilka83
13. apr 2023

@evaachesa 😪

lubiduch
13. apr 2023

Mna by zaujimala jedna vec tie zeny co maju 8-10kg pracku a peru 3x za den….to akoze 8-10h v kuse periete? Ja mam pracku tusim 9kg (bosh), bezny program 40 stupnov trva vyse 3h. Program MIX je na 4kg a ten perie 1hodinu.
A od znacky asi nezalezi, co sme sa medzi lepsimi prackami rozhodovali vsetky to mali rovnako (siemens, bosh, miele, tusim aj aeg ak sa nemylim, ine znacky nepoznam)🙈 bezny program na plny objem pracky 2,5-3h….

Alebo naplnite po dekel pracku a hodite to na 1h a pradlo sa tam macha a s polovicnou davkou vody a perie sa len 1/3 predpisaneho casu? To zas uprimne mne pride humus….nie to ze ma niekto osusku tyzden tu istu 🤠

h2
13. apr 2023

@lubiduch To je ináč dobrá otázka. A k praniu ešte plus cca 3 hodiny, kým dosuší sušička poslednú várku. (Keď berieme, že tie predošlé sa sušili, kým sa ďalšie pralo.)

0silvia0
13. apr 2023

@lubiduch podľa mňa pracie maniačky musia byť doma, čiže ženy na rodičáku, nezamestnané, ženy v domácnosti a striehnu kto si kedy utrie ruky do uteráka, aby ho mohli hneď prať, lebo mokrý fuj fuj baktériový plesňový nehygienický uterák predsa nemôžu ani sušiť na radiatore, ani mokrý hodiť do prádlového koša.
Ja prídem domov o 16-tej hodine z práce, a keby som absolvovala praciu tortúru každý deň 3x, tak nežijem, iba periem.

babulkomale
13. apr 2023

@0silvia0 v minulej praci som odchadzala z domu o 7.00 a vracala sa okolo 18.00.
Pouzivala som funkciu odlozeny start a chvalabohu sme v dome takze som prala a susila aj v noci. Vikendy som nemienila zabit upratovanim a pranim a nechcela som aby sa to kopilo aj ked nosit sme mali co a kosele si zehli muz sam. Ostatne veci nezehlim.

babulkomale
13. apr 2023

@lubiduch mam LG a tri hodiny trva tusim len ten parny program. Vsetky ostatne su kratsie.

magimi
13. apr 2023

@babulkomale tak toto si vyprosim...moje deti ani náhodou nie sú smradľavé. A manželove oblečenie som opisovala to, čo nosí mimo práce len čo sa hore dole odvezie v aute.

magimi
13. apr 2023

@lubiduch ja periem jeden deň v týždni vkuse od rána do večera

babulkomale
13. apr 2023

@magimi moje by boli keby som to takto viedla. Toho sa to tykalo. Nemusis hned skakat. Ked si myslis ze ste cistotni, tak moj nazor na tom nic nezmeni.